Een groot Doopfeest in PCC

 

Door diverse omstandigheden was het al bijna 5 jaar geleden (!) dat voor het laatst kinderen in PCC gedoopt waren

en in die tussentijd is er een behoorlijk aantal kinderen bijgekomen, 13 om precies te zijn!

Hoog tijd dus voor een nieuw en groots Doopfeest in PCC en op 11 januari jl. was het dan eindelijk zover.

De RK pastor van het nabijgelegen St. Theresa’s Hospital, Father Enoch, was van harte bereid om de ceremoniële doopdienst te leiden en hij deed dat met verve en met een goed gevoel voor de unieke setting in de fraai versierde PCC kerkruimte tussen de rotsen.

 

Samen met alle andere kinderen waren (vrijwel) alle dopelingen heel benieuwd wat hen daar te wachten stond en dat is natuurlijk niet gemakkelijk aan onze kinderen uit te leggen.

Zij begrepen wel dat er iets bijzonders stond te gebeuren, zij werden tenslotte voor deze gelegenheid heel mooi en anders dan anders aangekleed, maar ja, wat zou het dan zijn….?

Bij sommigen was er mogelijk iets van spanning op het gezicht te zien, maar de meesten hadden vooral een brede glimlach, bijv. Reuben!

 

De spanning werd nog wat meer opgevoerd door Father Enoch, die iets later kwam dan afgesproken (eigenlijk niet echt een verrassing in Ghana……), maar toen de doopdienst eenmaal begon, was het lange wachten snel vergeten.

 

Father Enoch gebruikte eenvoudige woorden die de kinderen allemaal kenden, bijv. “God is good!” … en dan vielen de kinderen in met …. “All the time”! En vervolgens zei Father: …“All the time”…. en dan riepen alle kinderen …“God is good!”.

De afstand tussen father Enoch en de kinderen werd zo vlotjes overbrugd en die nabijheid en betrokkenheid was gelukkig de hele dienst voelbaar.

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content

 

Linda zat continue vol verwondering en met bewondering te kijken naar alles wat er gebeurde, terwijl de autistische kinderen, zoals Jonathan, Sue en Marc Hope juist met heel andere dingen bezig waren, zij leefden gewoon verder in hun eigen wereld.

De jongste bewoners Matthew en Luke hadden veel geluk, want zij zijn pas enkele maanden in PCC en ontvingen nu al hun doop, terwijl anderen, zoals Rachel, David, Tobias, William of Orange, Maame Akète en Blessing, er een aantal jaren op hebben moeten wachten. Maar deze middag maakte alles goed en iedereen was blij!

 

Wij hebben die middag weer volop kunnen genieten van al die speciale en rijke rituelen die de RK kerk kent voor een doopdienst, het maakt de doopceremonie heel bijzonder!

Eerst is er de speciale zalving op de borst, dan het kruisje op het hoofd, vervolgens de witte doek om de hals en daarna natuurlijk het dopen zelf waarbij de doopnaam van elk kind wordt uitgesproken. En tenslotte was er ook nog een brandende kaars voor elke dopeling, best spannend zo’n dansend vlammetje!

 

Je moet er bij geweest zijn om het bijzondere van deze doopdienst in PCC helemaal te voelen, maar hopelijk geven de foto’s in de bijgaande diashow jullie een goede indruk van de mooie rituelen, van het dopen zelf en van de reacties van de kinderen op hun doop.

 

Zo hebben wij ook die middag weer ervaren wat Jezus bedoelde toen hij zei: “Laat de kinderen tot mij komen en houd ze niet tegen, want het Koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij”.

 

Want voor het aangezicht van God tellen alle kinderen mee, het zijn allemaal Zijn kinderen!

Ook de kinderen van PCC hebben een liefhebbende Vader in de hemel. Wat een prachtige en vreugdevolle wetenschap.