PCC is vruchtbaar!

Natuurlijk, PCC is en blijft in de eerste plaats vooral een zorg- en leefgemeenschap

voor onze bewoners, maar daarnaast is PCC nog zoveel meer. Het is bijvoorbeeld ook een schooltje voor “home-made” speciaal onderwijs, een beschutte werkplaats, een uniek resort met 14 gastenverblijven en daarnaast ook nog een winkel, een restaurant en ……. sinds kort blijkt PCC ook nog vruchtbaar te zijn!
 
PCC vruchtbaar?? Wil dat zeggen dat ….. eh….. iemand op PCC misschien per ongeluk …. eh …. een beetje ….. zwanger is geraakt???
Nee, maak je geen zorgen, want voor zover wij weten is niemand hier zwanger en zelfs dat is niet helemaal waar, want één van onze schoonmaaksters, Rebecca, is wel degelijk zwanger, hoogzwanger zelfs, zij verwacht binnen een paar weken te bevallen van haar 2e kind.
 
Maar dat is niet de vruchtbaarheid waar ik op doel, ik doel nu op PCC als een plek van vruchtbare aarde! De grond van PCC is niet alleen in figuurlijke zin, maar tegenwoordig ook in de letterlijke betekenis van het woord heel vruchtbaar! PCC heeft namelijk in de 2e helft van het vorige jaar onder leiding van onze onvolprezen Baffo veel tijd, energie en vooral heel veel water gestoken in de ontwikkeling van een eigen “farm”, een grote akker, waarop allerlei voor PCC belangrijke gewassen worden verbouwd, zoals yams, plantain, cocoyam, cassave, tomaten, okru, ananas, enz.. Voedsel, dat PCC in grote hoeveelheden nodig heeft, voor alle ruim 130 monden die hier dagelijks drie maal gevoed moeten worden.
Eerst moest er over een groot oppervlak van de verwilderde bush aan de achterzijde van de PCC compound fors gesnoeid worden. Op het vrijgekomen terrein is vervolgens een simpel, maar doeltreffend irrigatiesysteem aangelegd, waarbij handig en slim gebruik wordt gemaakt van het “oude” water van het zwembad.
Previous Image
Next Image

info heading

info content

Elke paar dagen wordt in verband met de hygiëne het water van het zwembad ververst. Dat water loopt nu niet meer zomaar weg, maar wordt via een lange pijpleiding naar een opslagtank bij de farm geleid, waardoor ook in het droge seizoen alle gewassen prima kunnen groeien en bloeien. In de droge tijd is er heel weinig groente op de markt te koop en dat wat wel wordt aangeboden is schreeuwend duur. Maar door onze eigen farm kunnen we in de toekomst veel kosten besparen en dat is natuurlijk een goede zaak voor PCC.
In het verleden zijn ook al eens sinaasappelbomen aangelegd en zo kunnen we de kinderen tegenwoordig eigen gekweekt fruit aanbieden!
 
Het is werkelijk een genot om elke ochtend op de farm uit diverse sproeiers het water rijkelijk te zien rondspuiten en overal de frisse groene kleur van de uit de aarde omhoogschietende yams en tomaten te kunnen ontwaren. Ons aller Baffo heeft van het welslagen van de farm zijn persoonlijk project gemaakt, elke dag zorgt hij samen met enkele helpers voor voldoende irrigatie, zorgt hij voor het wieden van het onkruid en voor de aanplant van nog meer gewassen en daarnaast heeft hij ook nog voor een goede omheining gezorgd. Zo komt het eten niet onbedoeld bij onze ezels en geiten terecht, maar blijft alles goed bewaard voor onze kinderen. De grote jongens van PCC helpen mee bij allerlei karweitjes op de farm en zo is de nieuwe farm een echte Community activiteit geworden.
 
Wij zijn erg blij met deze nieuwe ontwikkeling op onze compound en zeggen daarom met grote trots en zonder enige aarzeling: PCC is heel vruchtbaar!