Joe Emma in Europa

Onze onvolprezen care-manager Joe Emma was in juni / juli een maand lang in Europa op bezoek

en net als in 2013 vond hij het een prachtige reis en een geweldige ervaring.
 
Joe Emma kwam op uitnodiging van de Nederlandse stichting Hand in Hand voor persoonlijke ontmoetingen met de bestuursleden van deze stichting, waarbij het accent vooral lag op waardevolle en belangrijke gesprekken over de gewenste koers voor het korte- en lange termijnbeleid voor PCC.
 
Tevens had hij een zeer geslaagde ontmoeting met het bestuur van de stichting Ananse in Bielefeld, dat is een Duitse stichting die PCC al 20 jaar lang ondersteunt!
En Joe Emma kreeg last but not least ook nog een heel nuttige persoonlijke training van een week van Inge Maters en Marian Schenk, beiden experts in resp. fysiotherapie en care-management. Zij komen in oktober a.s. allebei opnieuw naar PCC voor het geven van adviezen over de beste zorg voor onze bewoners en om lessen en instructies te geven aan onze caregivers.
 
En tussendoor had Joe Emma ook nog tijd voor een ontmoeting met enkele oud-vrijwilligers en voor bezoeken aan diverse Ned. kerken die PCC regelmatig en substantieel ondersteunen. Daarnaast bezocht hij een Ghanese kerk in Amsterdam, dat was een dienst in zijn eigen taal waar hij dus ook bekende Twi liederen kon zingen, voor hem een heel speciale ervaring!
 
Voor de lezers van deze column die zelf in Europa wonen is het nauwelijks voor te stellen wat zo’n reis voor iemand als Joe Emma betekent.
In Ghana is inmiddels bij iedereen wel bekend dat het bepaald niet gemakkelijk is om toegang tot Europa te krijgen, dus het voelde voor Joe Emma al als een voorrecht toen hij zijn visum ontving.
En toen moest zijn reis nog beginnen!
 
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

Een reis naar Nederland en Duitsland, twee goed georganiseerde, welvarende en vredige landen in Europa met grote mogelijkheden voor ieders persoonlijke ontwikkeling, met prima onderwijs en uitstekende gezondheidszorg voor iedereen, een goed ontwikkelde rechtsstaat, een (relatief) schone leefomgeving etc. etc..
Enfin, alles wat jij heel normaal vindt is bepaald niet zo normaal voor iemand uit Ghana en zeker niet voor een scherp waarnemer als Joe Emma.
 
Hij was in het bijzonder onder de indruk van “Nederland Waterland” en bewonderde ons land met de talloze kanalen, rivieren, sloten en natuurlijk de grote Noordzee en tevens grote infrastructurele “kunstwerken” zoals tunnels, aquaducten en grotere en kleine dijken, vooral ook de “unieke weg door de zee” tussen Lelystad en Enkhuizen.
“Hoe is het mogelijk dat mensen dat allemaal kunnen maken?!” riep Joe Emma regelmatig uit.
 
En een andere vraag die bij hem omhoog kwam was:
“Onze Ghanese beleidsmakers bezoeken regelmatig andere landen, ook in Europa. Waarom introduceren zij niet veel meer van de goede ontwikkelingen die zij in het buitenland zien ook in Ghana?”
Een heel goede vraag, maar niet eenvoudig te beantwoorden!
 
In Ghana vertellen mensen elkaar vaak dat iedereen die naar Europa reist zo naar bepaalde plaatsen toe kan gaan ( zij noemen het “Bola”) waar de Europeanen oude auto’s en computers weggooien die je dan vervolgens zonder enig probleem en gratis kunt meenemen…..
Ghanezen geloven graag in dit sprookje en daarom hebben wij Joe Emma laten zien dat er hier echt geen Bola’s zijn (wel kringloopwinkels etc.) en tevens hoe alle gebruikte goederen zoveel mogelijk gerecycled worden.
 
Joe Emma heeft ook dit keer veel gezien tijdens zijn bezoek en veel nieuwe kennis opgedaan en hij is zeer gemotiveerd om het beste van die kennis ook in PCC te introduceren. Hij is er al mee begonnen!
 
Mocht je Joe Emma toevallig tegenkomen, vraag dan eens of hij je iets wil vertellen over zijn reis naar Europa. Gegarandeerd dat hij breed gaat glimlachen en heel veel te vertellen heeft!