Een nieuw leven voor Baagyei

Als je in Ghana met een verstandelijke beperking geboren wordt

, dan ben je vaak al niet te benijden en als tijdens je jeugd je moeder en een paar jaar later ook nog je grootmoeder (die de zorg voor jou had overgenomen) overlijden, dan wordt de situatie wel heel triest.
Als vervolgens blijkt dat je vader een zware alcoholist is en jouw 2 jaar oudere zuster Abena jou regelmatig hard slaat en inmiddels eveneens aan de drank is geraakt, dan valt het ergste te vrezen voor je toekomst.
 
Akosua Baagyei is dat allemaal overkomen en helaas nog veel meer. Zij is een erg kleine, jonge vrouw (volgens de verhalen is zij ongeveer 18 – 20, maar ze ziet er uit als een meisje van hooguit 14) die door haar beperking nauwelijks kan communiceren en al helemaal niet voor zichzelf kan zorgen.
En omdat er blijkbaar niemand was die goed op haar lette kon je bijna voorspellen wat er daadwerkelijk met haar gebeurd is. Zij zwierf rond over de straten en op de vuilnisbelt, sliep overal en nergens en is toen een keer door een onbekende (of wie weet: veel vaker door diverse onbekenden??) misbruikt en zo vorig jaar zwanger geraakt!
 
In december jl. is Baagyei naar het ziekenhuis in Nkoranza gebracht en daar na een keizersnede bevallen van een zoon. Suzy, een lieve vrouw die altijd helpt met het verzorgen van kleine wondjes bij de kinderen van PCC, vertelde het trieste verhaal van Baagyei aan Ineke Bosman, die op dat moment op bezoek was in Nkoranza.
Er was, behalve haar alcoholverslaafde zus, helemaal niemand die naar Baagyei omkeek en zelf was zij niet in staat om voor haar baby te zorgen, het is zelfs de vraag of zij überhaupt begrepen heeft wat er allemaal met haar gebeurd is.
 
Toen ik haar in het ziekenhuis opzocht zag ik slechts een zielig hoopje mens met een baby, die zonder ingrijpen een zekere dood door verwaarlozing tegemoet zou gaan. De kraamverpleegkundigen hebben zich daarom over haar en de baby ontfermd en overal om hulp gevraagd.
Previous Image
Next Image

info heading

info content

Om een lang verhaal kort te maken: na onderzoek door Social Welfare bleek de situatie daadwerkelijk zo triest te zijn als hierboven beschreven en er blijkt helemaal geen familie te zijn die de zorg voor deze jonge vrouw wil of kan overnemen.
Ineke’s stichting voor alcoholverslaafden Clear Mind heeft daarom de zorg op zich genomen voor de verslaafde zus Abena. Patricia, tot vorig jaar caregiver bij PCC, werkt daar tegenwoordig en die zorgt voorlopig ook voor de baby.
En Social Welfare heeft onlangs PCC met klem verzocht om ons over Baagyei te ontfermen, want deze kwetsbare jonge vrouw terug naar huis sturen lijkt niemand een goed idee.
 
Sinds eind januari verblijft Baagyei al in PCC, aanvankelijk als tijdelijke bewoner in afwachting van het onderzoek van Social Welfare, maar inmiddels is zij een vaste bewoner van de Community geworden.
In het begin gaf zorgen voor haar nog wel wat problemen. Zij had bijv. de nogal onplezierige gewoonte om regelmatig haar ontlasting over de muur van de slaapkamer uit te smeren, maar gelukkig is zij daar, nu zij heel dichtbij haar caregiver Vida II mag slapen, mee gestopt!
 
Baagyei is van nature erg ingetogen en timide en daardoor is zij perfect op haar plaats in het nieuwe House of Silence. Elke dag geniet zij daar van de verschillende rustige activiteiten en vooral van een positieve bejegening, een bejegening die zij wellicht al vele jaren niet gekend heeft. Sinds haar komst is zij duidelijk aangekomen in gewicht en haar glimlach zien we ook al veel vaker doorbreken.
 
Haar leven kende jarenlang maar heel weinig warmte en vreugde. Wat fijn dat haar jarenlange nachtmerrie nu voorbij is, dat gun je toch ieder mens en zeker zo’n kwetsbaar meisje als Baagyei.
Zij is nu aan een nieuw leven begonnen en wij hopen dat zij nog vele jaren volop kan genieten van de rust en vrede van PCC.
Baagyei, je bent van harte welkom in je nieuwe thuis!