De Kleine erbij en met Inge weer een stap vooruit

 
De Kleine erbij en met Inge weer een stap vooruit 


 
Nieuwe bewoner van PCC: Maame Serwaa, (“Aketè = De Kleine”)
 
Wie de afgelopen drie jaar in PCC op bezoek geweest is heeft haar vast en zeker al eens ontmoet: de kleine Maame Serwaa.
 
Aanvankelijk kwam zij dagelijks naar ons toe voor Dagzorg i.v.m. haar ondervoeding en achterblijvende ontwikkeling, maar inmiddels verblijft zij al meer dan drie jaar elke dag in onze Community en daarom hebben wij besloten die feitelijke situatie vast te leggen en haar formeel als bewoner van PCC te accepteren.
 
Wij zagen haar voor het eerst in de zomer van 2017 als een te klein, ernstig ondervoed meisje van 2½ jaar. Omdat aanvankelijke hulp aan Maame en haar moeder buiten PCC niet voldoende resultaat opleverde verblijft zij al sinds oktober 2017 dagelijks in PCC.
 
Maame Serwaa is in 2015 na een zwangerschap van 7 maanden prematuur ter wereld gekomen en toont een vertraagde ontwikkeling.
 
Zij kon bij 2 ½ jaar nog niet spreken, stootte slechts een paar klanken uit, en kon ook niet zitten, maar dat is gelukkig wel verbeterd, mede dankzij de fysiotherapeutische oefeningen van Inge Maters.
 
Maame is heel geliefd in PCC en heeft zelfs een koosnaam gekregen: Aketè (= de kleine).
 
Zij draait mee in het dagprogramma en bij de fysiotherapie, tenminste….. als zij daar zin in heeft, want Aketè kan behoorlijk eigenwijs en zelfs wel wat ondeugend zijn……, maar dat maakt haar juist extra aantrekkelijk!
Kijk maar naar de ondeugende twinkeling in haar ogen!
 
Sinds 2019 heeft haar moeder Agnes een baan in PCC, zij begeleidt Emmanuella als die naar haar school in Nkoranza gaat. Agnes ondersteunt tevens het team in de centrale keuken.
 
Voor meer informatie over Aketè: zie https://operationhandinhand.nl/?p=7379
 
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

Inge op bezoek: de verschillende lijnen van PCC komen bij elkaar!
 
Tijdens het afgelopen bezoek van Inge Maters, onze fysio expert, kwamen de verschillende lijnen van activiteiten van PCC heel mooi samen.
 
Inge zag en hielp namelijk niet alleen de bewoners van PCC die haar deskundige hulp nodig hadden, maar ook diverse nieuwe kinderen die in Nkoranza dagelijks het pas geopende Daycare Centre bezoeken en tevens andere kinderen uit de wijde omgeving van Nkoranza, die via ons Outreach team in beeld gekomen zijn voor fysiotherapeutisch ondersteuning en/of noodzakelijke hulpmiddelen, zoals een rolstoel, orthopedische schoenen en braces.
 
Het is prachtig om te zien hoe mooi het samenspel van Inge met diverse anderen in PCC werkt .
We zien de parttime aan PCC verbonden Ameyaw (zelf gehandicapt aan beide benen), die een eigen werkplaats in Nkoranza heeft (voor rolstoelen, driewielers etc.) nu intensief samenwerken met Edward, een gedeeltelijk vrijgestelde caregiver, die in PCC allerlei kleine reparaties aan rolstoelen etc. voor zijn rekening neemt.
En ……..na school zit zelfs onze Stephen er regelmatig bij, die wordt ook steeds handiger bij het doen van kleine reparaties!
 
Het is een mooi en heel nuttig trio, af en toe aangevuld met enkele andere caregivers, met name Adams. Het lijkt welhaast een orthopedische werkplaats!
 
Het resultaat?
Dankzij al het werk van Inge en dit team zijn veel rolstoelen voor bewoners van PCC goed en mooi gerepareerd, tevens voor kinderen van buiten onze Community en daarnaast lopen veel kinderen nu weer blij rond met goede orthopedische schoenen en braces die allemaal keurig passend gemaakt zijn door dit team. Prachtig!
 
En dan hebben wij het nog niet eens gehad over alle praktische trainingen die Inge aan de caregivers gegeven heeft of over alle nuttige filmpjes met fysio oefeningen en handige werkbladen met foto’s over diezelfde oefeningen, die Inge allemaal gemaakt en hier achtergelaten heeft, zodat de caregivers en daardoor ook de kinderen weer een hele tijd vooruit kunnen! Geweldig!
 
Veel dank aan Inge voor opnieuw een grote stap vooruit in PCC!