Cynthia Akoos

Cynthia Akoos
geboren rond 1994

Sponsor: N.N.

Cynthia Akoos komt uit het noorden van Ghana, uit Bolgatanga en woont sinds 2012 bij ons in de Community.

Zij is matig verstandelijk beperkt en heeft daarnaast epilepsie. Ook toont zij de sporen van een auto-ongeluk in haar jeugd, waardoor haar linkerbeen scheef staat t.o.v. haar voet.
Akoos kan gemakkelijk van stemming wisselen, tussen blijdschap en depressie, maar is gelukkig gemakkelijk op te vrolijken.
In de eerste periode wilde zij vaak niet eten, was regelmatig boos en depressief en ging zij liefst haar eigen gang, solo rondlopend over de compound.

Aanvankelijk zou zij alleen voor de beschutte werkplaats komen, maar in de loop der tijd werd ons duidelijk dat zij geen familie meer had om naar terug te keren en daarom verblijft zij nu permanent in PCC. Haar ouders zijn helaas overleden en zij heeft alleen nog een broer, Cletus, die naar haar omkijkt en bij het noemen van zijn naam gaat Akoos onmiddellijk breed lachen.

Joe Emma belt hem ook regelmatig voor haar op en dan kan zij fijn in haar eigen taal (Frafra) met hem spreken. Cletus komt haar ook 1 x per maand opzoeken, wat een vreugde voor Akoos!
Akoos heette aanvankelijk alleen Akoos, later heeft zij zelf de naam Cynthia Akoos gekozen en zo heet zij sindsdien in PCC!

Na een epileptische aanval voelt zij meestal niet erg fijn en dat zie je dan ook duidelijk in haar gezicht. Hoewel zij ook in het algemeen de neiging heeft om een beetje sip te kijken kun je haar gemakkelijk uit die stemming halen en met een grapje of een hug snel weer opvrolijken.

Als iemand de frafra taal spreekt of als er een frafra dans wordt opgevoerd, dan springt zij helemaal enthousiast op en praat of danst graag mee.

In PCC gaat zij elke dag naar het House of Silence, daarnaast helpt zij mee met het schoonhouden van de omgeving van het Girl’s Dormitory waar zij woont en doet zij haar was.

De laatste jaren is Cynthia Akoos veel rustiger en socialer geworden en zoekt zij ook zelf veel vaker contact. Ook kan zij, op haar kenmerkende manier langzaam pratend, goed duidelijk maken als er een probleem is.