Baffo onder het mes

 
Het zal voor niemand een verrassing zijn, maar ik vertel het voor alle duidelijkheid toch maar even expliciet aan de lezers

van deze rubriek: Board members van PCC kunnen ook ziek worden!
 
Was het zo dat ik in 2018 en 2019 twee maal acuut opgenomen moest worden (meer daarover via de link:  https://operationhandinhand.nl/?p=6229 ) en dat Jeannette in 2021 met spoed geopereerd moest worden (zie de link:    https://operationhandinhand.nl/?p=7623 ), nu is ook Baffo onlangs opgenomen voor een operatie.
 
Hij had eerder dit jaar al enkele periodes waarin hij zich niet helemaal gezond voelde. Aanvankelijk kreeg hij daarvoor een aantal behandelingen, vnl. met antibiotica en weer later volgden nog diverse specialistische onderzoeken.
Uiteindelijk werd duidelijk dat hij een ziekte heeft in een orgaan dat alleen bij mannen voorkomt en waar vooral wat oudere mannen vaak aan geopereerd moeten worden…..
 
Baffo is weliswaar nog relatief jong (57 jaar), maar ook hij moet nu onder het mes.
Daarmee is wel bewezen wat ik hierboven schreef: ook PCC Board members kunnen ziek en in het ziekenhuis opgenomen worden.
Van de vier PCC Board members is Joe Emma de enige die recent niet ziek of opgenomen geweest is ……… hij gaat alleen naar het ziekenhuis als hij daar op de operatiekamers aan het werk is….!
 
Terug naar Baffo:
Op 25 november is hij opgenomen in het Komfo Anokye Teaching Hospital in Kumasi en daar is hij op 27 november geopereerd. De noodzakelijk grote operatie is nu achter de rug en inmiddels is Baffo al begonnen aan zijn herstelfase.
In Ghana is het heel gebruikelijk dat tijdens een ziekenhuisopname een familielid de dagelijkse verzorging van een patiënt voor zijn of haar haar rekening neemt. Bij Baffo gebeurt dat door zijn dochter Olivia, zij ondersteunt haar vader terwijl hij in het KATH verblijft.
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

 
Baffo’s tweede vrouw Elizabeth heeft het namelijk druk genoeg met de zorg voor hun 3 kleine kinderen, waarvan de tweeling nog geen jaar oud is. Dat zijn echte handenbinders, dus heel fijn dat Olivia de continue aandacht voor Baffo tijdens de opname in Kumasi op zich heeft genomen.
 
Op 23 november had Baffo iedereen in PCC op de hoogte gebracht over de aankomende operatie. Het is in Ghana niet gebruikelijk om daar al veel eerder en uitgebreid met anderen over te spreken, dus vandaar de keuze van Baffo om die info slechts kort voor de opname aan alle PCC medewerkers te verstrekken.
Die bijeenkomst was emotioneel, zelfs Baffo kon zijn emoties niet helemaal bedwingen. Het toont duidelijk dat PCC een echte Community is!
 
De operatie is nu dus alweer achter de rug en deze is, volgens de chirurg, gelukkig goed verlopen! Wel zal Baffo naar verwachting zeker nog wel een aantal weken nodig hebben voor zijn herstel. Ook is nog niet bekend of hij na de operatie nog aanvullende behandelingen nodig zal hebben. Het zal blijken.
 
Dus als u mocht overwegen om in de toekomst lid van de Board van PCC te worden dient u wel te beseffen dat dit GEEN bescherming biedt tegen ziekte of ziekenhuisopname. Dan weet u dat vast!
 
Voor nu zijn wij heel erg blij met en dankbaar voor de goede afloop van de operatie bij Baffo. Hij wist zich voor deze operatie in de handen van God, die zich over hem ontfermd heeft.
 
Wij kijken er reikhalzend naar uit dat hij spoedig weer helemaal gezond en vol energie in PCC zijn belangrijke werk kan voortzetten.