Baagyei

Sponsors: een sponsor uit Zwitserland;  Ap van Harten, en P. Volkers; beiden Nederland. 

 

Akosua Baagyei was ongveer 18 to 20 jaar, maar zag er niet ouder uit dan 14 ton wij haar voor het eerst zagen, in december 2014 in Nkoranza Hospital.
Wij zagen een heel kleine, jonge vrouw, die nauwelijks tot goed communiceren in staat is als gevolg van haar verstandelijke beperking en zeker niet iemand die in staat is om voor zichzelf te zorgen.
Haar vader is een alcoholist, haar moeder en haar grootmoeder zijn beiden overleden en haar zuster heeft ook een drankprobleem. Het kwam er op neer dat niemand echt naar haar omkeek.
Baagyei zwierf door de stad en over de vuilnisbelt, zij sliep op allerlei plaatsen en het wekt dan ook geen verbazing dat zij op enig moment zwanger bleek te zijn. Dit resulteerde uiteindelijk in een keizersnede in Nkoranza Hospital, waar zij in december 2014 een zoon kreeg.

Het was iedereen duidelijk dat Baagyei niet voor haar baby zou kunnen zorgen, dus heeft een vroegere PCC caregiver een poosje voor hem gezorgd tot deze baby Nyamekye later, in september 2015, naar PCC is overgeplaatst.
Social Welfare heeft er na de bevalling eind 2014 heel erg bij ons op aangedrongen dat PCC zich over Baagyei zou ontfermen en dat hebben wij, na rijp beraad en na een periode van observatie, dan ook gedaan.
Aanvankelijk was zorgen voor haar echt een probleem. Zij had bijv. de onaangename gewoonte om haar ontlasting op de muren van de slaapkamer te smeren. Gelukkig is zij daar snel mee gestopt toen zij elke nacht dicht bij haar caregiver mocht slapen.

Baagyei is van nature erg bescheiden en rustig en daarom past zij prima in het PCC House of Silence.
Zij heeft in haar leven,  tot zij naar PCC toekwam, maar weinig liefde, warmte en geluk  mogen ervaren. Gelukkig is haar jarenlange nachtmerrie nu voorbij, want zij geniet inmiddels volop van het leven, lacht veel meer dan voorheen en is al behoorlijk in gewicht aangekomen. Voor haar is een nieuw leven begonnen!