Yaw Balloon

Op mijn bureau staat al jarenlang een foto van Yaw Balloon als Kerstengel. Deze foto memoreert het gesprek tussen Ineke Bosman en mij van eind 2008.

En dat gesprek heeft geleid tot onze komst naar PCC! Een eenvoudig gesprek, maar met grote gevolgen voor ons allen!
 
Daarom zet ik vandaag graag Yaw Balloon centraal in deze rubriek. In 1998 kwam hij ernstig ondervoed vanuit Accra naar Nkoranza. Hij is nu ongeveer 18 jaar oud, woont al meer dan 13 jaar in PCC en heeft dus een groot deel van zijn jeugd in onze Community doorgebracht. Daarvoor is Yaw een poosje in Osu Children’s Home in Accra opgevangen. De eerste foto bij deze column toont Yaw in het jaar 2006, d.w.z. 6 jaar geleden als 12-jarige jongen.
Yaw heeft nogal wat lichamelijke aandoeningen. Hij lijdt aan sikkelcel anemie en tevens aan epilepsie. Helaas is het, ondanks alle medicatie, nog niet gelukt om hem helemaal vrij van epileptische aanvallen te krijgen, hij krijgt nog regelmatig zware insulten. Na zo’n aanval is hij meestal een beetje plat geslagen, dat kan trouwens ook gebeuren door een crisis van zijn sikkelcel bloedarmoede. Naast lichamelijke problemen heeft hij ook een verstandelijke beperking en vertoont hij een milde vorm van autisme. Bij elkaar heel wat voor één mens, maar Yaw Balloon weet er goed mee om te gaan.
Ooit heeft hij TB gehad. Vorig jaar had hij een zware longontsteking en vreesden wij zelfs voor (opnieuw) TB, maar dat bleek gelukkig niet het geval, hij herstelde dankzij diverse antibioticakuren.
Zijn ziekteperiodes zijn echter uitzonderingen, meestal geniet hij op zijn eigen rustige manier van het overzichtelijke leven in PCC. Eten doet hij bijv. graag en dat is hem goed aan te zien, zijn ronde buikje is het bewijs.
 
Yaw is een vriendelijke en rustige bewoner van PCC, die graag op zichzelf is en weinig contact maakt met andere kinderen, behalve met zijn huisgenoot Pakor. Elke ochtend komt hij klokslag 07.00 uur, samen met Pakor, uit zijn huis en dan lopen zij beiden keurig hun rondjes tijdens de ochtendwandeling. Als Yaw Balloon in goede conditie is, dan trekt hij Pakor een beetje voort, als hij om één of andere reden verzwakt is, dan is het Pakor die Yaw meetrekt. Echte broederschap!
Tijdens die ochtendwandeling en ook op veel andere momenten krijg ik vrijwel zonder uitzondering een stevige hand van Yaw, hij heeft een bijna dwangmatige behoefte aan handen schudden. Meestal vertoont hij daarbij weinig of geen emotie, maar af en toe breekt de zon door en dan lacht hij, zonder een duidelijke aanleiding en al handenschuddend, op een heel speciale manier luidkeels en van oor tot oor. Mogelijk vindt hij velen van ons lachwekkend en dat plezier gunnen wij hem graag! Misschien heeft hij zelfs wel een beetje gelijk……!?
 
Trouwens, als hij breeduit lacht, dan hebben we ook de mogelijkheid zijn gebit eens goed te bekijken en dat is geen mooi gezicht. Hij weigert nl. al jarenlang om een tandenborstel o.i.d. in zijn mond te accepteren en het is in de loop van de tijd nog niemand gelukt daar verandering in aan te brengen. Zijn gebit vertoont inmiddels duidelijke sporen van langdurig gebrek aan goede verzorging. Het maakt zijn volle lach er echter niet minder mooi om!
 
Elke weekdag brengt Yaw Balloon, samen met ongeveer 10 anderen, de ochtend door aan de Autistic Table. Daar geniet hij van de kleine pleziertjes in het leven, tijdens het knippen, muziek maken, vlaggetjes kleuren of een beetje dansen op rustige muziek etc. Hij verblijft daar zichtbaar tot zijn genoegen, net als in de nieuwe snoezelruimte, die hij onlangs zelfs, samen met Yaa Yaa, officieel geopend heeft (zie Alberts Corner, 13 februari 2012).
 
In het zwembad (en elders) kan hij, zoals dat een goede autist betaamt, soms langdurig door één activiteit gefascineerd worden, bijv. vele minuten lang heel stil onder de straal van een waterstroom blijven staan. Zijn gezicht heeft dan een licht gelukzalige uitstraling, blijkbaar vindt hij dit gevoel heel erg fijn.
De meest bekende foto’s van Yaw Balloon zijn gemaakt tijdens zijn jaarlijks optreden als de aartsengel, die de herders vertelt van de geboorte van hun Verlosser, het kind van Maria in de stal van Bethlehem.
Zijn engelenoutfit is van een sierlijke eenvoud en hij geniet onmiskenbaar van deze belangrijke rol. Hij poseert na afloop zonder problemen voor de vele mensen, die graag foto’s van hem tijdens en na het Kerstspel willen maken.
Het mag duidelijk zijn: Yaw Balloon heeft in PCC een prima thuis gevonden! Na 13 jaar is hij hier niet meer weg te denken, hij hoort er helemaal bij! En u had het al geraden: met een ballon doet u hem een heel groot plezier, dus niet vergeten er één mee te nemen, als u in de buurt bent!