Wat een verandering!

In een leefgemeenschap zoals de onze zijn natuurlijk veel dingen heel belangrijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor de manier waarop de bewoners, caregivers, vrijwilligers en gasten dagelijks met elkaar omgaan.

Maar ook voor de kwaliteit van de woon- en slaapplekken, voor de dagindeling, voor de leefomgeving, voor de sfeer en zo nog wel meer zaken.
En omdat wij allemaal maar mensen zijn, vinden wij natuurlijk het functioneren van de keuken ook heel erg belangrijk, dat is overal ter wereld hetzelfde en in PCC is het niet anders. De dagindeling is hier op veel punten variabel, maar de tijden van de drie maaltijden zijn bijna heilig. Op de bekende tijdstippen verzamelt iedereen zich rond de eettafels en dan is het wachten op het eten dat vanuit de keuken op tafel zal worden gezet, altijd weer spannend wat de pot vandaag schaft, ook al is dat in hoge mate voorspelbaar!
 
Wie het terrein van Hand in Hand opkomt, kan de keuken niet missen, je loopt er zo tegenaan. De eenvoudige keuken van PCC was in de loop der jaren wel iets uitgebreid, maar in essentie al vele jaren lang dezelfde, zeer basale keuken gebleven. Het was niet veel meer dan een ruimte met een dak erboven en wat kippengaas eromheen, dat laatste vooral om ongewenste bezoekers uit de keuken te houden. Verder was het allemaal erg simpel, zonder een aanrecht, werkbladen, tafels of een opslagruimte. Al het voorbereidende werk gebeurde zittend op krukjes of op de grond en overal was de rook van het houtvuur. Ooit werden hier maaltijden voor 20 – 30 mensen bereid, inmiddels gebeurt dat al voor meer dan 100 personen! De tijd voor een behoorlijke verbetering was echt aangebroken.
 
Na lang wikken en wegen heeft de Board van PCC dat besluit enkele maanden geleden genomen. Gelukkig kregen we financiële support van SKIP en Herbahortus, dus kon de renovatie van de keuken onder leiding van Baffo in augustus van start. Wij hadden eind september van Ineke al wel iets gehoord over de nieuwe keuken en waren, toen wij hier vorige week weer aankwamen, heel erg benieuwd hoe het er allemaal uit zou zien. Eerlijk gezegd is het eigenlijk geen renovatie, maar een totale vernieuwing geworden, er is maar weinig dat nog aan de oude keuken doet denken. Baffo heeft een beetje royale stijl van bouwen, dat blijkt ook wel uit deze nieuwe keuken! Het ziet er allemaal heel ruim, strak en netjes uit, er zijn nu allerlei werkbladen en tafels in de keuken en er is een ruimte voor het koken op gas en houtskool. De plek voor het koken op houtvuur ligt daar weer naast, er is daardoor niet meer continue een waas van rook in de keuken!
 
De buitenkant toont imposant en nodigde uit voor een artistieke toevoeging en die is er gelukkig deze week gekomen, net voor de officiële opening en van de hand van Miriam Kerkhof uit Accra, die ook het education Centre eerder dit jaar zo fraai heeft opgefleurd! Terwijl zij met haar wandschilderingen bezig was, wilden de kinderen steeds het net geschilderde eten van de muur afhalen en opeten, tot ieders groot plezier!
 
Wat ons opvalt is dat echt iedereen hier geweldig trots is op deze nieuwe keuken, sommigen zeggen dat zij geen mooiere keuken in Ghana kennen!!
Dus alle reden voor een grootse en feestelijke opening en die kwam er dan ook, compleet met veel muziek en dans, korte toespraken en krachtige gebeden, om Gods zegen te vragen op het werk in de keuken. Zo behoort een gebouw in Ghana geopend te worden!
Naast Janet en Jeannette heeft Zacharias prima geholpen bij het doorknippen van het lint en om die reden was hij tot veler bewondering en onder groot gejuich getooid met de mooiste stropdas van Nkoranza en wijde omgeving! Hij was trots als een pauw op zijn belangrijke taak bij de opening en dat mag ook wel, want in stilte verzet hij altijd bergen werk in de keuken, als grote hulp van Janet. Kijk maar naar de trotse blik in zijn ogen!
Wie vanaf nu bij ons op bezoek komt, zal even met de ogen knipperen en denken: die keuken zag er toch heel anders uit?!? Maar al snel zal er bewondering zijn voor dit prachtige nieuwe gebouw van PCC.
 
No food, no glory! En glorieus mag je dit gebouw zeker noemen!
Dankzij de nieuwe keuken hopen wij op nog meer goede en smakelijke maaltijden voor alle bewoners van PCC en op een zegen over al het werk dat dag in dag uit in de keuken plaatsvindt om 100 mensen 3 goede maaltijden per dag te kunnen bieden.
Iedereen in Hand in Hand is enorm blij en trots en heel dankbaar voor deze nieuwe keuken! Kijk maar naar de foto’s bij deze column en constateer het zelf: wat een geweldige verandering, wat een mooie verbetering!