The Peace of Christ in Hand in Hand

Eindelijk is het zover! Na maanden van voorbereiding voor het grote Kerstspel, na heel veel oefenen van het koor van vrijwilligers en caregivers op de kerstliederen en na uitgebreid overleg over het Kerstprogramma is het grote moment daar: het Kerstfeest van 2010 is aangebroken!

Alle activiteiten rond Kerst en Oud & Nieuw vormen zonder twijfel het hoogtepunt van het jaar voor onze Community, met heel veel bijzondere happenings vanaf 24 december tot en met 1 januari. Na 3 dagen van schoonmaken, opruimen en versieren ziet de compound er op Kerstavond werkelijk prachtig uit. De hele PCC familie is aanwezig, inclusief Ineke en Bob in hun nieuwe status van grootmoeder en grootvader van de Community en iedereen kijkt uit naar wat komen gaat.
 
Op Kerstavond komen traditioneel de Frafra zangers en dansers op bezoek, mensen van een stam uit Noord Ghana met een heel speciaal, zeer energiek en wervelend optreden. Iedereen is heel enthousiast, ook al komen ze een uur te laat en is vooral zeer vertederd door het optreden van hun jongste danseres, een meisje van ongeveer drie jaar, het ritme van Afrika zit diep in haar bloed. Op deze avond krijgen alle bewoners van PCC hun nieuwe, feestelijke kleding, zodat zij die tijdens het Kerstfeest kunnen dragen! Vaardige handen hebben de afgelopen weken de kleren voor iedereen (ongeveer) op maat gemaakt. Het ziet er bij elkaar heel kleurrijk en zeer feestelijk uit!
 
En dan, dan is het pas echt Kerstmis! Op de eerste Kerstdag komt ’s middags Father Christmas op bezoek, dit keer is dat Daniël (die heeft hier heel snel carrière gemaakt!), geholpen door zijn grote vriend (of eigenlijk: ieders vriend) Bright! Gelukkig heeft Father Christmas voor iedereen (ja, zelfs voor alle gasten!) een cadeautje meegenomen en het wordt allemaal nog feestelijker met een koekje en een lolly voor alle kinderen en zelfs een flesje frisdrank! Waauww!
O ja, de geiten, die ’s morgens nog naast de keuken rondliepen, hebben op hun manier veel aan de feestvreugde bijgedragen, niet helemaal vrijwillig overigens…
Die avond beleven wij tevens de wereldpremière van het PCC koor en iedereen geniet van het mooie en vrolijke optreden.
 
Dit alles is echter maar voorspel, het absoluut grote hoogtepunt zal het Kerstspel van alle kinderen zijn, op de middag van 2e Kerstdag. Ook diverse vrienden en gasten uit Nkoranza zijn uitgenodigd, zodat zij samen met ons bij de unieke voorstelling van het Hand in Hand Kerstspel, met de misschien niet zo verrassende titel: “De geboorte van Jezus”, aanwezig kunnen zijn. Het verhaal van het spel is zeer bekend, maar geldt dat eigenlijk ook niet voor het kerstverhaal, dat in alle kerken over de hele wereld verteld wordt? En toch zitten elk jaar weer al die kerken vol met mensen, die blijkbaar allemaal het verhaal van Vrede en Hoop voor alle Mensen telkens opnieuw willen horen en ervaren! Zo ook hier in onze Community!
Alle bewoners van PCC hebben een rol in het Kerstspel en de kinderen, die de rol van schaap spelen, hebben wekenlang op hun belangrijke tekst: “Bèèèè” geoefend. Die tekst zit er dan ook helemaal goed in, het klinkt geweldig, tot groot enthousiasme van het publiek.
 
Het wordt inmiddels hoog tijd dat ik de trouwe lezers van deze rubriek niet langer in spanning houdt. Want wie toch had dit jaar de rol van het kindje Jezus in het kerstspel gekregen?
Was het Kwame Ayim, misschien Kwame Addai of toch weer de ster van vorig jaar, John Papa?? Wel, de winner van deze zware competitie is geworden… John Papa!!
En hij heeft ons niet teleurgesteld, zijn enthousiasme was opnieuw geweldig groot en zijn uitstraling één van grote Vreugde, een vreugde die prima past bij het Kerstfeest van PCC. Dat gold trouwens voor de uitstraling van alle kinderen, bijv. voor de sprankelende Kerstster Philomena, voor de Kerstengel met de mooie glimlach Yaw Balloon, voor de wijze en blijde koning Herodes Kojo Evans, voor de minzaam lachende subchief Paa Yaw enz. enz.
Wie er bij was zal het ons nazeggen: de Peace of Christ Community draagt haar naam niet tevergeefs! De Vrede van Christus was tijdens dit Kerstspel in PCC bijna zichtbaar en voelbaar, in mensen een welbehagen!
 
Merry Christmas and a Happy New Year voor iedereen!