Terugblik op Kerst 2021 vanuit het jaar 2100

Wij schrijven het jaar 2100, het einde van de 21e eeuw!

Bij zo’n mooi rond getal hebben mensen vaak de neiging terug te kijken op de afgelopen eeuw en zo gebeurt dat ook op de periode 2000 – 2100.
Het was een bijzondere eeuw, dat mag je wel zeggen, wat is er veel gebeurd!

Er zijn maar weinig mensen die het begin en het einde van deze 21e eeuw hebben meegemaakt, maar er zijn wel enkele 100+ ouderen, die recht van spreken hebben.

Eén van hen, Mr. Nice Story, herinnert zich zelfs nog het jaar 2021, een jaar dat in het bijzonder in zijn geheugen gegrift staat.

Het was namelijk de tijd van de grote coronapandemie die toen de hele wereld in zijn greep hield. Hij vertelt hoe moeilijk het destijds was om samen te zijn en feest te vieren o.a. door verplichte social distancing en mondmaskers, reisbeperkingen en lockdowns, enz.

Het Kerstfeest 2021, zo vertelt hij verder, was misschien juist daarom voor hem het mooiste kerstfeest van de afgelopen eeuw.
Hij zegt: “Juist tijdens overal aanwezige en vaak ernstige infecties ben je heel blij met je eigen gezondheid, tijdens allerlei beperkingen ervaar je nog meer de grote waarde van de vrijheid, in quarantaine geniet je extra van een goede persoonlijke ontmoeting”.

Mr. Nice Story praat door en vertelt dat hij de Kerst 2021 in Ghana heeft doorgebracht, om precies te zijn in de PCC – Hand in Hand Community in Nkoranza.
Er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht als hij vertelt hoe sereen de rust in PCC destijds was en hoe vrolijk de bewoners van die Community dat jaar waren omdat het weer Kerstfeest was geworden, het feest van het Licht èn van al die kleurrijke lichtjes.

Previous Image
Next Image

info heading

info content

Nooit klonken kerstliederen, liederen van hoop en verlangen, in zijn oren zo mooi als tijdens dat Kerstfeest, nooit twinkelden de sterren mooier dan in de kerstnacht van 2021 en de Bijbelse woorden “Vreest niet en verheugt u in het Goede Nieuws dat wij u komen brengen” van de aartsengel Gabriel hadden hem tot diep in zijn ziel geraakt.

Mr. Nice Story herinnert zich ook dat hij in 2021 in PCC zo ontroerd was door de zichtbare blijdschap van bijna alle bewoners.
Hij weet zelfs na al die jaren nog een paar van hun namen, zoals die van Blessing, James, Nana Yaw, Rebecca, Gabriel (“ja, daar was ook een Gabriel” …!), Yaw Balloon als een engel, Emmanuella (“God met ons”, wat een mooie naam!), Linda, Kojo Joseph en Eno Mary (“want die twee hadden hem aan Jozef en Maria in de stal doen denken”).

Tenslotte kwam ook nog de naam van Kofi Asare omhoog, omdat zijn zware, ingetogen stem het “Silent Night, Holy Night” zo prachtig had doen klinken.

Juist het contact met al die kinderen met een beperking tijdens het kerstfeest 2021 in PCC, zo vertelt Mr. Nice Story, had hem destijds een wijze les geleerd, nl. om in zijn verdere leven (en dat is dus al 79 jaar in 2100..!!) vooral te genieten van ontmoetingen met alle mooie mensen om hem heen en blij te zijn met alles wat wel mogelijk is en niet stil te blijven staan bij allerlei beperkingen of je te laten verstoren door mensen die je aandacht willen afleiden van het goede.

Mr. Nice Story prijst zich nog steeds gelukkig dat hij kerst 2021 in PCC – Hand in Hand heeft kunnen doorbrengen. Hij had van harte gewenst dat veel meer mensen dat samen met hem hadden mogen beleven, maar ja, al die reisbeperkingen van toen ……

Kerstmis 2021, een feest om nooit te vergeten met het verhaal van het Licht dat de duisternis zal verjagen, de aankondiging van Gods Vrede op Aarde, een Vrede die een eind zal maken aan alle beperkingen, een Vrede die alle verstand te boven gaat. Amen.