Summertime

Jeannette en ik zijn alweer enkele weken terug in Hand in Hand en wij genieten volop van alle ontmoetingen en activiteiten in en rond PCC en van de bijzondere wijze van samenleven in deze Community.

Telkens als wij hier terugkomen vinden wij het spannend om te ontdekken wat ons dit keer zal opvallen!? Zijn er bijv. enkele kinderen ziek geworden, gedragen sommigen zich wellicht anders dan normaal en zo ja, welke kinderen zijn dat dan en wat kunnen we er aan doen?
 
Dit keer hoor ik dat veel kinderen en caregivers vaak moeten hoesten, met een nogal typische hoest die mij erg aan kinkhoest doet denken. Deze aandoening gaat al enkele weken rond in de Community, maar gelukkig zijn de meeste kinderen er niet erg ziek van, alleen de hoest is heel hinderlijk, ook ’s nachts. Maar inmiddels kunnen wij gelukkig vaststellen dat deze kleine epidemie over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn!
 
Helaas is de kleine Lisa duidelijk zieker en zwakker dan in mei, haar prachtig glimlach krijgen we nu dan ook niet of nauwelijks te zien. Ze eet al een tijdje niet goed en verzwakt daardoor, wij hebben daarom besloten haar eetschema aan te passen: frequente kleine maaltijden met ander eten. Het lijkt inmiddels een beetje te helpen, maar het is nog veel te vroeg om te gaan juichen, zij blijft één van de meest kwetsbare kinderen hier.
 
Abena, één van de wat oudere bewoners, is de laatste periode nogal uit haar normale humeur, zij roept en schreeuwt veel meer dan anders en trekt op allerlei momenten haar kleren uit. Volgens Joe Emma klaagt zij tegen hem dat wij haar geen man geven……!? Tja wat daarvan te zeggen?! Maar sinds een paar dagen is zij plotseling weer veel rustiger en eet en slaapt zij weer goed. Hopelijk blijft het zo.
 
Net als vorig jaar juli wordt er in het broedseizoen van de wevers een slang in de boom met alle nestjes ontdekt en daarna snel gedood. Kwame Evans houdt hem trots omhoog.
 
Gabriel, onze jongste bewoner, is nog steeds ieders lieveling, het ene moment zie je hem bij zijn caregiver Mabel op de rug, soms op de arm bij John Adzo (altijd heel lief voor kleine kinderen!), dan weer bij Baffo, Paul, Vida en bij nog veel meer anderen en daar horen wij ook bij, het is ook een schat van een kind! Eten kan hij als de beste en het grote nieuws is dat hij onlangs zijn eerste stappen heeft leren gezet en hij loopt met een heel parmantige stap! Een prachtig gezicht.
En James, een andere jonge bewoner, kan nu (zo’n beetje) zelfstandig eten en al valt de helft van het voedsel uit zijn mond, hij weigert om zich te laten helpen, want hij kan het zelf! Dat is de juiste instelling!
 
Jeannette en ik stellen vast dat het weer in Nkoranza momenteel heel redelijk is, met temperaturen in de schaduw van minimaal 23 en maximaal 29 graden bij een zeer hoge vochtigheidsgraad, alhoewel de regenbuien steeds minder in aantal en hevigheid worden. Het is bijzonder om te merken dat veel Ghanezen en zelfs sommige bezoekers en vrijwilligers een temperatuur van boven de 20 graden hier soms als nogal fris ervaren, terwijl in Europa dan de vlag uitgaat, een zomerse dag! Summertime in Europa is, zo leren wij, niet hetzelfde als Summertime in Ghana! Sommige kinderen en caregivers lopen ’s morgens zelfs met jassen of truien aan, terwijl wij juist genieten van de relatieve frisheid van de ochtend, ook al is het dan al 23 graden!
 
Het is Summertime in Europa (al horen wij daar nogal wat klachten over…..) en veel mensen gaan met vakantie en een deel daarvan reist naar en door Ghana. Voor ons betekent het dat we in de maanden juli en augustus veel bezoekers in onze Guesthouses mogen verwelkomen, het vernieuwde en uitgebreide restaurant zit regelmatig helemaal vol met gasten! Dat komt ook omdat wij momenteel 11 medische studenten uit Engeland op bezoek hebben, die o.a. speciale lessen aan onze caregivers geven. Daarover meer in een volgende Alberts Corner.
 
De kinderen zijn meestal heel blij met de vele bezoekers en vrijwilligers, het brengt extra dynamiek en levendigheid in de Community èn er is veel tijd voor Special Attention, tot vreugde van de kinderen.
Volgende week vrijdag vieren wij hier in PCC de opening van de Olympische Spelen met een feestdag vol wedstrijden en spelletjes. En natuurlijk met een groot feest ’s avonds, misschien nog mooier dan het feest in Londen?! Yaw Peter is al aan het oefenen op een heel speciale dans……
Summertime in PCC, een prachtige tijd in een unieke Community!