Structuur

Vandaag wil ik graag één van de geheimen achter PCC onthullen…….: goede structuur!
Een column over “structuur”, dat klinkt niet erg interessant, denkt u wellicht, maar voor PCC is de structuur ontzettend belangrijk.

De kinderen en jong volwassenen van PCC hebben heel verschillende achtergronden, voor zover wij daar überhaupt iets van weten. Echter, hoe verschillend of onbekend hun verleden ook is, in vrijwel alle gevallen komen thema’s als “verwaarlozing” en “in de steek gelaten” naar voren. En waar normaal begaafde kinderen, die geen of verkeerde aandacht krijgen, al niet uit zichzelf kunnen leren om zich sociaal te ontwikkelen, geldt dit in nog veel grotere mate voor kinderen met een geestelijke beperking.
In de loop van de jaren is in onze Community ontzettend veel aandacht gegeven aan een goede structuur, één die vooral veel rust en duidelijkheid biedt aan de kinderen. De PCC structuur is weldoordacht en niet dwingend, zij biedt juist de gewenste rust, duidelijkheid en geeft veel houvast. Onze bezoekers weten vaak weinig af van de achtergrond van PCC, maar het valt iedereen onmiddellijk op dat hier een duidelijk en zeer gestructureerd programma gehanteerd wordt voor alle bewoners en dat door de hele dag heen.
Het is een belangrijk onderdeel van de “Spirit” van PCC.
 
Hoe ziet dat programma er dan ongeveer uit?
Wel, elke ochtend ontwaken de meeste van de bewoners hier zo rond 5.30 tot 6.00 uur en voor de grotere jongens is dan het tijdstip aangebroken, waarop zij op diverse plaatsen van onze compound allerlei vuil en bladeren etc. bijeenharken om daarna die plek netjes aan te vegen. Ieder heeft daarbij zijn eigen plek om schoon te houden.
De meeste anderen krijgen hun ochtendbad en kleden zich vervolgens aan voor de nieuwe dag. Om precies 07.00 gaat elke dag de fluit en dan is voor bijna iedereen het teken om een uurtje te gaan wandelen. Voor enkelen betekent het een uurtje fysiotherapie en voor de grotere jongens een half uurtje voetballen en daarna lekker een bad na alle vroege ochtend inspanningen.
Om 8.00 uur is het gezamenlijk ontbijt en zonder dat ook maar enige aansporing nodig is, gaat iedereen naar zijn vaste plek aan één van de tafels, de maag rammelt bij iedereen.
 
Nadat het ontbijt verorberd is, begint het grote dagprogramma. Dat programma is wel verschillend voor de diverse groepen, maar iedereen weet precies waar hij of zij aan toe is.
Kijk, daar zitten enkele Caregivers met een tiental kinderen in de Music Group, vooral de kinderen met veel beperkingen zitten hier bij elkaar en een paar caregivers maken vrolijke muziek of zingen enkele bekende liederen voor hen.
Een andere, grote groep van onze kinderen bezoekt ’s morgens de Shalom Special School. Trots lopen zij in hun schooluniform de korte afstand van onze poort naar de volgende poort, die van Shalom School.
En bijna alle jongvolwassenen gaan ’s morgens en ook het 1e deel van de middag naar de beschutte werkplaats. Behalve dat zij er kettingen maken of stoffen weven hebben zij daar met elkaar vooral ook heel veel lol!
 
Net naast de beschutte werkplaats is Nana Yaw’s Paradise, de plek, waar een tiental autistische jongeren elke ochtend in alle rust doorbrengt met elk half uur een ander, vastliggend en dus heel voorspelbaar programma. En daar houden autisten van!
 
Verspreid over het terrein vinden we dan ook nog enkele groepjes met kleinere kinderen, nl. die van Daycare 1 of Daycare 2. Ook deze groepen hebben hun eigen, vaste ochtendprogramma, de kinderen weten dus precies wat ze gaan doen en genieten ervan.
 
Tussendoor krijgen diverse kinderen extra aandacht in het Special Attention programma, waarbij onze vrijwilligers met ieder van deze kinderen een halfuurtje “1 op 1” aan de slag gaan, op een manier die het beste bij ieder kind past! Vooral in het Special Attention onderdeel van het dagprogramma kunnen deze vrijwilligers al hun liefde en zorg, hun talenten, creativiteit en energie kwijt en zo voor elk kind iets bijzonders betekenen. Het raakt de meesten diep in hun hart, als zij een paar maanden elke dag met bepaalde kinderen bezig zijn. Voor velen van hen is het daarna ook heel moeilijk om afscheid te moeten nemen bij hun vertrek!
 
Het ochtendprogramma loopt voor iedereen door tot rond 12.30 uur, dan is het tijd voor een goede lunch en daarna is het tot 15.00 uur siësta tijd, dan slapen alle jongere kinderen bij elkaar in de siëstaruimte. Een prachtig gezicht!
 
Het middagprogramma begint dan weer om 15.00 uur, elke dag van de week is er dan voor iedereen een gezamenlijk activiteit. Iedere dag van de week is dat iets anders, bijv. samen kleuren, spelen in de speeltuin, spelletjes doen, met Lego bouwen etc. Zoals alle kinderen, vinden ook onze kinderen dit prachtig!
En om 16.00 uur volgt voor vrijwel alle kinderen het hoogtepunt van elke dag: een uurtje heerlijk spelen in het zwembad. Wat een genot!
Het avondeten volgt om 17.00 uur, afgesloten door een lied met drumbegeleiding door Kofi Asare en na het slotgebed van Mr. Robert gaat iedereen nog een poosje rustig onderuitzitten en TV / film kijken.
Vanaf 20.00 maakt iedereen zich klaar voor de nacht en na 21.00 is het helemaal stil op PCC, iedereen slaapt en droomt van alweer een mooie dag, dankzij het voor Hand in Hand zo typerende en zeer gestructureerde dagprogramma.
Lang leve de fijne programma’s en……lang leve de goede structuur!!