Straatbeelden in Ghana

Elke 10 dagen kunnen jullie hier een nieuw verhaal over een kind uit PCC of over een bijzondere gebeurtenis in de Community lezen.

Over de Hand in Hand Community valt natuurlijk nog veel meer te vertellen, dus blijf vooral regelmatig deze Alberts Corner bezoeken!
Wie naar onze Community toe reist, zal ongetwijfeld snel en gemakkelijk vaststellen dat het leven op straat in Ghana zeer veel opmerkelijke beelden te zien geeft en het lijkt mij een heel leuk idee om daar vandaag eens wat specifieker naar te kijken.
De vraag is dan natuurlijk wel: waar begin je en waar eindig je, want aan bijzondere en unieke plaatjes geen gebrek. Het leven in Ghana speelt zich veel meer dan in Europa of de USA af op straat. Een huis is daar voornamelijk een plek om te slapen en je spulletjes te bewaren, maar de rest van het leven speelt zich vooral buiten af, op de eigen compound, op de veranda of gewoon op straat. Daar kun je bijvoorbeeld de mooiste koelkasten kopen (foto 1)
 
Natuurlijk kom je in Ghana veel (en zelfs steeds meer) verkeer tegen en in dat verkeer gaat er natuurlijk wel eens iets mis, misschien zelfs wel veel vaker dan in de meeste andere landen. Dat levert helaas veel slachtoffers op, maar ook veel bijzondere autowrakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto’s 2 en 3.
Auto’s worden in Ghana niet alleen als transportmiddel gezien, maar ook als een prachtige vehikel om uiting aan je geloof te geven en die kans grijpen heel veel chauffeurs, vooral van taxi’s en vrachtwagens, maar zelfs van motoren (zie bijv. foto 4 en 5).
Niet de auto of de automobilist heeft voorrang, nee: God First!
 
En onderweg vallen ons vooral de zeer creatieve namen van veel winkels en kleine kiosken op (zie de foto’s 6 en 7 en de foto van de week op de Homepage). Of het nu gaat om een kapper of een ijzerwarenshop, om een schoonheidssalon of een winkel van sinkel, de eigenaar van veel van die shops gebruiken de naamgeving van hun winkel als een manier om hun geloof tot uitdrukking te brengen.
Wat te denken van een Jesus Beauty Shop of van een reclame voor Coca Cola, waarbij niet de cola centraal staat, maar de geloofsbelijdenis van de winkelier: Jesus is Lord. Proost!
Of de kapper in zo’n barbershop langs de weg erg goed in zijn vak is, weet je natuurlijk niet en al die scherpe scharen of dat gevaarlijke scheermesje zijn natuurlijk best eng. Maar als je de kapper niet helemaal vertrouwt, dan biedt het geloof gelukkig uitkomst, dus bezoek vooral de In God we trust Haircut!
 
Rijdend langs de Ghanese wegen zien wij plotseling een Billboard staan (foto 8), dat wel speciaal voor Jeannette en mij gemaakt lijkt te zijn, gezien onze veelvuldige reizen tussen Ghana en Nederland: Today Accra, tomorrow Amsterdam. Wij herkennen dat gevoel helemaal!
 
Tenslotte in deze column met foto’s van straatbeelden in Ghana nog een heel bijzondere foto, van iemand die onlangs in de buurt van Nkoranza overleden is. Opanin Abraham Kodom moet bij zijn overlijden ongetwijfeld de oudste mens ter wereld geweest zijn, want volgens de poster was hij toen maar liefst 140 jaar oud(foto 9)!! Of er misschien een kleine rekenfout gemaakt is bij de berekening van zijn leeftijd is niet bekend, maar het is zeker niet onwaarschijnlijk. We zullen het nooit weten, maar wat we wel weten is dat de straatbeelden in Ghana altijd verrassend, boeiend en levendig zijn.
Op weg naar PCC hoeft niemand zich te vervelen en eenmaal in onze Community al helemaal niet. Een goede reis toegewenst langs de wegen van Ghana, op weg naar PCC!