Sportdag – dag van blijdschap!

Af en toe organiseren wij in PCC een Sport & Spel dag en zoiets leidt altijd tot grote vreugde in de Community.

Zo’n festijn wordt een paar dagen van tevoren aangekondigd en een groepje caregivers stelt daarna een lijstje op met sporten en andere wedstrijden die op het programma zullen staan. Het lijstje is overigens zelden verrassend, want er zijn nu eenmaal activiteiten die nooit mogen ontbreken, die zijn zo populair dat ze er gewoon altijd bij horen.
Waar hebben we het dan over? Nu, bijv. over hardlopen, zaklopen, een lichte bal los op een grote handschoen naar de finish dragen zonder deze te laten vallen, een danswedstrijd, touwtrekken of emmers met water vullen, allemaal simpele, maar o zo leuke spelletjes die jong en oud heel erg blij maken. En natuurlijk staat een spannende voetbalwedstrijd van de kinderen onderling op het programma.
 
De Community wordt op zo’n Sport & Spel dag in 2 grote groepen opgedeeld en bij elk onderdeel nemen een paar kinderen van de ene groep het op tegen enkele kinderen met ongeveer dezelfde mogelijkheden (c.q. met vergelijkbare beperkingen) van de andere groep. Dus kleintjes rennen tegen elkaar, jong volwassenen dagen elkaar uit en kinderen in een rolstoel strijden ook samen om de eer. Last but not least staan ook onze caregivers te popelen om met elkaar de strijd aan te kunnen gaan!
Er wordt zowaar een heuse puntentelling op een groot bord bijgehouden, maar aan het einde van de ochtend is eigenlijk niemand in de uitslag geïnteresseerd, want het gaat hier vooral om het meedoen en niet om het winnen, de echte Olympische gedachte bestaat nog volop in PCC! Geen doping, geen matchfixing, alleen pure en eerlijke strijd! Het is vooral een feestdag!
Previous Image
Next Image

info heading

info content


Je ziet dat bijv. bij het hardlopen of zaklopen. Als er 4 kinderen tegelijk starten, dan kan het nu eenmaal niet anders dan dat één kind als eerste finisht en de anderen worden dan 2e, 3e  of 4e. Maar de brede lach op het gezicht van iemand die 3e of 4e  is geworden is net zo mooi als die van de winnaar en iedereen wordt even hard toegejuicht!
 
De sfeer op zo’n dag is voelbaar anders dan anders, de meesten van ons zullen dat wel herkennen van een sportdag vroeger op school. De bijzondere stemming komt mede door de opzwepende muziek aan de zijlijn waar Ayuba en enkele anderen vrijwel continue staan te dansen, door de vele luide aanmoedigingen bij o.a. het touwtrekken of het vullen van wateremmer en natuurlijk ook door de lekkere koekjes in de pauze. Kortom een dag vol van blijdschap voor iedereen, vol sportiviteit en saamhorigheid.
 
Alleen bij de voetbalwedstrijd vallen er wel eens tranen, maar dat is dan alleen maar omdat één van de kinderen gewisseld wordt als hij of zij daar nog helemaal geen zin in heeft. Maar ja, alle andere kinderen willen natuurlijk ook graag speeltijd krijgen en in zo’n mooi voetbalshirtje over het veld rennen.
 
Maar…… wat ik ook in deze column schrijf en welke foto’s ik er ook bij plaats, de enige manier om de bijzondere sfeer van zo’n Sport & Spel dag in de Community volledig te ervaren en er maximaal van te kunnen genieten is door zelf een keer tijdens een sportdag in PCC aanwezig te zijn.
En het mooie is: je krijgt, behalve een prachtig schouwspel, ook nog zo’n lekker koekje in de pauze, ook al kijk je alleen maar toe!
Gegarandeerd genieten dus, je bent van harte uitgenodigd.