SKIP op bezoek in Hand in Hand

Vorig jaar benaderde de Engelse studentenorganisatie SKIP (= Students for Kids International Projects) ons met het voorstel om in de zomer van 2011 in Hand in Hand een SKIP Project te organiseren.

We hebben er een jaar lang goed over nagedacht en de nodige voorbereidingen getroffen. Uiteindelijk is het besluit gevallen, 13 Engelse medische studenten komen 5 weken lang naar Hand in Hand, allereerst om daar als vrijwilliger met onze kinderen te werken en daarnaast om les te geven aan onze caregivers.
Het belooft een spannende tijd te worden, voor hen en voor ons allemaal. Hoe zou het gaan?
 
Begin juli kwam de hele groep in Nkoranza aan en maakte toen voor het eerst kennis met onze Community en vooral met de kinderen. Omgekeerd keken onze kinderen met enige verbazing naar deze grote groep nieuwe vrijwilligers, maar zij zijn inmiddels zo gewend aan nieuwe vrijwilligers en volgende gasten, dat al snel vrolijke contacten tot stand komen.
Alle SKIP vrijwilligers krijgen van ons een eigen dagprogramma, in de workshop of aan de Autistic Table, in de nieuw opgezette Summer School voor twee groepen kinderen of in het Special Attention Programma. Daarnaast assisteren zij de kinderen, die dat nodig hebben, 3 x per dag bij het eten. Daarbij zijn in de loop van deze 5 weken enkele heel mooie duo’s ontstaan. Welk duo het mooiste was is nog niet zo gemakkelijk te zeggen. Was het P & P (= Paa Yaw en Paul) of toch Chiara en Kwame Ayim, misschien Ciaran met Kwame Addai of wellicht Ellie met Wumpini, wie zal het zeggen? De blijdschap was van de diverse gezichten te lezen!
 
De nieuwe Summer School liep prima, vooral de groep met iets oudere kinderen, o.a. Daniel, M’Afia, Mabel, Ahmed, Moses en Dede, was een groot succes, primair door inzet en toewijding van de SKIP vrijwilligers, maar zeker ook door de mooie lesruimte in het Education Centre en dankzij de vele nieuwe en nuttige hulpmiddelen voor leren en spelen. De jongere groep, met o.a. Michael, Kwame Addai, Kwaku Chairman en Jerry Ema, vroeg nog wel veel stuurmanskunst van de mensen van SKIP, de zeer beweeglijke jongens deden een maximaal beroep op hun educatieve talenten en op hun flexibiliteit! Hoe dan ook, de Summer School is zeker voor herhaling vatbaar, trouwens ook in andere seizoenen!
 
De Autistic Table was deze periode levendiger en actiever dan ooit. Lazarus, Yaa Yaa, Mariella en Yaw Hillal hebben lange tijd niet zo veel gewandeld met vrijwilligers als nu en ze deden het duidelijk met veel genoegen. En overal op het terrein van PCC zag je elke dag weer de diverse vrijwilligers in hun mooie SKIP shirts, actief tijdens bijv. het Special Attention Programma, met diverse spelletjes of bij het zwembad.
Omdat de SKIP vrijwilligers op allerlei plaatsen tegelijk aan het werk waren, verdween het gevoel van de aanwezigheid van een behoorlijk grote groep vrijwilligers al heel snel naar de achtergrond.
 
Speciaal element van dit bezoek van SKIP waren de dagelijkse Lectures voor Caregivers over specifieke onderwerpen, zoals het Syndroom van Down, Epilepsie en Algemene Hygiëne. Het waren zeer interactieve lessen en de kennisquiz aan het eind, tussen twee groepen caregivers, was elke dag weer spannend. Nog spannender waren echter de levendige en open discussies over allerlei taboes en vooroordelen in de Ghanese maatschappij, o.a. over het (bij)geloof rond “spiritual diseases” en over de angst op besmetting (bijv. bij Down en epilepsie). Het was leerzaam voor de caregivers en ongetwijfeld ook voor SKIP!
 
Natuurlijk konden we er niet omheen: er is de afgelopen weken liefst 2 maal een sport- en speldag gehouden. Vast onderdeel daarvan waren de voetbalwedstrijden tussen teams van “Engeland” en “PCC Ghana”, zowel bij de dames als bij de heren. Hoe het mogelijk was, kan niemand uitleggen of zelfs maar begrijpen, maar bij de dames wonnen de Engelsen 2 maal na penalty’s!?! Ongelooflijk, misschien tegen de veldverhouding in, maar wel waar! Bij de heren was de score gelukkig iets beter, de 1e keer won PCC, de 2e keer was de score gelijk en (helaas…) wonnen ook toen de Engelsen op penalty’s. Veel oefenen op penalty’s dus de komende tijd! Die beide dagen hebben we ook volop genoten van alle kinderspelletjes, zoals zaklopen, hardlopen, blikgooien en balletjes in een emmer werpen (goed zo, Dela!) en natuurlijk van de voetbalwedstrijd van de kleintjes. Alle 22 spelers lopen in hetzelfde witte shirt, sommigen wisselen daardoor spontaan tijdens de wedstrijd van team, maar de vreugde was er niet minder om!
 
Op het slotfeest lieten de Engelsen nog eens via een prachtig lied, met dans en drum zien wat 5 weken PCC voor hen heeft betekend. De foto’s met de kinderen zullen ongetwijfeld nog lang gekoesterd worden en heel PCC koestert warme en blijde herinneringen aan dit eerste bezoek van SKIP aan Hand in Hand. Het was volgens iedereen een groot succes en daarom zeggen wij van harte: SKIP, hartelijk bedankt en tot volgend jaar!