Showboy John Papa

Het zijn heel spannende weken voor John Papa. Het Kerstspel van Hand in Hand komt snel naderbij en geen Kerstspel zonder Jezus.

Vorig jaar mocht John Papa die Jezus rol op zich nemen en hij deed dat toen met veel verve en groot enthousiasme in een geweldige interactie met alle medespelers en toeschouwers. Hoe meer reactie van het publiek kwam, hoe meer hij zichtbaar genoot en in zijn rol groeide, terwijl hij rondgedragen werd als baby Jezus. Zijn optreden was misschien niet volledig Bijbels verantwoord (hij bleef bijv. niet netjes in de kribbe liggen), maar het was wel heel bijzonder om mee te maken.
Gezien zijn goede optreden met Kerst 2009 lijkt John Papa een goede kans te maken om ook dit jaar weer de rol van baby Jezus op zich te mogen nemen, maar hij krijgt natuurlijk wel zware concurrentie van twee andere jonge bewoners, die in de loop van dit jaar naar PCC gekomen zijn: Kwame Ayim, met zijn prachtige glimlach en Kwaku Jacob, met zijn innemende blik. En vergeet Kwame Addai niet, die tijdens Kerst 2008 al als baby Jezus furore had gemaakt. De weddenschappen, op wie deze zware strijd zal gaan winnen, zijn inmiddels geopend…….! U leest t.z.t. in deze rubriek wie de winnaar geworden is!
 
John Papa is een heerlijk dynamisch kereltje, van wie niemand zich kan voorstellen dat ouders hem ooit in de steek zouden willen laten en toch is dat met hem gebeurd. Toen hij ongeveer 2 jaar oud was, is hij op de markt van Koforidua achtergelaten. Aan het einde van een marktdag bleef hij “over” en niemand wist wie hij was of waar hij vandaan kwam. Via Osu Childrens Home in Accra is hij toen begin 2009 naar Hand in Hand gekomen, nu dus bijna 2 jaar geleden.
Hij heeft een heel typerend uiterlijk, altijd zijn mond een beetje open en vaak met grote, ogenschijnlijk schrikachtige ogen. Ineke Bosman noemde dat in 2009 een “be alert and flight” blik. Tegenwoordig is die blik een stuk ondeugender geworden, een teken van toegenomen zelfvertrouwen en het “flight”element is er helemaal uit verdwenen!
 
Hij had een poosje de neiging om af en toe letterlijk “van zich af te bijten” als hij dat nodig vond en daarom draagt hij nu een stevige rubberen ring, waar hij op eventuele agressieve momenten stevig in kan bijten, zonder dat anderen daar last van hebben. Maar het bijten is gelukkig fors verminderd, hij gaat steeds meer op een positieve manier zijn eigen gang.
Tot voor kort speelde hij meestal samen met zijn leeftijdsgenootje Kwame Addai, ook al zo’n geweldig mooi kereltje. Sinds de komst van Kwame Ayim en Kwaku Jacob in augustus 2010 kunnen wij nu het samenkomen van 4 van deze jonge bewoners van ongeveer dezelfde leeftijd meemaken en geloof mij, het is een feest om ze gezamenlijk te zien opgroeien.
 
John Papa praat helaas niet, maar laat wel geheel eigen, stotende geluiden horen, met name als hij een beetje opgewonden is geraakt, door welke oorzaak dan ook. Daarbij zwaait hij dan vaak met zijn armen rond in hetzelfde stotende ritme. Hij is dan blijkbaar boos of kwaad of juist blij en opgewonden. Dat is vaak niet helemaal duidelijk, maar voor omstanders is het vooral een koddig gezicht. Soms rent hij zomaar in volle vaart op je af en duwt dan met beide handen (vaak nog lekker vies van het eten) tegen je aan. Ongetwijfeld is dat een manier om aandacht te vragen en …. het werkt prima!
 
Op de meeste momenten is hij geweldig lief en zeer blij met contact, hij vindt het bijvoorbeeld heerlijk om even op de arm gedragen te worden, dan zwaait hij met zijn armpje van blijdschap en opwinding. En zo zijn we weer terug bij het begin van deze column, want op die manier gaf hij een zeer persoonlijke invulling aan de rol van baby Jezus met Kerst 2009.
Wellicht claimt hij de rol van baby Jezus dit jaar, omdat hij in de zomer van 2010 gedoopt is en hij zich tijdens die bijzondere dienst geweldig braaf heeft gehouden. Hij zag er die dag werkelijk prachtig uit, kijk maar naar zijn foto met de gouden haarband!
John Papa, ik heb eigenlijk geen idee waarom men hem de bijnaam Papa heeft gegeven. Josephine, zijn caregiver, noemt hem ook wel “showboy” en een showboy is hij zeker! Kijk naar zijn ogen, die heel goed in de gaten houden of hij wel genoeg aandacht krijgt.
John Papa, ooit in de steek gelaten, nu een hartveroverende showboy in Hand in Hand, het kan verkeren!