Ruimte voor rust

Een van de in het oog springende kenmerken van onze Hand in Hand Community is het feit dat de bewoners met elkaar voor heel veel “dorpsleven” zorgen, denk o.a. aan het samen muziek maken.

Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel andere activiteiten, van wandelen tot en met spelletjes en van beschutte werkplaats tot en met het zwembad. Alle muziek en activiteiten bij elkaar kunnen voor aardig wat levendigheid zorgen in een leefgemeenschap, waar tegenwoordig minstens 100 mensen (bewoners + caregivers) bij elkaar wonen en leven.
 
Niet alle bewoners van PCC houden echter evenveel van deze drukte. Zo hebben wij een behoorlijk aantal autistische bewoners en die verblijven meestal liever in hun eigen wereld dan temidden van alle andere rennende en joelende kinderen. Hun leven kent een ander ritme, een andere dynamiek en daar proberen wij uiteraard zoveel mogelijk rekening mee te houden. In een speciale ruimte, de Autistic Table (ook wel bekend als: Nana Yaw’s Paradise), komen elke ochtend ongeveer 10 – 12 autistische kinderen bij elkaar voor hun eigen, rustige en goed voorspelbare dagprogramma. Het werken aan de Autistic Table is in alle eerlijkheid geen gemakkelijke taak voor onze caregivers. Het valt niet mee om er samen met de autistische kinderen steeds weer een inspirerende ochtend van te maken. Deze kinderen zeggen meestal geen “dank je wel” en evenmin lachen zij de caregivers regelmatig dankbaar of blij toe. Een enkele mooie glimlach op een ochtend is al een geweldig resultaat! Hoe de caregivers ook hun best doen, er is nu eenmaal veel minder positieve interactie en goede communicatie mogelijk met onze autistische kinderen dan met de andere kinderen. Des temeer verdienen de caregivers die elke ochtend in Nana Yaw’s Paradise werken, momenteel zijn dat Elizabeth I en Samuel, onze grote waardering!
 
Tot voor kort was er, behalve de Autistic Table, geen andere ruimte waar onze autistische kinderen goed terecht konden voor een moment van rust en stilte. Natuurlijk, rustig en stil kun je in principe overal zijn, maar midden in de drukte van PCC lukt dat niet altijd. Wij hadden geen “snoezelruimte” o.i.d. beschikbaar, een ruimte waar de zintuigen op een rustige en passende manier geactiveerd kunnen worden of juist tot rust kunnen komen.
Maar… daar is verandering in gekomen!! Enkele vrijwilligers o.l.v. Eline hebben er gezamenlijk hun schouders onder gezet en eind vorig jaar een leegstaande ruimte naast de Autistic Table omgetoverd tot een schitterende snoezelruimte, wellicht de mooiste van Ghana of misschien wel van heel Afrika?!?
In januari hebben we die ruimte op passende wijze geopend. Nou ja, passend, bij een officiële opening hoort in Ghana natuurlijk wel veel levendige muziek, maar geen zorg, vlak daarna trad de rust weer in. Toen kon Yaw Balloon even heerlijk in de hangmat hangen en samen met Yaa Yaa lekker wegzakken in de zachte kussens. Yaw Balloon en Yaa Yaa hadden samen met Eline de officiële opening verricht en ze leken het zowaar heel leuk en interessant te vinden.
Trouwens, andere kinderen vinden de snoezelruimte ook heel mooi! Zo geniet Tettey in die ruimte heel erg van het zichzelf bekijken en aanraken in de spiegel en er zijn nog veel meer kinderen die via Special Attention met al hun zintuigen genieten van deze nieuwste aanwinst van PCC, van de rust, de stilte en de rustgevende mogelijkheden van deze snoezelruimte.
Het woord “snoezelen” in het Engels en Ghanees vertalen blijkt nog niet zo eenvoudig, voorlopig kiezen we simpel voor “snoozle room”. Maar of er een duidelijk woord voor is of niet, in de praktijk blijken de bewoners en de caregivers heel goed te begrijpen waarvoor deze prachtige nieuwe ruimte bedoeld is en ze zijn er – terecht – heel blij mee en trots op!
 
En ondertussen lacht Regina je met haar hartverwarmende glimlach toe, als zij naar de snoozle room toe gebracht wordt en het zal niet lang meer duren of ook Lazarus, Peace, Boadu, zelfs Kojo Joseph en nog veel meer van onze kinderen zullen hier elke dag even op adem en tot rust kunnen komen.
PCC is al jarenlang een schitterende, unieke plek en het wordt door aanwinsten zoals de snoezelruimte zelfs nog een klein beetje mooier! En zo hoort dat ook in dit jaar van de Jubilee, een jaar waarin wij regelmatig stilstaan bij het 20-jarig jubileum van onze Community! Een Community vol van leven, maar ook met een prachtige Ruimte voor Rust.