Piedu de clown

Je hebt van die mensen waar je al om gaat lachen, als je alleen maar naar ze kijkt. Je voelt een blijde en positieve uitstraling, je ziet een twinkeling in hun ogen en onwillekeurig ga je zelf ook glimlachen.

Zo iemand is Piedu, wellicht de meest optimistische en zeker de langste van onze bewoners. Hij woont al 13(!) van zijn 20 levensjaren in Hand in Hand, je kunt hem dus best een zeer ervaren bewoner van de Community noemen en dat is in zijn uitstraling helemaal terug te zien.
Hij is hier reeds in 2001 vanuit Osu Children’s Home gekomen. Destijds was hij ongeveer 7 jaar oud en een heel angstig jongentje, dat zelfs bang werd bij het zien van kippen en geiten. Kun je nagaan hoe enorm bang hij was voor die grote ezels..… Maar in de loop van de tijd is hij zich hier steeds meer thuis gaan voelen en kijk eens wat een grote, vrolijke en sterke kerel er inmiddels uit dat angstige jongentje gegroeid is!
Piedu kan niet praten, hij stoot alleen maar wat klanken uit, daar heeft hij een beperkte variatie van in voorraad, maar daarnaast heeft hij ook een levendige mimiek en met de combinatie van klanken en mimiek kan hij een heleboel duidelijk maken.
Elke ochtend doet hij mee aan het vaste partijtje voetbal, hij staat dan meestal in één van de doelen en altijd met zijn laarzen aan. Niet dat hij een groot keeper is, integendeel, hij reageert pas een paar seconden nadat de bal al langs hem het doel in gegaan is, maar de andere spelers weten dit van hem en het wordt zonder morren geaccepteerd. Vooral omdat Piedu steeds met een brede glimlach de bal uit het doel haalt of, wat ook regelmatig gebeurt, hij rent blij de bosjes in om de naast geschoten bal op te halen, altijd lachend.
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 Hij voetbalt niet alleen elke ochtend, maar hij is dan ook druk in de weer met het opruimen van afval en het vervoeren van alle afval en bladeren naar de stortplaats achter op het terrein. Voorheen deed hij dat zelfs door de ezelskar in zijn eentje te duwen, tegenwoordig doet hij dat met behulp van een oude kruiwagen, die lijkt bijna aan hem vast te zitten, zo vaak loopt hij er mee rond.
Na alle inspanningen eet hij graag en met volle overgave, zijn hele gezicht eet mee! De rest van de ochtend gaat hij naar de Shalom Special School, maar als hij de keus krijgt dus een stevige klus en school, dan kiest hij voor aan het werk gaan! School kan altijd nog…..
Piedu is een clown en daarnaast speelt hij ook graag de clown, vooral met kleinere kinderen. Een dubbele clown dus! Hij is heel sociaal in zijn contacten met anderen en de kleintjes voelen dat haarfijn aan en spelen graag met hem. Hij is een macho, die goed om zichzelf kan lachen en die anderen graag aan het lachen maakt.
Piedu verbleef jarenlang bij de grotere jongens op de jongensslaapzaal van de beschutte werkplaats, maar sinds kort woont hij semi-onafhankelijk op ons terrein en daar geniet hij zichtbaar van.
In het dagelijks leven van de Community neemt hij allerlei kleine klusjes op zich, dat is in de loop der jaren zo gegroeid, bijv. het dragen van drums voor Kofi Asare of van stoelen voor de kerkdienst, hij doet het allemaal graag en altijd met die typerende lach van hem.
Piedu is een clown, een positief mens met een beperking, maar dat hindert hem niet om volop van zijn leven te genieten. Dus, mocht je door omstandigheden eens behoefte hebben aan een blij en positief mens vlak naast je, die je een beetje op kan vrolijken, aarzel dan niet en kom op bezoek bij de doorlopende voorstelling van Piedu de clown in het openluchttheater van PCC! Altijd welkom
.