Philomena, dochter van het licht!

Na allerlei andere verhalen in deze column gedurende de afgelopen tijd over andere onderwerpen, zoals over Joe Emma in Nederland, 2 caregivers in Duitsland en over het PCC-virus, wordt het tijd weer eens één van de kinderen van PCC centraal te stellen en daarom richten we vandaag de spotlights op Philomena, kortweg Philo.
 
Philo is ongeveer 15 jaar en woont al 13 jaar lang (!) in Hand in Hand, nadat zij in het jaar 2000 achtergelaten en gevonden was op een verlaten strand in de buurt van Cape Coast. Zij is kort daarna, via Cape Coast Hospital, naar PCC gekomen en was destijds naar schatting 2 jaar oud. Heel goed zal zij het in haar eerste 2 levensjaren niet gehad hebben, want bij aankomst had zij een heel laag lichaamsgewicht. Nog steeds zegt Joe Emma, als wij ons wat zorgen maken over het nauwelijks in gewicht aankomen van één van de andere kinderen: “Maak je geen zorgen, zo ging het met Philo ook in haar eerste jaren hier en kijk eens hoe goed zij er nu uitziet!”

Philo heeft een verstandelijke beperking en spreekt niet of nauwelijks, zij gebruikt slechts wat klanken en tevens haar zeer expressieve gezicht om haar emoties en wensen tot uitdrukking te brengen. Meer heeft zij ook niet nodig, zo blijkt in de praktijk, ze wordt prima begrepen en omgekeerd straalt zij bijna continu heel veel blijheid uit, is altijd zorgzaam voor kleintjes en behulpzaam voor anderen, waar mogelijk.
 
Sinds de komst van Emmanuella eind 2004 woont Philo bij Joyce. Door Joyce te helpen bij de zorg voor Emmanuella kan Philo haar moederlijke en zusterlijke gevoelens prima kwijt. En anders is er altijd wel een kleine, lieve pop die zij graag op haar rug ronddraagt, zoals dat een goede Ghanese moeder betaamt.
 
Philo gaat heel graag naar school toe, zowel naar de Shalom Special School als naar onze Summer School en ze geniet van alles wat ze daar kan leren en mag doen, bijv. van kleuren of van samen muziek maken op diverse kleine muziekinstrumentjes. Ze houdt ook heel erg van paraderen, van het zwembad, van spelletjes doen, van hardlopen en van nog heel veel dingen meer, kortom ze geniet van haar leven en dat is precies wat wij haar graag willen bieden!
 
In de RK kerk is Philomena de patroonheilige van gefolterden, gevangenen en aanstaande moeders. Ik heb nooit geweten dat aanstaande moeders tot een vergelijkbare groep behoren als gefolterden en gevangenen?! Geef toe, het is een curieuze combinatie, maar de heilige Philomena draait er haar hand blijkbaar niet voor om!
De naam Philomena heeft een prachtige betekenis: dochter van het licht! Zou het nu toeval zijn dat voor onze Philo het hoogtepunt van het jaar het moment is dat zij de Kerstster mag ronddragen tijdens het Kerstspel in PCC?
Hoger kan een dochter van het Licht toch niet stijgen?! Dat haar licht nog vele jaren mag schijnen in onze Community!