PCC op weg naar Kerstmis

Nog een paar dagen en dan is het zover: wereldwijd wordt het Kerstfeest weer gevierd en uiteraard gebeurt dat ook in onze Community.
Elk jaar opnieuw wordt de spanning bij het naderen van het Kerstfeest langzaam maar zeker opgebouwd.

Het woord Christmas valt voor het eerst in oktober, bijna als bij toeval, maar al snel daarna horen wij het steeds vaker. In november gaan de repetities voor het Kerstspel van start en ook wordt er een heus PCC Christmas Choir gevormd door de caregivers. Vanaf dat moment begint het allemaal serieus te worden: Christmas is coming!
Joe Emma, onze zorgcoördinator, buigt zich vol overgave over de opstelling van het speciale programma voor de periode rond Kerst en Oud & Nieuw. Voor een ieder die dat nog nooit heeft meegemaakt (en dat zijn waarschijnlijk wel een paar miljard mensen!) zal ik proberen hier een korte samenvatting van het zeer uitgebreide programma te geven. Edoch, voor het echte gevoel zul je toch echt een keertje met Kerst op bezoek moeten komen!
 
De laatste dagen voor Kerst wordt het hele terrein extra goed schoongemaakt. Daarna kan de kerstversiering aangebracht worden, vooral palmbladeren met mooie rode bloemen, die hier de rol van de kerstboom overnemen. De CD met kerstliederen wordt uit de kast gehaald en de hele dag klinken de bekende kerstliederen over het terrein, de weken na Kerst krijg je die melodieën dan ook niet meer uit je hoofd! Het is een drukte van belang en iedereen voelt het: Christmas is in the air! Een paar geiten grazen al een paar dagen naast de keuken en de kinderen weten maar al te goed waarom die geitjes daar (nog enkele dagen) staan……
De officiële start van het kerstprogramma van PCC vindt op de avond van 24 december plaats met een bezoek van de Frafra dansers met hun zangers en musici. Het is opzwepende muziek en zang uit Noord-Ghana en niemand kan daarbij stil blijven zitten.
Op 1e Kerstdag is er ’s ochtends een speciale kerstdienst in de rotskerk en ’s avonds komt de lang verwachte Father Christmas op bezoek, met cadeautjes voor iedereen! Wat een spanning en wat een blijdschap!
 
Het hoogtepunt is natuurlijk het prachtige Kerstspel van de kinderen op 2e Kerstdag. Samen met de caregivers en enkele vrijwilligers tonen zij in passende kledij het unieke kerstverhaal aan een ieder die het horen wil, want er is Groot Nieuws voor alle mensen op de gehele aarde: Jezus is geboren!
Ook nu loopt de spanning hoog op: wie zal dit jaar de rol van Jezus krijgen? Tettey lijkt een goede kanshebber, maar kunnen zijn kleine schouders deze druk wel aan? Of wordt het toch weer John Papa, die al zijn ervaring in de strijd gooit en wie deze rol op het lijf geschreven lijkt? Nog maar een paar dagen en dan zullen we het weten!
 
Na de beide Kerstdagen is het Kerstfeest in PCC niet voorbij, nog lang niet! Bijna elke dag komt er wel een muziekgroep of een koor uit Nkoranza town naar de Community. Soms komt een koor een beetje of zelfs veel te laat of vergeet een andere muziekgroep helemaal dat we een afspraak hadden, maar het ruim aanwezige begrip hiervoor past prima bij de sfeer van Kerst: you know, this is Ghana……!
En na nog een leuke dag, vol met sport- en spelactiviteiten, is het tijd voor Oud & Nieuw. Oudejaarsavond in PCC is traditioneel een feestelijke avond met veel muziek (maar dat hoef ik eigenlijk niet op te schrijven, dat spreekt toch vanzelf?) en een groot vreugdevuur (Bonfire) op de rots. Nee, niet in de rotskerk, maar op de rots, het is een andere rots, vlakbij het winterverblijf van Ineke & Bob.
Na het Bonfire bezoeken veel mensen in Nkoranza (en overal in Ghana) de kerk, om daar gezamenlijk uitgebreid dank te zeggen voor alle zegeningen, die zij het afgelopen jaar ontvangen hebben. Zo gaan velen al zingend en dankend het nieuwe jaar in en de muziek zal nog vele uren in de Nieuwjaarsnacht te horen zijn. Het kan slechter.
 
Kerst ligt dan al een weekje achter ons, op PCC volgt er dan nog één party en dat is de Nieuwjaarsparty op 1 januari. Nog éénmaal geniet iedereen volop van alle dans en muziek, van een speciaal lied van het PCC Choir, van de diverse, ontroerende optredens van de kinderen en natuurlijk ook van de flesjes frisdrank, de lekkere koekjes en het feestelijke avondeten.
Dan is het (wie durft daar te zeggen: eindelijk?) voorbij met alle festiviteiten!
De volgende dag worden alle kerstversieringen weer opgeruimd en de dagen erna worden in het programma zeer treffend omschreven met de woorden: rust, rust, rust!
 
Wat een bijzonder programma, zeg nou zelf. U kunt nu alvast boeken voor volgend jaar, dan zullen alle kinderen hun best doen om het feest rond Kerst nog mooier, nog beter te maken dan in 2011 (als dat tenminste mogelijk is).
Voor nu resteert mij in deze laatste column van 2011 alleen nog maar de Ghanese kerstwens namens iedereen in PCC voor alle trouwe lezers van de Alberts Corner (veel dank daarvoor!) en voor alle andere lieve supporters, vrienden en bekenden:
Afenhyiapa! May God bless you all.