PCC nieuws in corona tijd

 
De wereld staat op zijn kop door corona, maar het leven in PCC gaat gelukkig nog ( zij het op aangepaste wijze) door!

 
Corona in Ghana
Het corona virus houdt vrijwel de hele wereld in haar greep, na China volgde  Europa, de VS en inmiddels ook landen in Afrika.
Op het moment dat ik deze column schrijf (29 maart) zijn er in Ghana al 152 corona patiënten met 5 doden.
 
De vrees is dat het virus in Afrika nog sneller dan elders mensen zal kunnen besmetten en dat de gezondheidszorg dit al snel niet meer aan zal kunnen.
De Ghanese regering heeft al veel maatregelen aangekondigd, o.a. het sluiten van de grenzen voor reizigers uit landen met meer dan 200 corona patiënten, het sluiten van scholen en kerken en het stoppen met funerals (en dat wil heel wat zeggen in Ghana..…!).
En vanaf 30 maart gaan steden als Accra en Kumasi in gedeeltelijke lockdown!
 
Daycare in Nkoranza
Wij hebben een belangrijke stap voorwaarts kunnen zetten in de zorg voor kinderen met een beperking die buiten PCC leven, met name kinderen uit de stad Nkoranza.
Begin januari kregen wij toestemming van de lokale autoriteiten om een mooi en groot centrum voor dagzorg te bouwen, niet ver van het centrum van Nkoranza.
De bouw vordert inmiddels al snel onder leiding van onze bouwmeester Baffo!
 
Binnenkort zal daar een prachtig gebouw staan waar tientallen kinderen met diverse beperkingen onder leiding van PCC 5 dagen per week dagzorg kunnen ontvangen, zodat de ouders ontlast worden en hun werk kunnen doen.
 
Het is tevens een mooie stap om de noodzaak van goede zorg voor kinderen met een beperking ook breder onder de publieke aandacht te brengen.
De ouders van kinderen met een beperking uit Nkoranza zijn heel enthousiast en helpen  zelfs af en toe mee bij de bouw!
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

Nieuwe activiteit beschutte werkplaats: woodcarving
Enkele maanden geleden hebben wij een mooie nieuwe activiteit geïntroduceerd voor onze bewoners, die actief zijn in de beschutte werkplaats: woodcarving.
Een ervaren master in woodcarving leert een deel van de jongvolwassenen en een caregiver deze nieuwe vaardigheid, Niet eenvoudig, maar de trots om de eerste resultaten is dan ook groot, zie de bijgaande dia’s.
 
Linda onze speciale gast met kerst in PCC
Vorig jaar schreven wij al een keer (zie AC van 1 sept. 2019) over een 11-jarig meisje Linda, die samen met haar vader in een moeilijke en geïsoleerde situatie in een dorpje in het District woont. Linda heeft spina bifida (= een open ruggetje) en is daardoor verlamd aan haar benen en had tot voor kort ook ernstige decubitus, die gelukkig mede dankzij onze hulp inmiddels genezen is.
 
Wij hebben Linda en haar vader daarom met kerst en Oud & Nieuw uitgenodigd om een aantal weken als speciale gasten in PCC te verblijven en zij hebben er volop van genoten. In hun dorp is er overleg met een lokale school om haar daar geplaatst te krijgen, maar dat stuit helaas nog op veel lokale weerstand.
Er is nog een lange weg te gaan voor mensen met een beperking in Ghana ….!
 
Corona in PCC
In PCC is er gelukkig (nog) geen besmetting met corona, maar wat wel opvalt is dat vrijwel alle gastenverblijven leeg zijn en voorlopig ook zullen blijven, er komt namelijk geen enkele bezoeker meer naar Ghana resp. PCC toe.
Wij zijn heel blij dat de zorg voor alle bewoners nog gewoon doorgaat onder leiding van Baffo en Joe Emma!
Wel is PCC vrijwillig in een vorm van lockdown gegaan, om zoveel mogelijk risico’s voor onze bewoners uit te sluiten.
En….. handen wassen is voor iedereen verplicht!
 
En voor Jeannette en mij geldt dat het voorlopig zeer onzeker is of wij binnenkort weer vanuit Nederland naar Ghana en PCC kunnen reizen, wij wachten – net als iedereen – de verdere ontwikkelingen rond corona af en wensen alle lezers van deze rubriek in deze spannende periode graag een goede gezondheid toe.
 
May God bless you all.