PCC loopt goed

PCC bestaat dit jaar 20 jaar en zo’n mooie gelegenheid voor een feest willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Aan dit heugelijke feit zullen we dan ook het hele jaar aandacht besteden, maar de grote en officiële viering van dit jubileum zal pas aan het einde van dit jaar zijn, in december tijdens de toch al feestelijke periode tussen Kerst en Oud & Nieuw.
 
We durven zonder enige aarzeling te zeggen dat PCC, ondanks sommige treurige gebeurtenissen zoals onlangs het overlijden van Bright, al 20 jaar een zeer goed lopende en unieke leefgemeenschap is. Daar zijn we allemaal heel blij mee en erg trots op! Ik denk dat Ineke Bosman bij de oprichting nauwelijks heeft kunnen vermoeden dat haar idee, haar droom van 1992, na 20 jaar van bestaan tot zo iets moois en bijzonders zou kunnen leiden.
 
PCC loopt al jaren heel goed, zo schreef ik zojuist en vandaag wil ik dat goed lopen eens in de meest letterlijke betekenis van deze woorden toelichten.
Het is namelijk heel opmerkelijk hoeveel kinderen met een beperking hier in de Community hebben leren lopen. Kinderen die op het moment van binnenkomst in PCC ondanks hun leeftijd van 4 jaar of meer absoluut nog niet konden lopen, maar het hier soms snel, soms pas na een aantal jaren wel geleerd hebben!
 
Deze week sprak ik met Joe Emma, onze zorgcoördinator, die hier al meer dan 14 jaar werkt en al pratend kwamen we tot een indrukwekkende lijst met namen van kinderen die hier nu vrolijk en zelfstandig rondlopen, allemaal kinderen die hier ooit slechts liggend, zittend of kruipend binnenkwamen. Blijkbaar nodigt de Community kinderen heel erg uit om het maximum uit hun potenties te halen.
 
Een paar recente voorbeelden:
Shalomina kwam als vondeling van rond de 7 – 8 jaar binnen met een klompvoet en een matige verlamming links. Na eerst een operatie aan haar enkel en daarna revalidatie ging zij heel veel oefenen, eerst aan een vast looprek, later met een rollator en tenslotte deed zij schoorvoetend zowaar een paar losse stapjes. En kijk nu eens, zij loopt helemaal alleen hele rondjes over onze compound! Daarbij valt zij weliswaar af en toe nog op de grond, want haar halfzijdige beperking is er nog steeds, maar zij zet moedig door en staat elke keer gewoon weer op. Een genot om naar te kijken, deze sterke jonge Shalomina.
 
En dan Tettey. Bijna 5 jaar lang werd hij elders in een ziekenhuisbed gehouden en nauwelijks gestimuleerd. Toen hij vorig jaar hier aankwam, kon hij geen stap zetten. Met een kleine rollator ging hij vervolgens elke dag oefenen en zowaar, hij begon steeds beter te lopen. In januari zette hij zijn eerste stapjes los en nu kan hij met een zeer typerende loop helemaal los rondlopen. En wij zijn heel trots op hem!
 
En sinds maart hebben we James als nieuwe bewoner in de Community, hij is voor zijn leeftijd erg klein en onderontwikkeld. Deze week hebben we hem zijn eigen rollator gegeven en hij oefent nu ontzettend hard en graag om ooit zelf los rond te kunnen lopen. Waag het niet om hem snel weer op te tillen, pas als hij zijn eten ziet accepteert hij dat de oefentijd om te leren lopen weer voor even voorbij is.
 
En dan zijn er hier die inmiddels al wat oudere kinderen, die ooit hier hebben leren lopen, soms tegen alle verwachtingen in. Zoals bijvoorbeeld Amma Ghana en Philomena, Kwame Agagi en Ahmed, Jerry Ema en Kwame Addai en zo kunnen we nog wel even doorgaan!
Natuurlijk geldt het goed hebben leren lopen in PCC ook voor Stephen die, net als Shalomina, na zijn aankomst hier eerst geopereerd is en daarna goed gerevalideerd heeft. Zijn krukken neemt hij nog steeds wel mee naar school, maar hij loopt hier op de compound meestal zonder krukken en met braces zo trots als een burgemeester rond.
 
PCC loopt goed, dat blijkt maar weer. En dat het goed loopt met PCC, daar zijn wij allemaal geweldig trots op. Trots zijn wij zeker op al die jonge doorzetters, die hier hun eerste stappen hebben leren zetten op weg naar meer zelfstandigheid. Kinderen die zo meer eigen richting willen en kunnen geven aan hun leven. En daar is het in PCC eigenlijk allemaal om begonnen!
 
Hoe het allemaal mogelijk is, dat weten we niet precies, maar wij geloven dat het de Spirit van PCC is, die mensen en kinderen steeds weer in beweging zet. Daarom loopt het zo goed in PCC, al 20 jaar lang!
Kijk al die kinderen hier maar eens lopen en genieten! Alle reden voor een mooi jubileumfeest! You are cordailly invited!