Paul Agyapong in Holland

Paul Agyapong is al jarenlang de zeer gewaardeerde coördinator van onze beschutte werkplaats. Hij werkt hier sinds 2008, eerst 1 jaar voor zijn National Service en vanaf juli 2009 als eerst verantwoordelijke voor het goed functioneren van de beschutte werkplaats van PCC.

Naast coördinator is hij ook de drijvende kracht van het naaiatelier en hij doet al zijn werk tot ieders tevredenheid. Tevens is Paul een groot animator bij feesten en speciale activiteiten van PCC, daar heeft hij bijzondere talenten voor, dat bleek onlangs nog tijdens de jubileumviering!
Al 1½ jaar geleden was Paul door Mama Greetje uitgenodigd om een keer naar Nederland te komen. Greetje heeft de leiding over een aantal beschutte werkplaatsen in Holland en wilde graag aan Paul laten zien welke activiteiten daar allemaal voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk zijn en hoe dat begeleid en georganiseerd wordt.
 
Paul heeft deze uitnodiging graag aangenomen en koos ervoor om in de wintertijd naar Nederland te komen. Want (heel) warm weer kent hij al, maar zo’n periode met sneeuw, ijs en stormachtig weer waar al die Europeanen steeds over spreken, dat wilde hij wel eens meemaken. Hij is op zijn wenken bediend, hij was in januari nog maar een paar dagen in Nederland, toen de winter in alle hevigheid losbarstte. Sneeuw en ijs, allemaal nieuwe ervaringen voor hem. Schaatsen liet hij graag aan anderen over, maar hij is wel op het ijs gegaan en zo kon hij voor het eerst van zijn leven op water lopen!
 
Tijdens zijn verblijf van 4 weken in Nederland heeft Paul veel tijd doorgebracht op de diverse beschutte werkplaatsen en daar veel gezien wat hij in Ghana goed zal kunnen gebruiken, maar ook diverse zaken, die niet zo gemakkelijk in Hand in Hand te introduceren zijn, bijv. door gebrek aan middelen en materialen. Maar hij zag ook dat wij op PCC veel zaken heel goed doen, sommige punten lopen bij ons zelfs soepeler!
Daarnaast heeft Paul natuurlijk ook de gelegenheid benut om iets meer van Nederland te zien en te ervaren. Zo bezocht hij diverse mensen thuis, ging hij naar winkels en tentoonstellingen, bekeek hij een paar sportwedstrijden en kreeg hij zelfs een rondleiding in de Ajax Amsterdam Arena! Hij heeft samen met Greetje ook nog een Rotary club geïnformeerd over het werk van PCC en blijkt een prima ambassadeur van onze Community.
 
Een paar dagen lang was Paul ook onze gast in Reeuwijk, vlak na onze terugkeer uit Ghana. We bezochten met hem o.a. het industriële hart van Nederland rond Rotterdam, hij was in Zeeland toen daar herdacht werd dat 60 jaar geleden de grote watersnoodramp plaatsvond en hij bekeek de wereld van 180 meter hoogte vanaf de Euromast in Rotterdam. Paul was diep onder de indruk van de haven, van de brede en lange verkeerstunnels onder enkele grote rivieren door en van een land zonder Police Barriers, maar met flitspalen!
Inmiddels is Paul weer veilig en wel teruggekeerd in Ghana en Hand in Hand en deelt hij zijn bijzondere ervaring met iedereen die het maar wil horen en dat zijn er velen! Hij kijkt terug op een prachtig en leerzaam bezoek aan een “well organised” land (Paul, bedankt voor dit compliment aan Holland!!) en iedereen die Paul in Nederland ontmoet heeft denkt met heel veel plezier aan zijn bezoek terug, hij was een leuke en gezellige gast!
Paul is uit het koude Nederland weer terug in de warmte van Hand in Hand en wij wensen hem daar veel succes en alle goeds toe bij zijn mooie werk in de beschutte werkplaats van PCC , waar het misschien nog beter zal gaan dankzij nieuwe inspiratie uit Nederland!