Pasen 2014 in PCC

Later dan de meeste andere jaren is het ook dit jaar weer Pasen geworden. Hier in PCC en overal op aarde verandert voor even het tempo van het leven.

Op veel plaatsen in de wereld wordt in kerken uitgebreid aandacht gegeven aan de Stille Week. Daar is hier in Ghana geen sprake van, maar Goede Vrijdag is hier wel heel speciaal, het is tenslotte de grootste funeral aller tijden, de dood van Jezus!
 
Na het ontbijt op Goede Vrijdag begint de dag hier in PCC met een speciale dienst in onze eigen openluchtkerk. Voorganger is dit keer caregiver Michael, die volgens velen droomt van een carrière als predikant en wie weet lukt het hem ooit nog eens, want in Ghana zijn er op dat gebied meer dan genoeg carrièrekansen….
Hij preekt gloedvol over Pilatus en Barabas, over Jezus en het kruis en iedereen is zeer aandachtig, behalve Kojo Joseph, die op een onbewaakt ogenblik op Michael afvliegt en hem net boven zijn bil even in de rug bijt, waardoor het plechtige van het moment in één keer vervliegt en iedereen in lachen uitbarst. Aaron kruipt aan het slot van de dienst naar voren en wij helpen hem om (even) recht op eigen voeten te staan. Deze kleine opstanding van Aaron (en dat al op Goede Vrijdag!) past bij wat PCC probeert te zijn voor de hier wonende kinderen, niet alleen met Pasen, maar het hele jaar door. Hier kunnen zij in ieder geval figuurlijk en in veel gevallen ook letterlijk rechtop en als geliefde bewoners van de Community door het leven gaan!
 
Na de kerkdienst gaan de kinderen naar de TV room, waar zij met elkaar naar een echte Passiefilm kunnen kijken. De hitte van het lijdensverhaal loopt in de film snel op, net als de temperatuur op de compound van PCC, waar het vervolgens een zeer hete Goede Vrijdag is geworden.
Stille zaterdag was voor de normen van PCC heel erg stil, je hoorde geen drummen tijdens de zaterdagochtend activiteiten en er was ’s middags geen discomuziek. Kleine tekenen van de beleving van het mysterie van Pasen.
Ook 1e Paasdag verloopt heel rustig, veel caregivers gaan naar hun eigen kerk om daar uitgebreid Pasen, het feest van de overwinning van het leven over de dood, te kunnen vieren.
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

Maar dan 2e Paasdag. Het kan natuurlijk niet altijd rustig blijven en zeker niet in PCC. Het wordt een dag vol met sport, spel en dansen, vaker vertoond, altijd weer leuk en heel goed voor de saamhorigheid.
Bijzonder moment: vandaag doet Emmanuella voor de allereerste keer mee aan een “hardloopwedstrijd”…….!? Jawel, u leest het goed, Emmanuella doet ook mee, net als Paa Yaw, Adwoa, Joel en Aaron. Emmanuella kiest ervoor om rollend naar de finish te gaan en kijk eens, zij wordt tweede achter Adowa! Wat een geweldige prestatie, wat een overwinning op haar eigen beperkingen om hier aan mee te doen! Het gejuich bij haar finish doet denken aan het gejuich op Paasmorgen!
’s Middags gaan we met zijn allen het zwembad in, diegenen die wat aarzelend aan de kant blijven worden een handje geholpen….., of ze willen of niet!
 
En tenslotte eindigt de dag in de grote PCC Paas Party, een feest waarin wij op een zeer enthousiaste manier met elkaar zingen en dansen, met o.a. optredens van de Speech Class, het PCC Junior en het PCC Senior Choir! Zo vieren wij dat niet de inktzwarte nacht, niet de ruwe dood, maar het nieuwe leven heeft overwonnen. Jezus is waarlijk opgestaan en dankzij Hem kunnen wij opleven en vieren, mogen wij getuigen van een Nieuwe Hemel en een Nieuwe Aarde, die eens zullen komen.
Die nieuwe dag zal aanbreken en de Peace of Christ zal dan heersen, Halleluja!
Moge dat ook het geval zijn in PCC, de Peace of Christ Community. Amen.