Historie

Het idee om een oecumenische leefgemeenschap te vormen, waar kinderen met een verstandelijke beperking een fijn en veilig leven kunnen leiden, stamt al uit 1990. De oprichters kenden het gruwelijke lot van sommige van deze zogenaamde ‘waterkinderen’. Hier en daar in Ghana geldt nog steeds het traditionele geloof dat kinderen met een verstandelijke handicap het product zijn van een paring van ‘watergeesten’ met de moeders van die kinderen. Geen wonder dat het leven van zo’n kind thuis moeilijk te accepteren is, de familie is doodsbang en de moeders voelen zich ten onrechte schuldig. Dat is de reden dat veel van deze kinderen niet overleven of te vondeling worden gelegd, soms bij een heilige rivier waar de watergeesten huizen, of soms zo maar ergens, op een verlaten markt aan het eind van de dag bijvoorbeeld.

In 1992 werd de leefgemeenschap officieel in Accra geregistreerd als Ghanese stichting, de Peace of Christ Foundation. De grondleggers waren drie Ghanezen en Dr. Ineke Bosman, een Ghanees-Nederlandse tropenarts.

 

Ineke Bosman was de stuwende kracht achter de start van Hand in hand en zonder haar zou Hand in Hand niet geworden zijn tot wat het nu is, een leefgemeenschap met een unieke en aansprekende atmosfeer. Ze is diverse malen onderscheiden voor haar werk, zowel door de kerk als door de President van Ghana.

 

Vanaf 1997 werd zij bij de toenemende werkzaamheden ondersteund door Bob, haar Amerikaanse echtgenoot, als financieel directeur.
In 2002, voegde Mr. Samuel Baffo zich bij het bestuur als directeur voor bouw en projecten en sinds 2006 zit Mr. Emmanuel Amponsah Daasebre eveneens in het bestuur, als eerstverantwoordelijke voor de zorg.

 

De verdere ontwikkeling van PCC

De burgemeester en de Chief van Nkoranza gaven de stichting in 1991 een groot stuk land. Daarop werden vervolgens enkele huisjes gebouwd, zodat de eerste kinderen er in 1993 een veilig onderkomen konden vinden.
In de jaren daarna is Hand in Hand langzaam, maar zeker verder uitgegroeid tot een belangrijk opvangcentrum voor kinderen (en ook wel jong volwassenen) met een geestelijke beperking, uniek in Ghana.

Tegenwoordig leven er meer dan 80 bewoners in onze gemeenschap, waarvan 65 permanent en daarnaast zijn er ongeveer 15 – 20 jong volwassenen, die elders nog wel familie hebben, maar die wel zo’n 9 maanden per jaar in PCC verblijven (en sommigen blijven zelfs het hele jaar) en in de beschutte werkplaats naar vermogen aan het werk zijn.

 

Naast de woongemeenschap ligt de Shalom Special School. Veel van onze kinderen gaan naar deze school voor verstandelijk gehandicapte kinderen, die gesticht is door PCC/Hand in Hand en in 1997 werd overgedragen aan de overheid van Ghana. PCC heeft sindsdien geen invloed meer op het beleid van de Shalom school.

 

Summer School

Wel heeft Hand in Hand sinds 2010 zijn eigen kleine schooltje, de Summer School in het Education Centre, waar elke dag de meeste van de jongere kinderen speciale lessen krijgen van enkele daarvoor goed geïnstrueerde caregivers, zelfs tijdens de vakanties. In de ruimte naast de Summer School lig het computerleslokaal, waar een aantal kinderen dagelijks leert met ICT apparatuur om te gaan om zich zo te kunnen uiten.

Gastenverblijven

In de loop der jaren zijn er ook speciale gastenverblijven op de compound van Hand in Hand gebouwd. De verhuur van deze huisjes levert welkome inkomsten op voor de Community, maar daarnaast hebben ook veel mensen van binnen en buiten Ghana via een verblijf in deze huisjes Hand in Hand leren kennen en waarderen.
Sommigen zijn daarna zelfs sponsor geworden!
Lees meer…

Beschutte werkplaats

Dat is nog niet alles! Sinds 2004 heeft de Community ook nog een fraaie Beschutte Werkplaats, opgezet gedurende de jaren 2004 – 2007 door Ellen Seldenthuis, een vrijwilliger uit Nederland. De fraaie producten uit de workshop worden verkocht in Ghana en in Europa. Ook dit levert een bijdrage aan de noodzakelijke inkomsten voor Hand in Hand.
Lees meer…

Internet café

In 2004 is vanuit Hand in Hand ook een internet café opgezet in het centrum van Nkoranza. Gedurende een jaar of 10 was dit een belangrijk centrum voor internationale contacten, maar de opkomst van social media en smartphones heeft wel nadelige gevolgen voor het internet café.

Informatie en Advies Centrum

In 2013 is Hand in Hand begonnen met de ontwikkeling van een Informatie en Advies Centrum voor ouders en andere familieleden van kinderen met een verstandelijke beperking. Zeer regelmatig komen ouders, vaak wanhopig, naar Hand in hand toe om hulp te vragen bij de zorg voor hun kind. Wij kunnen die zorg meestal niet van hen overnemen, maar zijn door dit IAC wel in staat hen goed te adviseren en op maat te ondersteunen bij de vaak zware en belastende zorgtaak voor hun kind.

Huidige leiding van Hand in Hand

Gedurende 2009 heeft Ineke Bosman de algehele leiding van Hand in Hand stap voor stap overgedragen aan Albert (Ab) van Galen, die sindsdien bij zijn werk ondersteund wordt door zijn vrouw Jeannette als Education Director.
Albert is tussen 1978 – 1984 als tropenarts in Ghana werkzaam geweest en daarna was hij vele jaren ziekenhuisdirecteur in Nederland.
Momenteel bestaat de Board van PCC /Hand in Hand Ghana uit 4 personen:

  • Albert van Galen, General Director
  • Samuel Baffo, Project Director
  • Emmanuel Amponsah Daasebre, Care Director
  • Jeannette van Galen, Education Director