Onze Music Master Kofi Asare

Wat een bijzonder mens is Kofi Asare! Vrijwel altijd blijmoedig is hij van geweldig groot belang voor onze Community, dat blijkt wel uit zijn bijnaam, de “Music Master”!

Kofi is naar schatting ruim 30 jaar en hij woont al bijna 14 jaar (!) in onze Community. In 1997 kwam hij hier terecht, vanuit Osu Children’s Home in Accra en verder weten wij helemaal niets van zijn voorgeschiedenis. Kofi heeft een aangeboren aandoening van het zenuwstelsel, de Friedreichse ataxie, een onvermogen om de werking van de spieren te coördineren en een ziekte die langzaam maar zeker progressief verloopt, met veelal toenemende onregelmatige en onhandige bewegingen van ledematen en romp, wat zich vooral uit in loop- en evenwichtstoornissen. Daarnaast heeft Kofi een lichte intellectuele beperking en tevens ziet hij heel slecht.
Dat lijken bij elkaar genoeg redenen voor een mens om depressief te worden, maar dat is Kofi Asare gelukkig allerminst. Hij heeft een heel vrolijk karakter, een aanstekelijke lach en geniet van zijn leven. Hij maakt ook graag grapjes en kan daar zelf hartelijk om lachen.
Het is natuurlijk geweldig dat iemand met zulke neurologische stoornissen zo fantastisch muziek kan maken. Kofi Asare is echt een meester op de drums, dat zal bij de lezers van deze rubriek waarschijnlijk wel bekend zijn, maar hij kan nog veel meer, zo heeft hij ook een geweldig muzikaal gehoor. Als hij een hem onbekende melodie hoort, dan pakt hij af en toe zijn (eenvoudige) keyboard en in no time blijkt hij die melodie prima te kunnen spelen. Kofi heeft een geweldig ritmegevoel en een mooie, zware stem, zodat hij niet alleen zeer ritmisch op de drums speelt, maar er ook heel karakteristiek en met luide stem bij meezingt. Het arsenaal van zijn liederen lijkt welhaast onuitputtelijk, iedereen vraagt zich af waar hij al die liederen toch geleerd heeft.
 
Kofi zou wellicht zonder zijn ziekte een prima en zeer muzikale dominee geworden zijn. Toen Mr. Robert ziek was en niet in staat bleek om het dagelijks gebed na het avondeten voor zijn rekening te nemen, nam Kofi het voorgaan in gebed moeiteloos en met verve van hem over. Ook in de kerkdiensten van PCC kan Kofi op meeslepende wijze voorgaan in gebed, zijn gebeden zijn halve preken, die in evangelische kring niet zouden misstaan en allerlei onderwerpen komen langs. Natuurlijk een voorbede voor de zieken, maar ook de vraag om winst in een wedstrijd van de Ghana Black Stars en gelukkig ook de roep om zegen op het werk van de leiding van PCC. Wij worden er helemaal stil van.
 
Ineke Bosman heeft Kofi geleerd dat veel blijven bewegen voor hem van groot belang is en die les heeft hij goed onthouden. Elke ochtend gaat hij tijdens het wandeluurtje, met zijn zeer typerende gangpatroon over de paden van Hand in Hand en af en toe gaat hij ’s middags in het zwembad ook een uurtje oefenen, in het water is bewegen voor hem gemakkelijker en hij geniet er van, zoals hij van bijna alles in het leven geniet.
Kofi woont tegenwoordig semi-zelfstandig, in een klein huisje aan de buitenkant van het PCC terrein. Hij kan in belangrijke mate voor zichzelf zorgen, gaat zelf onder de douche en naar toilet en doet zelfs zijn eigen was. Overdag werkt hij in de beschutte werkplaats en ook daar draagt hij bij aan de goede stemming. Als iedereen pauze heeft, dan begint het voor hem pas echt werk te worden, want wie staat daar een half uur lang te drummen? Juist, Kofi Asare! Zoals ik al zei, Kofi Asare is een bijzonder mens en dat is hij.
 
Zijn hoogtepunten zijn natuurlijk alle muzikale optredens van de Kofi Asare Music Group tijdens de PCC feesten,kerkdiensten, het begeleiden van het PCC Kerstkoor en van het jongerenkoor tijdens de doopdiensten. Maar het allermooiste is het optreden van Kofi Asare als Koko de Clown, aan het begin van veel PCC feestjes. Daar kijkt hij echt naar uit en hij wacht rustig een uurlang af, verkleed en wel, tot hij naar buiten mag komen en iedereen dolenthousiast reageert. Want met zijn komst is het begin van alweer een mooi muzikaal feestje aangebroken en daar zijn alle kinderen dol op. Daar loopt Kofi Asare dan, al waggelend, met zijn felgekleurde pruik, zijn clownschoenen, witte schmink op zijn gezicht en met een groot kussen op zijn billen. Iedereen loopt achter Koko de Clown aan, hij is de onbetwiste leider van de groep als het om feestjes en muziek gaat en al kijken anderen af en toe een beetje jaloers naar de drums (bijv. Kame Agage), de autoriteit van Music Master Kofi Asare is onaantastbaar. Zijn bijdrage aan de goede atmosfeer van Hand in Hand, aan de Spirit van PCC, is heel groot en wij zijn dankbaar dan Kofi Asare bij ons woont. Wij hopen nog heel veel jaren van de bijzondere talenten van Music Master Kofi Asare te mogen genieten. Amen!