Ontmoetingsdag Reeuwijk

Het epicentrum van PCC – Hand in Hand ligt natuurlijk in Nkoranza in Ghana, daar kan geen misverstand over bestaan, maar ook buiten Ghana zijn veel vrienden en bekenden van onze Community volop betrokken bij en in beweging voor Hand in Hand.

Ter gelegenheid van de reis van Joe Emma naar Nederland hebben we op 11 mei in Reeuwijk een grote PCC – Hand in Hand Ontmoetingsdag georganiseerd. Heel veel steunpilaren van PCC in Nederland en Duitsland c.q. vrienden en bekenden van Joe Emma hadden er graag een soms urenlange reis voor over om Joe Emma en alle andere bezoekers van deze Ontmoetingsdag te kunnen ontmoeten. Het is, ondanks de matige weersomstandigheden, een geweldig mooie en zeer geslaagde dag geworden.
 
Allereerst was er die ochtend een ontmoeting van Joe Emma met het bestuur van de Nederlandse stichting Hand in Hand om uitgebreid met elkaar te kunnen spreken over de huidige situatie van PCC en om zijn visie te vernemen op de verwachte / gewenste ontwikkelingen voor Hand in Hand op kortere en langere termijn. En daarna was er alle ruimte voor ontmoeting met de vele vrienden uit het Hand in Hand netwerk, een netwerk dat in de loop der jaren veel trekken van een soort uitgebreide familiekring heeft aangenomen.
 
Fun in the sun … and in the rain!
In Ghana kijkt men soms wat meewarig naar het (in hun ogen nogal beperkte) familieleven van Europeanen. Ghanezen kennen nl. het zgn. “extended family system” d.w.z. er is een vanzelfsprekende en grote betrokkenheid bij een zeer uitgebreide kring van familieleden, zoals broers, zussen, ooms, tantes, neven, nichten en natuurlijk ook ouders en grootouders. Zij beoordelen de vorm van familieleven van bijv. de Nederlanders als niet veel meer dan “nuclear family life”, d.w.z. wij richten ons op de kernfamilie, dat is vooral het eigen gezin, en vervolgens is er vaak een veel grotere afstand tot de meeste andere familieleden.
De nog steeds groeiende kring van vrienden van Hand in Hand in Europa vertoont daarentegen juist weer opvallend veel kenmerken van het Ghanese familiesysteem. De indrukwekkende en met elkaar gedeelde ervaring als vrijwilliger of supporter van Hand in Hand creëert blijkbaar een bijzondere en stevige band tussen een grote groep mensen uit Nederland, Duitsland, Engeland en België enz. en veel van die mensen kwamen op 11 mei naar Reeuwijk. Het was één grote, blijde familiebijeenkomst.
 
Joe Emma kon nauwelijks geloven dat al die mensen vanuit steden als Groningen, Bielefeld, Essen, Aduard, Nijmegen, Breda en nog veel andere plaatsen helemaal naar Reeuwijk gekomen waren om hem en elkaar te kunnen ontmoeten. Ineke & Bob waren er, de G 8 was ruim vertegenwoordigd, webmaster Douwe en filmer Martin waren er ook, evenals Jelle en Ina, resp.de oude en de nieuwe coördinator van de sieradenverkoop in Europa, plus vrijwilligerscoördinator Carlijn en vele, vele anderen, waaronder vertegenwoordigers van onze Duitse steunstichting Ananse en heel veel oud-vrijwilligers van PCC.
 
Het werd een feest van herkenning en ontmoeting, van betrokkenheid en support en dat alles komt voort uit ieders grote liefde voor alle kinderen van Hand in Hand. Een liefde, die over vele grenzen en zeeën heen reikt. Jammer dat de Kofi Asare music group er niet bij kon zijn, dat zou geweldig geweest zijn, maar ook zonder die meeslepende muziek en ondanks de matige temperaturen in Nederland werd het een zeer geslaagde en warme ontmoeting.
De foto’s bewijzen het, PCC heeft een grote en heel betrokken familiekring buiten Ghana en daar zij wij ontzettend blij mee en trots op!