Nana Yaw Moses

Geboren: 1988
Overleden: 24-09-2007
 
Nana Yaw was ons eerste kind en arriveerde in de Hand in Hand community in december 1992, toen hij 5 jaar oud was. Nana Yaw was op de markt gevonden en werd naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht waar hij enkele jaren leefde op een afdeling voor psychotische, volwassen mannen. Hem daar aan te treffen was een heel zielig gezicht; een klein, mager jongetje dat bewegingloos en met ogen op oneindig tussen honderden verwaarloosde en gedrogeerde mannen zat.
Nana Yaw heeft een ernstige vorm van epilepsie en is zeer autistisch. Hij woont bij Ineke en Bob in huis waar hij zijn eigen kamertje heeft. Hij is een teruggetrokken jonge man die niet in staat is om de meeste dagelijkse dingetjes aan te pakken. Hij kan soms aggressief worden wanneer hij geplaagd wordt of zich in het nauw gedreven voelt. Deze aggressie is nu bijna volledig verdwenen. Nana Yaw bevindt zich voornamelijk in zijn eigen wereld en het is dan ook moeilijk om contact met hem te leggen, maar er zijn ook momenten dat hij behoefte heeft aan lichamelijk contact, vooral wanneer hij zich onzeker voelt. Hij gaat dan op je schoot zitten om een dosis liefde te halen. Als hij zijn lach aan je laat zien, is het een echte lach, die zelfs het hardste hart kan doen smelten. Op het moment dat hij zich verveelt, laat hij dat merken door mensen keer op keer te vragen hem aan te kleden.
Nana Yaw was verwaarloosd en uitgehongerd toen hij voor het eerst hier kwam. Wellicht is dat de reden dat hij zo dol is op eten. Hij loopt continu rond met een bord bedelend voor eten. De laatste tijd weigert hij te eten, terwijl hij toch doorgaat met bedelen. In plaats van het eten dan te delen met de andere kinderen, of zelfs de honden, verstopt hij het eten ver weg op een geheime plaats in de rimboe, waar alleen de kippen nog wat kunnen meepikken van het waardevolle voedsel!
 
Terug naar het overzicht