M’Afia Harriet, een First Lady in wording

Nog maar een jaar of 14 oud lijkt M’Afia Harriet al hard op weg om de First Lady van onze Community te worden. De meeste oudere meisjes en jong volwassen vrouwen van onze Community (zoals Abena, Yaa Yaa, Afia en Joyce) hebben niet zo heel erg de neiging om op de voorgrond te treden, maar M’Afia doet dat duidelijk wel.

Zij stapt bijv. zonder schroom en zelfverzekerd op nieuwe gasten en bezoekers af en begint dan graag een geanimeerd gesprekje met hen.
 
Zij is sinds begin 2009 vaste bewoner van Hand in Hand, na daarvoor enkele jaren in Osu Children’s Home, Accra gewoond te hebben. Zij was daar gebracht door een man, die zei dat hij niet wist wie zij was en dat zij, hoe jong ook, blijkbaar continue in Accra op straat leefde.
Dat zij gewend was op straat te leven, konden wij in het begin van haar periode bij ons heel goed zien. Zij had duidelijk geleerd voor zichzelf op te komen, was continue alert en vertoonde toen vooral het gedrag van een jonge “lady van de straat”, gewend om alles te pakken wat zij te pakken kon krijgen.
We zijn ontzettend blij en trots dat zij dat gedrag nu nog maar nauwelijks vertoont en dat zij zich zelfs ontpopt als een heel sociale jongedame. Een bijzondere haartooi, een speciaal koordje om haar nek of een zelfgemaakte armband, het zingen van bekende liederen met elkaar, het met zwier dragen van mooie jurken, het hoort allemaal heel erg bij haar.
Af en toe pakt zij ook de schoenen van Esther, haar caregiver, en loopt dan heel parmantig en trots rond over de compound, als een echte dame!
 
M’afia heeft een matige intellectuele beperking en daarnaast last van epileptische aanvallen, vooral ’s nachts. Soms zou je het gevoel kunnen hebben dat zij wellicht naar een gewone lagere school toe zou kunnen gaan, pas wanneer je met haar wat eenvoudige lessen doet, constateer je duidelijker haar beperkingen.
Naast enkele beperkingen heeft zij vooral veel talenten, zij maakt graag muziek en kan heel goed dansen, zij imiteert bijv. prachtig de nogal prikkelende dansen van dames van stammen uit Noord-Ghana, die af en toe in onze Community komen zingen en dansen. M’Afia toont leiderschapskwaliteiten en is heel zorgzaam. Regelmatig is zij actief en heel leuk aan de gang met een groepje jongere kinderen, die graag met haar meedoen, want waar M’Afia is, “that’s where the action is”.
Zij heeft een vrolijk en open gezicht, een gulle lach en is heel communicatief, zij spreekt een beetje Engels en goed Twi. Geen wonder dus dat zij gemakkelijk opvalt bij veel gasten!
Eind 2010 is zij gedoopt in onze openluchtkerk. Het was heel mooi om te zien, hoe zij die doopdienst van begin tot eind heel rustig en oplettend onderging, duidelijk onder de indruk van de bijzondere ceremonie, waarbij zij die dag een heel belangrijke persoon was!
 
Zij ziet er heel leuk uit en wordt langzamerhand van een aardig meisje een mooie tiener. Dat brengt natuurlijk wel met zich mee dat zij regelmatig iets meer aandacht krijgt van grotere jongens en jonge mannen in de Community, zo gaat dat nu eenmaal in de natuur. Wij proberen haar daarbij natuurlijk wel te begeleiden en te beschermen en dat valt nog niet mee, want zij is behoorlijk zelfstandig en weet prima wat zij wel en niet wil.
 
Zij bezoekt de Shalom Special School, gelegen naast PCC en heeft de afgelopen maand juli heel erg genoten van de Summer School, geleid door enkele Engelse vrijwilligers. Ongetwijfeld zal zij over een paar jaar actief worden in de beschutte werkplaats en ook daar haar vaardigheden en sociale talenten tonen. Nu al helpt zij af en toe graag een beetje mee in de keuken of bij andere lichte activiteiten, zoals dat past in een Community!
 
Ooit een bijna agressieve straatmeid, nu een heel vrolijk en sociaal lid van onze Community, wij zijn heel blij met deze ontwikkeling van M’Afia sinds haar komst naar Hand in Hand en hopen dat zij zich zo verder mag blijven ontwikkelen. Het is dan een kwestie van tijd tot zij de “First lady” van de Community genoemd kan worden, want zij heeft er alle talenten voor!