Lokale leiders van de Hand in Hand Community

Iedereen weet natuurlijk dat Ineke Bosman gedurende vele jaren de leiding had van de Hand in Hand Community, sinds 1997 daarbij ondersteund door haar man, Bob Maram. Waarschijnlijk weet u ook dat Jeannette en ik sinds eind 2009 de leiding van PCC van Ineke en Bob hebben overgenomen.

Wij doen dat, niet door permanent in Ghana aanwezig te zijn, wel door heel regelmatig naar Hand in Hand toe te gaan, elk kwartaal zijn wij daar. Ook de afgelopen maand waren wij in PCC.
Mogelijk kent u de rest van de leiding van Hand in Hand in Ghana echter niet en dan wordt het hoog tijd om hen via deze rubriek even aan u voor te stellen. Zij zijn namelijk bijzonder belangrijk voor Hand in Hand en hebben de dagelijkse leiding over de verschillende onderdelen van PCC.
 
Allereerst is daar Mr. Samuel Baffo, de grote “regelaar” van onze Community. Hij is al sinds 1995 bij Hand in Hand betrokken, zijn bijdrage is zonder enige twijfel zeer wezenlijk. Hij heeft de guesthouses en het internetcafé onder zich en daarnaast superviseert hij ook alle bouw- en onderhoudsactiviteiten en het goed functioneren van faciliteiten, zoals watertoevoer en stroom.
 
Baffo functioneert ook als onze contactpersoon bij de lokale autoriteiten en bij de banken en hij zorgt tevens voor de vele vereiste papieren en spullen, van de pomp voor de waterput tot het NGO Certificaat, kortom hij is echt een onmisbare figuur voor ons en heeft door de jaren heen zijn grote waarde voor PCC al heel vaak bewezen.
 
Even belangrijk, maar op een geheel andere manier, is Joe Emma of Emmanuel Daasebre, de zorgcoördinator. Ema is ook al heel lang, namelijk sinds 1999, bij ons, hij is hier destijds begonnen als Caregiver. Dat deed hij zo goed en met zo’n overzicht, dat hij later tot coördinator voor de zorg ten behoeve van alle kinderen is benoemd. Hij is nu verantwoordelijk voor het functioneren van alle (Ghanese) Caregivers, dat zijn bij elkaar ongeveer 20 personen + de 3 à 5 (Europese) vrijwilligers.
 
Ema zet zich met grote toewijding en geweldige kennis van zaken in voor alle aspecten van de zorg in PCC, niets ontgaat zijn rondspeurende blik, hij kent ook de bijzonderheden van alle kinderen uit zijn hoofd. Geweldig.
Het afgelopen jaar heeft hij elders een aanvullende opleiding gevolgd voor zijn werk in het ziekenhuis, maar gelukkig is hij daarvoor geslaagd en is hij weer elke dag beschikbaar voor zijn onmisbare werk bij ons. Ema is een bescheiden mens, als je hem ontmoet en spreekt, maar vergis je niet, het is een echte kanjer.
Baffo en Ema vormen, samen met mij, ook de Board van PCC.
 
De derde leidinggevende, die ik graag aan u voor wil stellen, is Paul Agyapong. Paul is nog jong, slechts 26 jaar, en pas sinds ruim 1½ jaar bij PCC betrokken. Hij kwam, tot veler verrassing, in oktober 2008 “zomaar” binnenwandelen om hier een jaar lang zijn verplichte National Service te doen, na afronding van zijn studie Modewetenschappen(!). Hij kwam toen te werken in de Beschutte Werkplaats, onder Steven Phillips, broeder van de SMA orde, die deze werkplaats tot juli 2009 op prima wijze heeft geleid. Paul heeft die taak vorig jaar juli van Steven overgenomen, zijn National Service is dus soepel overgegaan in een benoeming bij PCC, waar hij nu als coördinator van de Sheltered Workshop heel goed werk verricht.
 
Ema en Paul maken allebei ook heel vaak deel uit van onze drumgroep onder leiding van Kofi Asare. Voor geen enkele Ghanees is muziek maken een straf en meespelen bij een van de vele muzikale uurtjes in Hand in Hand is echt een feest op zich, kijk maar eens naar de uitstraling van Ema en Paul tijdens het bespelen van de drums.
 
We hebben iedereen hard nodig in PCC voor al het werk en we zijn daarbij extra trots op onze lokale leidinggevenden. Daarom staan zij vandaag extra in het zonnetje in deze rubriek, aangename kennismaking!