Koningin van de Keuken

De meeste bezoekers van Hand in Hand kennen de dames van het restaurant, met name Charity, heel goed. Vrijwel alle bezoekers zijn erg blij met de heerlijke maaltijden die zij elke dag weer kunnen genieten in ons restaurant.

Maar hoe zit het eigenlijk met alle bewoners van Hand in Hand? Hoe krijgen onze kinderen en de iets oudere bewoners, plus alle Caregivers, eigenlijk hun eten? Bij elkaar zijn dat zo’n 80 tot 100 mensen, heel veel monden die dagelijks enkele malen gevoed moeten worden. Dat is echt een geweldige klus, we zijn dan ook heel blij dat het elke dag weer lukt om iedereen vanuit de zeer eenvoudige keuken van de Community van eten te voorzien, o.l.v. de onvolprezen Janet. Wat extra aandacht voor Janet en haar keuken lijkt dan ook meer dan verdiend, hierbij dus!
 
Janet werkt al sinds 1998 bij de Community, een echte Senior. Zij is behalve kok ook Caregiver. De eerste jaren zorgde zij voor John Adzo en de laatste jaren voor Ayuba en Bright. Echter, haar hoofdtaak is zonder twijfel zorgen voor voldoende goed eten voor iedereen en dat doet ze met grote overgave en met geweldig veel energie. Voor dag en dauw is zij aan het werk in haar Koninkrijk, de kookruimte, ’s morgens rond een uur of 4 à 5 begint haar dag al, met het bereiden van het ontbijt, de maïspap en pas ’s avonds na het avondeten houdt haar taak op.
Janet is altijd aanwezig, behalve op zaterdagen, want dan gaat zij naar de kerk (zij is Zevende dag Adventist), maar verder is zij altijd in en rond haar keuken te vinden.
Het woord keuken is eigenlijk wel een groot woord voor de zeer simpele werkruimte van Janet: een kleine ruimte met wat palen en veel gaas daartussen om de dieren (èn de kleine kinderen) buiten te houden, met er boven een golfplaten dak. Dat is alles.
Sinds kort heeft Janet een paar gaspitten (met gas vanuit gasflessen) tot haar beschikking, maar het meeste eten wordt in onze keuken traditioneel klaargemaakt op een groot houtvuur met daarboven diverse zeer forse kookpotten, van het type waar (in cartoons) de blanken in Afrika altijd in terecht kwamen…
 
Door het houtvuur is het heel erg heet in de keuken (en Afrika is al zo warm……!) en er hangt meestal ook veel rook, zoveel dat je ogen gaan tranen, kortom vast geen Arbo goedgekeurde werkruimte. Maar Janet is er erg blij mee en zij doet er van alles: yam of plantain schillen, rijst koken, palmolie verhitten, groenten en vlees verwerken, afwassen enz. enz., alles altijd in grote hoeveelheden, want veel eten doen de bewoners van Hand in Hand graag!
 
In 1998 telde Hand in Hand misschien nog slechts 20 bewoners, nu zijn het er al 3 x zoveel en daardoor is de klus in de keuken natuurlijk ook steeds zwaarder geworden!
De laatste jaren helpt Christiana Amissah, één van de andere Caregivers, Janet regelmatig in de keuken, maar Christy zit nu al een paar maanden in Nsawam (als begeleider van Shalominah, die daar revalideert) en dus moet Janet het nu weer een tijdje bijna helemaal alleen doen, maar gelukkig wel met de hulp van een paar volwassen bewoners, zoals Zacharias, John, Bernice en Latif, die allen een taak hebben in de keuken, zoals dat past bij een Community!
Het brandhout wordt regelmatig met een vrachtwagen aangevoerd en alle etenswaren worden ook door of via Janet ingekocht, dat is ook nog een behoorlijke taak op zich.
 
Heel mooi is dat, ondanks het zware werk in de keuken, Janet een heel positieve en goedlachse vrouw is, met veel gevoel voor humor. Voor geen goud willen wij haar missen! U begrijpt het: zij is echt één van de steunpilaren van de Community. Als je haar zou vragen of ze, na al die jaren in de keuken, liever niet eens wat anders zou gaan doen, zegt zij, uit de grond van haar hart: Ik houd van mijn werk in de keuken!!
En wij, wij houden van Janet! Wij zijn geweldig trots op haar en heel dankbaar voor haar continue werkkracht en kookkunst.