Kojo Charm Patrick

Wie Hand in Hand bezoekt, ontmoet daar zonder enige twijfel ook Kojo Patrick, één van de zeer duidelijk aanwezige kleine jongens en hij draagt niet voor niets de bijzondere bijnaam Charm.

Kojo is ong. 8 jaar oud en het is hem vergaan zoals zoveel van onze kinderen. Hij is ooit gevonden, terwijl hij als klein jongentje ’s avonds rondliep in een buurt van Accra, waar niemand hem bleek te kennen.
Vanaf begin 2008 woont hij bij ons en hij lijkt zich hier heel erg thuis te voelen.
Kojo heeft een lichte verstandelijke beperking en een verlamming van zijn linker hand. Hij spreekt niet, roept wel en kan niet zelfstandig eten, maar verder doet hij het heel goed. Vanaf zijn eerste dag in PCC is hij verzorgd door Patrick en zij konden het samen bijzonder goed vinden. Zo kwam Kojo aan de naam Kojo Patrick. In augustus is Patrick na ruim 4 jaar caregiver zijn bij ons vertrokken en Kojo woont nu (tijdelijk?) bij de zeer ervaren Joyce. Een goede opvolger voor Patrick wordt momenteel nog gezocht. Kojo Patrick zal, ook na het vertrek van caregiver Patrick zijn dubbele naam behouden, zoals ook Emma Jerry na het vertrek van Jerry nog steeds Emma Jerry heet, een soort eerbetoon aan de belangrijke eerste caregiver van deze kinderen.
 
Kojo Patrick benadert zonder enige schroom nieuwe bezoekers en als je naar zijn foto’s kijkt, dan begrijp je waarom hij al snel Charm als bijnaam kreeg. Niet alleen door zijn vertederende guitige lach, maar vooral door zijn bijzonder charmante manier van omgaan met anderen maakt hij veel indruk. Hij kan je soms zomaar een tik geven, waarschijnlijk vooral om aandacht te trekken, en net als je hem duidelijk wil maken dat dit echt niet kan komt hij met uitgestrekte armen en een brede en ondeugende lach op je af en alsof dat niet genoeg is, geeft hij daarbij ook nog zachte kusjes op je hand of wang. Hij draagt zijn koosnaam met ere!
En hij is niet kieskeurig in het tonen van zijn affectie en zijn charme, hij loopt achter elkaar van de een naar de ander toe met zijn prachtige lach en die uitgestrekte armen, hij lijkt vrijwel altijd een goed humeur te hebben, als een zondagskind!
 
Hij heeft een favoriet spelletje en dat is plotseling tussen je benen door kruipen, meestal nadat hij eerst heel enthousiast op je af is komen lopen om je te groeten. En hij kan heel hard lachen als je hem dan belemmert in zijn kruipgang en even klem zet. Het zijn uitingen van zijn tomeloze energie, hij doet graag met alle spelletjes en sporten mee.
 
Deze zomer heeft Kojo ook deelgenomen aan de Summer School, een activiteit van de SKIP vrijwilligers uit Engeland. Wat betreft discipline en orde is er nog veel vooruitgang te boeken, maar wat betreft lol en enthousiasme was het een geweldig succes! En daar gaat het eigenlijk om, is het niet?
 
Mijn en dijn zijn begrippen waar Kojo Patrick nog niet zoveel gevoel bij heeft ontwikkeld, hij eigent zich graag dingen toe, die hij mooi, lekker of interessant vindt. Een hapje van jouw eten, een slokje van je drinken, een speeltje dat hij leuk vindt, Kojo Patrick wil het allemaal graag hebben en als je even niet kijkt slaat hij razendsnel toe en hup, daar rent hij weg met het begeerde goed.
Hij zoekt graag gezelschap op waarbij hij op schoot kan kruipen, de behoefte aan tederheid is duidelijk aanwezig bij hem en gelukkig vindt hij die tederheid bij andere kinderen, caregivers en bij heel veel gasten van Hand in Hand.
Kojo Charm Patrick, een prachtig jongetje, waar wij in PCC heel blij mee zijn en die volop geniet van het leven in de Community.