Kleine kinderen worden groot

Vandaag het onderwerp “kleine kinderen worden groot”, ik doe dat graag aan de hand van een verhaal over Yaa Yaa, een jonge vrouw, die inmiddels al weer 10 jaar in Hand in Hand woont.
Yaa Yaa is geboren rond 1990, enig detail van haar achtergrond of haar prille jeugd is helaas niet bekend. Zij is in het jaar 2000 vanuit het Psychiatrisch ziekenhuis in Accra overgekomen naar Hand in Hand en wie ooit in dat ziekenhuis geweest is, zal begrijpen dat dit een geweldige verandering voor Yaa Yaa betekende.
 
Yaa Yaa heeft een geestelijke beperking, is daarnaast doofstom en heeft ook nog last van epilepsie. Toch kunnen wij, op basis van haar functioneren in Hand in Hand, geen enkele reden bedenken waarom zij destijds in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst werd, wellicht is dat toen gebeurd uit verlegenheid of bij gebrek aan beter? Het is in ieder geval geen plek, die je een jong en gehandicapt kind zou gunnen. Sindsdien wordt ze al jarenlang liefderijk in Hand in Hand verzorgd, de laatste jaren door Dorcas en die twee lijken prima bij elkaar te passen. Zij gebruiken relatief weinig gebarentaal tijdens hun contacten, maar het is blijkbaar goed genoeg zo. Kijk maar eens naar hun mooie foto op de homepage!
 
Yaa Yaa heet eigenlijk Yaa Yaa Evelyn, maar die laatste naam wordt hier nooit gebruikt, misschien ooit één keertje, bij het dopen? Yaa betekent ”een meisje, geboren op donderdag” en ik kan niet goed bedenken waarom zij Yaa Yaa heet, de meeste mensen worden maar 1 x geboren (ik laat discussies over de mogelijkheid van wedergeboren worden nu maar even buiten beschouwing…….), maar zo heet ze nu eenmaal.
 
Yaa Yaa is dan misschien doofstom, maar zij is wel degelijk aanwezig. Regelmatig komt ze recht voor je staan en ze kijkt je dan, met haar typische glimlach en speciale oogopslag, een hele tijd aan. Het zijn de momenten waarop je zo graag zou willen weten wat zij dan precies denkt. Soms (of beter: vaak!) is het een manier van Yaa Yaa om je uit te nodigen aandacht aan haar te besteden, het is duidelijk dat zij graag het spelletje “pak mij dan…” speelt en ze kan een hele tijd rondrennen, bijv. met Paul van de workshop, steeds omkijkend of die nog wel achter haar aanrent en ze geniet dan duidelijk volop, met een prachtige en stralende gezichtsuitdrukking!
 
Als zij ’s morgens met je aan de hand wil lopen, dan is zij ook niet te beroerd om een kleiner kind, dat al aan je hand loopt, even weg te duwen, zij heeft duidelijk wel geleerd voor zichzelf op te komen…… En om de één of andere reden vindt zij het ook vaak nodig om bij het eten de kippen, die graag een graantje meepikken, weg te jagen. Ook de honden en de ezels moeten niet bij haar eten in de buurt komen!
 
Yaa Yaa is inmiddels allang geen kleine meisje meer, zij is nu een stevige jonge vrouw van 20 geworden. Daarom staat zij in dit verhaal ook symbool voor de volkswijsheid “kleine kinderen worden groot”. Toen zij hier 10 jaar geleden kwam was zij nog klein en jong, zoals zoveel van onze kinderen toen zij naar Hand in Hand kwamen. Maar als kinderen goed te eten krijgen, zich goed voelen èn gezond blijven, dan worden zij meestal vanzelf groot en volwassen. Dat gaat al zo sinds de schepping en zo gaat dat ook met de meeste kinderen van Hand in Hand. Het betekent ook dat wij ons voor de uitdaging gesteld zien om niet alleen goed te zorgen voor de kleinere kinderen, maar ook en steeds meer voor de inmiddels volwassen geworden jongeren. De kinderen, die hier naar toe gekomen zijn om een vaste bewoner te worden van Hand in Hand, blijven waarschijnlijk voor de rest van hun leven hier en dat betekent dat er op langere termijn naast de kinderen hier ook steeds meer volwassenen zullen wonen met een geestelijke beperking.
 
Wat dat in de toekomst precies voor Hand in Hand met zich mee zal brengen is nog niet helemaal duidelijk, maar dat deze ontwikkeling zich voordoet, is onmiskenbaar. Gelukkig is een belangrijke wijsheid uit de Bijbel: wij moeten allen worden als een kind. Wel, één ding is zeker voor onze bewoners: zij zullen altijd wel een beetje kind blijven. Ook Yaa Yaa is een grote, jonge vrouw, maar tegelijkertijd is zij vaak net zo lief en aaibaar als een klein kind.
Yaa Yaa, en wij allen met haar, zien de toekomst van Hand in Hand dan ook met heel veel vertrouwen tegemoet!