Kerstfeest 2013 in PCC

Elk jaar vragen we ons af of er ergens op aarde een plek zou kunnen zijn waar de beleving van het Kerstfeest nog maximaler en intenser is dan hier in Nkoranza bij de bewoners van Hand in Hand. Eerlijk gezegd kunnen we het ons nauwelijks voorstellen.

De verschillende bezoekers, die wij hier jaarlijks met Kerst ontvangen, beamen het allemaal: het is een voorrecht om het Kerstfeest hier in PCC te mogen vieren en te ervaren hoe fel en groots het Licht van de Kerstnacht hier nog steeds schijnt, waardoor ieders hart verwarmd wordt.
 
En dit jaar was het niet anders. Het begint al dagen van tevoren als alle caregivers en kinderen het terrein extra goed schoonmaken, dan zie je de ogen van alle kinderen al gaan glinsteren. Latif rekent mij dagelijks voor hoe lang het nog duurt tot het Kerstfeest en elke dag wordt zijn glimlach groter, want het feest is alweer een dagje dichterbij gekomen.
Dan begint het grote versieren! In enkele uren tijd staan diverse samengebonden palmtakken feestelijk overeind (in de Bijbel horen ze bij Palmpasen, dat weten wij, maar hier horen ze helemaal bij Kerst!), hangen overal fraaie slingers en knipperende kerstlichtjes en horen wij de hele dag de bekende Kerstliederen, behalve als een CD vastloopt, dan lijkt het geluid plotseling wel een machinegeweer. Maar uiteindelijk wint de goede boodschap van Kerst het altijd van de machinegeweren, zeker in de Peace of Christ Community. Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen!
 
Dan wordt het 24 december, de Kerstavond breekt aan. Traditioneel komen de Frafra dansers en musici hier met hun opzwepende muziek uit Noord-Ghana het Kerstfeest inluiden en ook dit jaar deden zij dat met volle overgave. Wie wordt er niet blij van zoveel dynamiek en vrolijkheid? Hier geniet iedereen met volle teugen. Toen het duister inviel en de Frafra dansers weer vertrokken (met 30 man in een veel te klein busje) werd het een Stille Nacht en hadden wij de overtuiging dat we die nacht boven PCC de Kerstster zagen schijnen. Een lichtend vuur dat nooit meer dooft!
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

 
Weer een dag later is het Kerstfeest, de mooiste dag van het jaar, want dan komt Father Christmas hier op bezoek. Dit jaar hebben wij Zachariah gevraagd deze zware en verantwoordelijke taak op zich te nemen en hij geniet er, ondersteund door Kwame Ayim en Ahmed, met volle teugen van. Voor iedereen heeft hij mooie geschenken meegenomen en met elkaar vieren wij een prachtig feest, met enthousiaste bijdragen van de kinderen en van het PCC Choir. Het kan niet anders of iedereen is die avond, samen met de nieuwe kleding en een zachte teddybeer, met een brede glimlach gaan slapen!
 
 
En dit waren nog maar de dagen, die vooraf gingen aan 2e Kerstdag, de grote dag waarop de kinderen, caregivers en vrijwilligers met elkaar het prachtige Kerstspel “The birth of Jesus Christ” opvoeren, waarvoor vanaf november geoefend is. Het kerstspel is het onbetwiste hoogtepunt van de kerstvieringen hier in PCC. We zagen de ingetogen Afia als Maria, de blijde Yaw Balloon als aartsengel Gabriël, Philomena als lichtende Kerstster en Kojo Evans en Emmanuella als Koning Herodes en de Queenmother. En natuurlijk was er het kindje Jezus, op passende wijze gespeeld door de kleine Gabriël, die alle aandacht op koninklijke wijze over zich heen liet komen. Een kind is u gegeven, gewikkeld in doeken en liggend in een kribbe. En Gabriël zag dat het goed was!
 
 
En zo hebben wij ook dit jaar met elkaar het feest van de geboorte van Jezus, nu meer dan 2000 jaar geleden in Bethlehem, gevierd, hebben wij hier in PCC de Vrede van de kerstnacht ervaren, de Peace of Christ.
Wij mogen weer verdergaan met de belofte dat God niemand van ons zal loslaten, de kinderen van PCC mogen, net als wij allen, in het licht van de kerstnacht onze levensweg vervolgen, ook in 2014.
Vanuit Hand in Hand wensen wij alle lezers van Alberts Corner een heel gelukkig nieuwjaar toe!