Kerst- en Nieuwjaars-10-daagse

Het is inmiddels al helemaal achter de rug, maar wat was het ook deze keer weer mooi en goed:

de feestelijke eindejaars-10-daagse in onze Community!
Deze 10-daagse begint met het grondig schoonmaken en prachtig versieren van PCC vlak voor kerst en eindigt na het grote Nieuwjaarsfeest op 1 januari 2016.
 
In deze en de volgende column zal ik proberen deze 10-daagse enigszins te beschrijven, maar eigenlijk moet je er zelf bij geweest zijn om volledig te kunnen begrijpen wat zo’n periode rond Kerst en Oud & Nieuw daadwerkelijk betekent voor onze Community, wat  er allemaal aan bijzondere dynamiek, unieke gemeenschapszin, speciale feesten en pure levensvreugde te zien is.
 
Dit jaar hadden wij o.a. Martin Klomp en zijn vrouw Corinne op bezoek. Martin is de maker van de mooie en bij velen welbekende info-DVD over PCC uit 2010/2012 en hij vond het hoog tijd worden voor een update voor deze PCC voorlichtingsfilm. Omdat Martin deze keer rond Kerst op bezoek was, zal er in de nieuwe info-DVD (die in de loop van 2016 verschijnt) ook zeker een Special aan de PCC kerstvieringen worden gewijd! Wij zijn er nu al van overtuigd dat velen de nieuwe DVD een prachtige documentaire zullen vinden!
 
Zoals elk jaar hebben ook nu zo’n 50 Frafra dansers en musici op Kerstavond het begin van alle festiviteiten voor hun rekening genomen en dat deden zij vol overgave met hun dynamische en opzwepende dansen uit Noord-Ghana. Eén van onze bewoners, Cynthia Akoos, is ook een Frafra en zij verraste iedereen door spontaan naar voren te lopen en te laten zien dat zij haar roots en haar Frafra danskwaliteiten, ondanks haar beperkingen en het jarenlange verblijf in een ander gebied, nog niet vergeten is. Het was een echt “Kerstavond moment”!
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 
Op 1e Kerstdag was het ’s morgens tijd voor een korte kerkdienst en ’s middags voor Father Christmas. Omdat het er even op leek dat Father Christmas PCC vergeten was, hebben alle kinderen heel hard zijn naam geroepen en gelukkig kwam hij toen alsnog snel tevoorschijn…..! Dit jaar had Ayuba de belangrijke taak om 2 uur lang Father Christmas te zijn, met James als zijn prima assistent.
Het werd een prachtig feest met veel muziek, mooie cadeautjes voor iedereen en vooral veel blijde gezichten, precies zoals het hoort met Kerstmis.
 
Nog mooier werd het op 2e Kerstdag met de Christmas Play, al jarenlang het onbetwiste hoogtepunt van de Kerstvieringen in PCC. Er was wekenlang geoefend, maar alles is natuurlijk toch anders bij het echte kerstspel, met alle speciale kleding en voor echt publiek! Dit jaar had James de grote eer om de rol van Jezus te mogen spelen en hij deed dat met stille overgave en een prachtige twinkeling in zijn ogen. De vele schapen lieten regelmatig horen dat zij hun volledige tekst (“bèèèè”) heel goed beheersten en zij genoten daar zichtbaar van.
Iedereen heeft enorm genoten van het kerstspel, zowel de toeschouwers als de kinderen en de caregivers, het is dan ook moeilijk voor mij om hoogtepunten te noemen, want het was in feite een aaneenschakeling van hoogtepunten. Afia als Maria (je kon de barensnood aan haar gezicht aflezen!) Koo Ema als de enthousiast wiekende kerstengel Gabriel, Kofi Asare in een dubbelrol als Jozef en Music Master, Philomenia als stralende ster, enz. enz. Het was een prachtig spel, wij allen voelden de Vrede van Kerst.
 
En toen moest de rest van de 10-daagse nog komen, maar daarover meer in de volgende Alberts Corner.
Tot slot wensen wij alle vrienden en supporters van PCC en alle lezers van deze column een heel goed, gelukkig en vredig 2016 toe!