Joe Ema

Enige tijd geleden vertelde ik jullie over Baffo, de grote regelaar van onze Community, vandaag richt ik graag alle spotlights op Emmanuel Daasebre, onze zorgcoördinator, beter bekend als Joe Ema of Ema 1.

Hij werkt al zo’n 12 jaar bij ons, aanvankelijk als één van de caregivers, maar inmiddels is hij opgeklommen tot één van de twee Ghanese bestuursleden van Hand in Hand (de andere is Baffo)! Ema is van ongelooflijk groot belang voor de Community, vooral bij de supervisie op de goede zorgverlening door de caregivers en daarnaast zeker ook voor de discipline en de sfeer.
Toen hij hier in 1999 kwam was Ema een rustige, zelfs wat stille en zeer bescheiden Ghanese jongeman. Hij was erg onder de indruk van het feit dat Ineke Bosman, iemand uit Europa, zich het lot aantrok van de in zijn land Ghana in de steek gelaten kinderen met een geestelijke beperking en hij vond dat hij, alleen al om die reden, zich eveneens voor deze kinderen zou moeten inzetten.
En dat deed hij en doet hij nu al jarenlang en nog steeds op een voortreffelijke manier. Ema heeft daarvoor geen speciale opleiding genoten, zo’n opleiding is er eigenlijk helemaal niet in Ghana, maar hij is een geweldig natuurtalent. Hij heeft het vermogen om volledig vanuit het kind te denken en te voelen en weet dat vervolgens om te zetten in passende acties. Ongetwijfeld is hij daarbij zeer gevormd door de jarenlange zorg voor kinderen in onze Community, hij lijkt ze bijna allemaal net zo goed als zijn broekzak te kennen. Hij ziet in één oogopslag of het goed met hen gaat of niet en door zijn grote ervaring beschikt hij over een groot arsenaal van mogelijke ingrepen of handelingen, waardoor een kind zich beter kan voelen.
 
Juist kleine zaken krijgen bij hem veel aandacht. Typische Ema adviezen kunnen zijn: ga eens apart zitten met dit kind en zing dan zacht enkele liedjes voor en met hem of haar, zorg dat je via zacht strelen over hoofd of arm en door aanrakingen dit kind het gevoel kan geven van liefde en nabijheid, ga eens met dit kind apart eten, los van de groep en kijk eens of het dan wel zijn bord leeg eet en niet slechts continue op de andere kinderen let of huilt.
Ema heeft ook heel veel gevoel voor een goede match tussen caregivers en de kinderen, hij heeft een scherp oog voor de goede en minder goede kwaliteiten van iedere caregiver en hij voelt feilloos aan bij welke caregiver een kind van Hand in Hand het beste kan gedijen.
 
Ema houdt zich tevens intensief bezig met de goede invulling van het dagprogramma voor alle kinderen, bijv. in de Daycare, de Special Attention of in de Nana Yaw’s Paradise, dat is de ruimte voor de autistische kinderen. Hij let vooral op goede interactie van caregivers en vrijwilligers met de kinderen, op het aan- of afwezige enthousiasme en daarnaast nog op het op tijd komen en beginnen. Dat klinkt voor Europeanen misschien redelijk normaal, maar in Ghana mag deze supervisie echt wel buitengewoon attent genoemd worden! Ema is dan ook een bijzonder mens, als je hem ontmoet dan voel je zijn warme betrokkenheid, dan zie je zijn zachte en superviserende blik bij alles wat in de Community gebeurt en als hij er niet is, gebruikt hij zijn mobiele telefoon om voldoende feeling te houden met de zorg in PCC. Een echte zorgcoördinator!
 
Sinds kort is zijn vrouw uit Techiman bij hem op het terrein van PCC komen wonen, samen met hun dochter en dat is voor ons een zeer geruststellend gevoel! Hun kind is een prachtig meisje van 3 jaar oud met de welluidende naam: “Catharina Bosman”! Zo ver dus gaat zijn identificatie met de Community! Behalve in PCC werkt Ema ook als OK-assistent in het ziekenhuis van Nkoranza, je kan dus rustig stellen dat hij een dubbele baan heeft. Hij is een drukbezet mens, maar is er altijd als het nodig is!
Op party’s en bijeenkomsten spreekt Ema regelmatig, dat doet hij zonder aarzeling, al is zijn stem bescheiden, maar het liefst spreekt hij door samen met anderen muziek te maken. Hij is een vast lid van de muziekgroep van Kofi Asare, waarbij hij met groot enthousiasme op een van de drums speelt. Dan glimt en geniet hij, zoals wij omgekeerd ook van hem en van zijn grote inzet voor PCC genieten, elke dag weer.
Joe Ema is een geweldige steun voor iedereen en wij zijn hem zeer dankbaar voor zijn grote liefde voor en toewijding aan de kinderen van Hand in Hand.
 
Mocht u ooit op bezoek komen in de Community, vergeet dan niet om Ema hartelijk te groeten en zeer te prijzen voor het goede en belangrijke werk dat hij daar vol liefde doet. Ema is nog jong, pas 34 jaar, maar een groot mens en van eminent belang voor PCC.
Wij hopen dan ook dat hij nog heel vele jaren onze steun en toeverlaat voor de zorg kan zijn! Moge God zijn werk voor de kinderen van Hand in Hand blijven zegenen.