Hoog bezoek voor PCC

 
Hoog bezoek voor PCC!

Natuurlijk, PCC krijgt het hele jaar door veel bezoekers, maar zelden zo hoog als deze keer.
Eerst even een korte inleiding. Onze Community is een oecumenische leefgemeenschap, dus niet aan één bepaalde kerk verbonden. Wel bestaan er historisch goede banden met de RK kerk. Zo komt de ziekenhuispastor uit Nkoranza 1 x per maand in onze eigen openluchtkerk de mis opdragen voor onze bewoners en zijn alle kinderen in de loop der jaren hier door diverse RK priesters gedoopt.
Maar nu kwam onlangs het verrassende bericht dat de bisschop van Techiman, Most Rev. Dominic Yeboah-Nyarko, die ik vorig jaar een keertje had opgezocht, graag eens een bezoek aan Hand in Hand zou willen brengen. Bij die gelegenheid zou hij dan tevens aan geïnteresseerde PCC jongeren en caregivers het vormsel willen geven (“Confirmation”). Dat gebeurt hier in Ghana meestal aan personen van 18 jaar en ouder.
Wij hebben van harte “Ja” gezegd tegen dit voornemen en de afspraak gemaakt dat de bisschop ons op dinsdag om 16.00 uur zou bezoeken voor een rondleiding en dan vervolgens om 16.30 uur de mis opdragen en de Confirmation geven.
Die dinsdagochtend wordt alles extra goed schoongemaakt, zelfs de blaadjes worden van het dak geveegd! Voor de komst van een bisschop kan het blijkbaar niet schoon genoeg zijn.
Wie schetst onze verbazing als die middag om 14.00 uur het bericht komt dat de bisschop al klaar staat om bij ons op bezoek te komen. We maken in Ghana op het gebied van afspraken veel mee, maar zelden dat mensen 2 uur te vroeg komen…….! En op deze tijd zit nog niet iedereen al urenlang klaar! De kinderen liggen nog heerlijk in de siësta ruimte te slapen en veel caregivers zijn in hun pauze zelfs nog op de markt. Gelukkig lukt het ons om de officiële ontvangst en de rondleiding van de bisschop zo op te rekken, dat uiteindelijk iedereen op tijd in de kerk klaar zit voor de mis en de Confirmation.
Normaal gesproken zijn alle kinderen al behoorlijk stil tijdens de maandelijkse mis, maar vandaag zijn ze stiller dan stil, zozeer is iedereen onder de indruk van het bisschoppelijk vertoon! Hij ziet er dan ook als een echte bisschop uit, een indrukwekkende gestalte met een prachtig gewaad. 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

 
Voor liefst 13 van onze oudere jongeren en 4 caregivers is deze kerkdienst extra bijzonder, onder andere voor Kofi Asare, Dela, Paa Yaw, Kojo Evans, Kwame Evans en Zachariah. Zij zijn allemaal keurig in het wit gekleed, want zij gaan vandaag op voor hun Confirmation.
Na de korte preek over Gods Geest, die sterker is dan alle boze geesten, is het eindelijk zover, allen mogen één voor één naar voren komen om het Heilige Kruis,met olie op het voorhoofd gegeven, en de bisschoppelijke zegen te ontvangen.
Er ontstaat wel enige verwarring bij sommige namen, want de doopnamen zijn soms behoorlijk anders dan de namen van de bewoners in het dagelijks gebruik. Het wordt gelukkig snel opgelost.
Als groep beamen zij vervolgens ten overstaan van de bisschop hun Confirmation en zo maken zij de stap naar het volwaardige lidmaatschap van de RK kerk.
Tot slot blijkt de bisschop voor alle kinderen van PCC een zak vol stevige en mooie rozenkransen meegenomen te hebben, zo wordt het een feestdag voor iedereen. Trouwens niet in het minst voor de RK kerk zelf, want die heeft er een aantal prachtige mensen als lidmaat bijgekregen!
De bisschop ontvangt van PCC nog een aantal yams en ananassen, dat schijnt zo de gewoonte te zijn. Ach, een bisschop moet ook wat te eten hebben, nietwaar?
Aan het einde is iedereen tevreden: de bisschop die laat merken zeer onder de indruk te zijn van alles wat er hier in Hand in Hand gebeurt en wij allen, die blij zijn dat deze kerkleider van zijn hoge bisschopszetel afgedaald en naar PCC gekomen is om aan iedereen (er zijn ook veel belangstellenden van buiten PCC!) te laten zien dat onze bewoners er helemaal bij horen! Ook zij zijn kinderen van God. Het was een unieke dag voor gezegende mensen. Halleluja!