Het laatste nieuws uit PCC

Het is op het moment dat ik dit schrijf hoogzomer in West-Europa, het is daar nu zelfs warmer dan hier in Ghana en dat komt niet zo vaak per jaar voor!

Geniet er maar lekker van, zou ik zeggen, want na een paar dagen gaan velen waarschijnlijk weer klagen dat het toch eigenlijk veel te warm is en dat een mens zo niet kan werken en slapen. Enfin, daardoor groeit hopelijk het begrip voor het wat tragere levenstempo dat velen er in de tropen op na (moeten) houden!
Een hete zomer in Europa, regentijd hier in Ghana (zie de foto op de Homepage) en komkommertijd in de politiek en in de kranten, dat lijkt een mooie gelegenheid om jullie d.m.v. een paar korte berichten op de hoogte te brengen van enkele ontwikkelingen hier in PCC – Hand in Hand.
 
Funeral Mr Robert
Bijna 4 weken na zijn overlijden op 18 juni vond op 13 juli de begrafenis plus funeral-plechtigheid van Mr. Robert plaats in zijn geboortedorp Seketia, vlak bij Sampa. Met 30 mensen uit PCC zijn wij er die dag naar toegereden, ruim 3 uur van hier. Het voelt altijd heel bijzonder om iemand “in state” te zien liggen alsof die gisteren overleden is, terwijl je weet dat hij al weken geleden gestorven is en al die tijd in het mortuarium lag. Het werd een indrukwekkende afscheidsdienst, waarbij de eerwaarde priester Benneh heel opmerkelijk alle familieleden en anderen direct aansprak, toen hij zei: “Wat fijn dat er vandaag zoveel mensen bij de begrafenis zijn (het waren er honderden), maar wat jammer dat jullie Mr. Robert zelden of nooit opzochten, toen hij nog leefde en in PCC verbleef….”! Daarna ging het verder over de angst voor ziektes en het niet bijstaan van de zwakkeren in de samenleving. Iedereen was onder de indruk en ook wij konden van de gelegenheid gebruik maken om te spreken over de noodzakelijke zorg voor hen, die niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen, zoals in PCC. Vermoeid maar voldaan keerden we die avond weer terug in Nkoranza.
 
GOUD
Een van onze jongeren, Kwame Nkrumah, heeft Goud zowaar gewonnen tijdens de Special Olympics Ghana in de Volta Region en wel met verspringen. Kijk eens hoe trots hij is!
 
Opknapbeurt Snoozle ruimte
Alhoewel de ruimte nog niet zo lang geleden in gebruik genomen werd, was er behoefte aan een opknapbeurt voor de snoozle ruimte. Vrijwilliger Leonie nam de klus voor haar rekening en kijk eens naar het prachtige resultaat!
 
Nieuwe bewoner van PCC: Nana Agyei
Sinds een paar weken hebben we er weer een bewoner bij, het is Ebenezer Nana Agyei, een ongeveer 8-jarige jongen uit de buurt van Berekum, die door zijn familie en dorp verstoten werd, omdat hij een “heks” zou zijn. Zijn moeder was gestorven toen hij nog jong was en daarna overleed ook zijn vader en sindsdien werd hij door familie en het dorp ervan verdacht een boze geest te zijn. Nadat ook zijn oma overleed had hij daar een slecht leven, leefde min of meer op straat en werd geslagen door alle andere kinderen. Wij hebben hem nu (tijdelijk?) geaccepteerd en hij bloeit helemaal open. Inmiddels gaat hij al elke dag met Emmanuella en Stephen naar de basisschool toe en hij geniet van deze positieve wending in zijn nog jonge leven.
 
SKIP studentengroep 4 weken op bezoek
Net als in 2011 en 2012 zijn er ook deze zomer 10 Engelse medische studenten op bezoek, die als gast-vrijwilliger hier komen werken en lessen geven aan onze caregivers. Het bruist weer van de activiteiten. Binnenkort meer hierover, nu alvast een foto, gemaakt tijdens van één van hun lessen: Hoe moet je goed tandenpoetsen?!
 
Destiny en moeder Gloria
Vaak doen mensen een beroep ons ons voor hun gehandicapte kind, maar vaak kunnen wij niet zoveel voor die ouders doen, omdat wij niet de zorg voor een kind van ouders overnemen. Soms kunnen wij meer doen, bijv. toen moeder Gloria met haar kleine zoontje Destiny om hulp en zorg vroeg. In zijn geval waren de voeten niet goed aangelegd, maar door onze steun, verwijzingen naar een ziekenhuis en een operatie + orthopedische schoenen kan Destiny nu lopen. Het heeft het leven van kind èn moeder helemaal ten goede gewijzigd. Wat een blijdschap.
 
Wel, tot zover voor vandaag
Voor zover jullie nog niet op vakantie zijn (geweest), wensen wij jullie vanuit Nkoranza allemaal een heel fijne vakantie toe met veel rust en ontspanning.
Geniet vooral van het leven, elke dag opnieuw, net als de kinderen van PCC!