Het grote Jubileumfeest, deel 2

Na het geweldige succes van de eerste dag en zo mogelijk het nog grotere succes van de massale Parade door de stad Nkoranza op de ochtend van de 2e jubileumdag was het natuurlijk wel de vraag of de grote officiële jubileumviering op de middag van 29 december dit succes zou kunnen evenaren of misschien zelfs overtreffen?

De stemming kun je die dag zonder meer als opperbest beschrijven. Voor de officiële viering waren maar liefst 3 van de 4 oprichters van de Peace of Christ Community en Foundation uit het jaar 1992 aanwezig, waaronder natuurlijk Ineke Bosman. En door haar aanwezigheid kreeg deze jubileumviering ook een bijzondere extra dimensie, namelijk een speciale publieke waardering voor Ineke als de grote schepper en vele jaren lang de drijvende kracht van PCC.
 
Voor dit jubileum hadden we speciale Anniversary stof laten bedrukken met het logo van PCC en de jubileumtekst en daar was voor alle caregivers, andere werkers en de 3 aanwezige stichters een prachtig feestkleed van gemaakt. En de middag van de 2e dag was het moment om de prachtige jurken en keurige op maat gemaakte pakken te dragen en aan iedereen te tonen. Wat een prachtig gezicht en wat is iedereen trots op deze kleding. Dat werd extra duidelijk toen vele caregivers de volgende dag dezelfde kleding aantrokken toen zij naar hun eigen kerk gingen voor Thanksgiving. Zo wilden zij zich graag aan het publiek tonen, erg trots dat zij bij PCC horen. Dat is wel eens anders geweest!
 
De middag begon heel Ghanees meer dan een half uur te laat, omdat de ceremoniemeester veel te laat was, zelfs later dan de Chief, die met zijn aanwezigheid het jubileum extra cachet gaf! Maar na zijn komst ging het helemaal los en werd het jubileumfeest vooral een feest van herinnering, van terugkijken naar hoe uit een klein mosterdzaadje een grote en vruchtbare gemeenschap kon groeien, een wonder!
We hebben nog nooit zoveel mensen van buiten PCC op ons terrein gezien als deze middag, even was Hand in hand het centrum van Nkoranza, the place to be. En al die mensen hebben genoten van het eerbetoon aan onze kinderen, van hun prestaties, die nog eens duidelijk naar voren kwamen in een toneelstuk, waarbij de kinderen uitbeeldden hoe belangrijk het voor hen is dat er in Ghana een effectieve wet is die mensen met een beperking helpt zo goed mogelijk deel van de maatschappij uit te maken. De wet is er, de praktijk is iets weerbarstiger!
 
Ook een traditionele culturele Ghanese dans werd door onze kinderen op levendige wijze uitgevoerd en iedereen gaf ze een ovationeel applaus. En toen, toen kwam een bijzonder onderdeel van het programma. Ineke Bosman werd namelijk gevraagd om een speciale plaquette te onthullen, die vlak na de ingang van PCC is aangebracht. Spannend, spannend, wat zou er onder dat doek zitten??
Een kleine ruk aan twee dunne touwtjes en toen was de plaquette officieel onthuld! Zichtbaar werd een welverdiend eerbetoon aan Ineke Bosman als de unieke stichter en schepper van deze Community. Dat iedereen haar dit van harte gunt bleek wel uit de vele felicitaties en de talloze mensen die met Ineke en de plaquette op de foto wilde.
 
Nog was het feest niet afgelopen, nog meer muziek, veel spontane Ghanese felicitaties en donaties en overal het gevoel dat we met zijn allen deelgenoot mochten zijn van een uniek feest.
En dat feest werd zelfs een klein beetje chaotisch toen alle drankjes en de feestmaaltijd werden uitgedeeld, want ja, wie wil er nu geen heerlijke maaltijd en verfrissend drankje na zo’n bijzondere en warme middag? In Ghana is een feest geen echt feest als er niet voldoende te drinken en te eten is. Wel wordt de feestmaaltijd meestal niet ter plekke genuttigd, maar meegenomen naar huis en dus werden de maaltijden in handige meeneemverpakking aangeboden.
 
Het was nog lang druk en de sfeer was uitgelaten. Degenen, die de hele dag of zelfs beide feestdagen hebben meegemaakt waren ongetwijfeld erg vermoeid (zo kan ik uit eigen ervaring zeggen!), maar niemand had dit trotse en blijde feest van PCC / Hand in Hand willen missen. Voor de publieke erkenning van het prachtige werk van PCC was de viering van dit jubileum een geweldige stap voorwaarts! We kijken al uit naar de volgende feestelijke viering van een jubileum van PCC en hopen in ieder geval op een gezegende toekomst voor onze Community, een zegen van boven die we tijdens de eerste 20 jaar van het bestaan zo duidelijk hebben ervaren! PCC forever.