Hand in Hand is “no small thing”

Regelmatig vertellen nieuwe bezoekers ons dat zij zich, op grond van alle verhalen en beelden van de website en de DVD, vooraf een voorstelling hadden geprobeerd te maken van PCC, maar dat het bij aankomst toch echt allemaal anders en vooral groter is dan zij zich hadden voorgesteld.

En dat klopt natuurlijk, want laten we eerlijk zijn: “PCC is No Small Thing”!
 
Allereerst valt iedereen op hoe groot het terrein van de Community eigenlijk is en het gevoel van ruimte draagt bij aan de bijzondere uitstraling die je ervaart als je Hand in Hand binnenkomt.
PCC is allereerst een zorgcentrum in de vorm van een leefgemeenschap, waar momenteel meer dan 80 kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking verzorgd worden, wonen en leven. Het is in de eerste plaats hun dorp, hun eigen plek op deze wereld. Voor al deze kinderen en hun caregivers is er op het terrein voldoende woonruimte beschikbaar, elke caregiver heeft een ruime kamer, waar ook een aantal kinderen, waar hij of zij voor zorgt, verblijven.
 
Maar PCC is veel meer dan een zorgcentrum alleen. Er is bijvoorbeeld een mooie en royale beschutte werkplaats, waar elke dag zo’n 25 jong volwassen bewoners + werkplaatsjongeren een zinvolle dagbesteding aangeboden krijgen onder begeleiding van 6 caregivers. Vlakbij de beschutte werkplaats is een speciale dagbestedingsruimte, waar ongeveer 10 autistische bewoners dagelijks een veilige en rustige plek vinden o.l.v. 2 caregivers.
Daarnaast ligt een prachtige snoezelruimte, die veel en graag door autistische kinderen, maar ook regelmatig door andere bewoners wordt bezocht onder begeleiding van een vrijwilliger of caregiver.
 
PCC heeft ook een eigen school, de Summer School in het Education Centre, naast het computerleslokaal. Hier gaan dagelijks ongeveer 20 jongere bewoners naar school, waar zij les krijgen van enkele speciaal geïnstrueerde caregivers. Het is zo’n groot succes, dat zelfs in alle vakanties de Summer School gewoon doorgaat! De kinderen worden gestimuleerd, ontwikkelen diverse talenten en leren er ook goed in een groep te functioneren, op hun beurt te wachten etc.
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 
Alles hierboven is zorg gerelateerd. Maar PCC is nog zoveel meer. Er is bijv. een ruime winkel waar o.a. allerlei mooie producten uit de beschutte werkplaats verkocht worden. Voor bezoekers zijn er ook andere faciliteiten, want Hand in Hand is ook nog eens een populair “resort” waar jaarlijks honderden gasten blij zijn met hun fraaie onderdak in één van de 14 gastenverblijven, sommigen voor 1 nacht, anderen voor 2 – 6 weken als meehelpende gast! Bij de ingang een eenvoudig, doch goed restaurant met eigen keuken, zeer populair bij alle gasten.
 
Zijn we er dan wat betreft PCC? Nou, eigenlijk nog steeds niet, want PCC is inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote werkgever voor 40 werkers die er dagelijks zijn om het goed functioneren van de Community te ondersteunen, als caregiver, schoonmaker of poortwachter etc. Naast deze 40 werkers zijn er op jaarbasis altijd wel 4 – 5 vrijwilligers aanwezig die meehelpen in de zorg en die op hun beurt weer begeleid worden door de Board van PCC.
En momenteel werken we ook nog hard aan de opzet van een Informatie en Advies centrum voor ouders en anderen, die jaarlijks een beroep op ons doen voor hulp aan hun kind met een beperking. Dit centrum wil ouders zoveel mogelijk helpen in hun vaak moeilijke zoektocht naar een goede oplossing voor alle problemen die zij en hun kind ervaren.
 
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het Internetcafé in Nkoranza, ook gerund door PCC, over alle activiteiten op het gebied van PR en fondsenwerving in Ghana en daarbuiten, over de website of over de verkoop van sieraden en andere producten uit de beschutte werkplaats van PCC in Europa, het is bijna teveel om op te noemen! PCC is not a small thing, nee: PCC is BIG!
 
Als je het zo eens op een rijtje zet en naleest, dan is het werkelijk zeer indrukwekkend wat er allemaal uit het kleine mosterdzaadje, dat in 1992 gezaaid werd, sindsdien is gegroeid. Wij ervaren dat als een grote zegen van boven en zijn er heel dankbaar voor.
 
Tenslotte:
zoals in het oude Rome Cato de Oudere elke toespraak eindigde met een zin, die helemaal losstond van het voorafgaande, namelijk met: “Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden”, zo meld ik aan het einde van deze (en wie weet ook wel de volgende…) column graag:
“Overigens zijn Jeannette en ik van mening wij dat wij het allermooiste en liefste kleinkind ter wereld hebben gekregen”! Ons 1e kleinkind heet Jasmijn, dochter van Esther & Thomas en geboren op 31 januari.