Groningers in Ghana

Zij en wij hebben er meer dan een jaar naar uitgekeken en eindelijk was het dan zover: 12 nuchtere Groningers (OK, er zijn ook enkele mensen uit Drenthe bij) hebben vorige week de grote reis vanuit het hoge Noorden van Nederland naar tropisch Afrika, naar het midden van Ghana gemaakt.

Na aankomst in Accra zijn zij de volgende dag in één keer doorgereden naar Nkoranza, want zij hebben grootse plannen!
Deze groep van 8 mannen en 4 vrouwen staat onder leiding van de ervaren Bernard Meier, alle andere leden van de groep zijn nieuwkomers in tropisch Afrika. Zij hebben met elkaar 1½ jaar lang allerlei acties gevoerd om heel veel geld bij elkaar te krijgen voor diverse nieuwbouwactiviteiten ten behoeve van PCC, onder andere het Education Centre, de brug vanaf het ziekenhuisterrein en een aantal regenwaterriolen. Alle acties hebben meer dan € 24.000,00 (!) opgebracht om de bouw te kunnen financieren, een geweldig bedrag!! Nu komen zij ruim 2 weken lang naar Hand in Hand, om als vrijwilligers de bouw zelf ook nog (grotendeels) voor hun rekening te nemen! Voor de kenners: ongeveer volgens de World Servants formule.
Prachtig om te mee te maken, deze confrontatie tussen de ingetogen Groningse nuchterheid en de extroverte, op veel punten (iets) chaotischer Ghanezen. Het levert een behoorlijke cultuurschok voor de meeste Groningers, maar ze slaan zich er geweldig doorheen en ze genieten volop van deze trip! Het zijn voorwaar mooie mensen, deze Groningers in Ghana. Zie verder: www.ghanag8.blogspot.com
 
Op de eerste avond hebben wij ze, met een prachtig feest met veel muziek en dans van onze kinderen, hartelijk welkom geheten. Zoals dat hoort in Ghana, brak er aan het einde van het feest een echte tropische regenbui los, als een zegen van boven! Niet alleen de Groningers verbazen zich over van alles hier, onze kinderen kijken ook hun ogen uit naar al die vreemde mensen. Kofi Asare, onze Music master is bijv. niet weg te slaan bij de bouw, want net als bij alle echte Nederlandse bouwers staat de muziek de hele dag aan, tot grote vreugde van Kofi!
Het vliegtuig naar Ghana moet wel een beetje scheef gehangen hebben van alle bagage die zij meegenomen hebben. Zowel voor de bouw als voor de kinderen hebben zij van alles meegenomen, echt ongelooflijk!
De eerste extra verrassing was al na 2 dagen: zaterdagmorgen konden alle kinderen zich laten schminken, een groot succes. De eerste kinderen, M’Afia Harriet, Philomena en Dede, waren nog wel wat schuchter, want tja, wat wilden die vreemde dames nu precies met hun gezicht doen? Maar al snel was het enthousiasme van de kinderen niet meer te stuiten! Zelfs Boadu, Lazarus, Innocentia, Ntiamoah, Lisa en Alice lieten zich rustig schminken en zagen er, net als alle andere kinderen en trouwens ook veel Caregivers, prachtig uit, kijk maar naar enkele speciale foto’s van die ochtend, van Regina, Alice en Lisa!
 
Inmiddels zijn de 12 Groningers hier alweer een kleine week en het is echt indrukwekkend om te zien wat zij allemaal al gedaan hebben. Het zijn harde, gemotiveerde en enthousiaste werkers, die zich maximaal inzetten voor Hand in Hand.
Pas nu begrijp ik wat er bedoeld wordt, als men zegt: Er gaat niets boven Groningen! En dat geldt zeker ook voor “Groningers in Ghana”!! Bedankt, G 8, het is geweldig om jullie op bezoek te hebben, you are doing a great job here!