Ghana gaat weer open, dus u kunt weer naar PCC toe!

 
Eindelijk, het is zover: Ghana gaat weer open!

 
De grenzen van Ghana zijn op 1 september officieel weer opengegaan en daardoor is ook PCC – Hand in Hand (eindelijk) weer voor gasten, vrijwilligers en experts bereikbaar!
En last but not least: Jeannette en ik kunnen nu, na een niet-gepland verblijf van bijna 8 maanden in Nederland, eindelijk weer naar Hand in Hand toegaan! Voorwaar een heel fijn vooruitzicht.
 
Vlak na de uitbraak van de corona pandemie in Ghana in maart jl. besloot de Ghanese regering om de grenzen van het hele land volledig te sluiten. Niemand kwam er meer in en wie er op de een of andere manier toch doorheen slipte, moest verplicht en op eigen kosten 2 weken in quarantaine.
 
Maar het coronavirus was toen al in Ghana aan het circuleren, met een piek tussen mei en juli.
Dankzij het actieve bron- en contactonderzoek en testbeleid van de Ghanese regering worden er momenteel, 5 maanden na het begin, gelukkig nog maar weinig nieuwe besmettingen geregistreerd, momenteel zo’n 50 – 150 per dag in heel Ghana.
Ook het totale aantal corona doden in Ghana is opvallend laag in vergelijking met veel andere landen, “slechts” 276 vanaf maart tot heden.
 
Vanaf 1 september kunnen reizigers met een recente negatieve coronatest op zak naar Ghana vliegen, al is dat mede afhankelijk van het beleid van de luchtvaartmaatschappijen. Na aankomst op de airport dienen passagiers overigens ook nog een sneltest (….wel zelf betalen, USD 150!…) op corona te ondergaan.
Bij een negatieve (= goede) uitslag mag je dan het land in, waarbij iedereen dan wel de geldende coronarichtlijnen moet volgen, d.w.z. voldoende afstand houden, regelmatig de handen wassen en een mondmasker dragen in de publieke ruimte.
 
Heel langzaam zullen ook de scholen in Ghana weer open zullen gaan, dat zal overigens voor basisscholen nog wel tot januari 2021 duren!
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

 
Nog 4 maanden wachten dus en dat is geen goed nieuws voor onze schoolgaande kinderen, zoals Emmanuella, Stephen, Gabriel en Nana Agyei en tevens voor de heel grote groep kinderen die elke ochtend naar de Shalom Special School toe willen gaan.
 
Wij zijn heel erg blij en dankbaar dat iedereen in PCC, zowel alle bewoners als de caregivers en andere medewerkers, tot nu toe gevrijwaard zijn gebleven van corona en wij hopen natuurlijk dat dit zo zal blijven. We moeten er niet aan denken wat het zou betekenen voor onze vaak zeer kwetsbare kinderen als corona wel binnen de muren van PCC zou binnendringen.
 
Alle in PCC genomen maatregelen (o.a. strenge checks voor iedereen bij de ingang, geen toestemming voor caregivers die tijdens hun verlof een reis binnen Ghana wilden maken etc.) hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat PCC tijdens de pandemie een “safe haven” voor onze bewoners is gebleven!
 
Wat de afgelopen periode ook duidelijk heeft gemaakt is dat de voor de coronatijd gebruikelijke interactie van onze bewoners en caregivers met in de Community vrijwilligers, gasten en experts een heel essentieel aspect van het leven in PCC blijkt te zijn. Die interactie voegt op allerlei manieren veel dynamiek toe aan de gang van zaken in de Community en juist die dynamiek hebben we de afgelopen periode wel een beetje gemist.
 
Hopelijk keert die belangrijke interactie spoedig weer terug, want dat heeft PCC mede gemaakt tot wat het nu geworden is, een unieke leefgemeenschap met zeer gewaardeerde input uit zowel Ghana als Europa, bij elkaar levert dat in PCC “the best of two worlds” op!
 
Veel dank aan iedereen die in de afgelopen maanden op hartverwarmende wijze met onze Community heeft meegeleefd, wij zijn daar erg blij mee en dankbaar voor!
Wie weet zien wij jullie spoedig in Ghana…….?! Je bent van harte welkom!