Genieten van het zwembad

Heeft u wel eens last van depressiviteit? Tja, dat kan gebeuren. Maar geen zorg! Want er is gelukkig een heel goede therapie beschikbaar, waar geen enkele depressie tegen bestand is!

Waaruit bestaat deze wondertherapie? Wel, heel simpel: elke dag om 4 uur ’s middags in alle rust een uur lang aan de rand van het zwembad van Hand in Hand gaan zitten en dan alle kinderen observeren, die tussen 4 en 5 volop genieten van het zwembad hier. Daar is werkelijk geen depressie tegen bestand!
Geniet bijv. van Joshua, die zichzelf prima vermaakt door continue een koprol net boven het water te maken en dan neer te plonsen. Of kijk eens naar Aaron en Paa Yaw, die allebei kruipend in het lage gedeelte van het grote bad hun weg vinden en zich daar kostelijk vermaken. En iets verderop kun je de stille glimlach van Yaa Yaa zien, die langs de kant bewegend steeds even kopje onder gaat en dan met een big smile weer naar boven komt.
 
Ergens rond 1996 heeft Ineke Bosman het briljante idee gekregen om een zwembad aan te leggen voor de kinderen van PCC, toen waren dat er misschien 15 – 20 in totaal. Sommige mensen zullen zich toen wellicht afgevraagd hebben of dat nu echt wel nodig was, een zwembad aanleggen voor de kinderen van Hand in Hand. Want een zwembad was en is natuurlijk een echte luxe in Ghana!
Maar wat een geweldig idee was het. Elke dag opnieuw, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar is het zwembad het hoogtepunt van de dag (buiten de maaltijden natuurlijk….) voor onze bewoners!
Kijk, daar staat Kofi Asare, onze Music Master, in het zwembad zijn lichaam te oefenen m.b.v. allerlei prachtige, dansende bewegingen. En vandaag sluiten Bright, Ayuba en Daniel zich bij hem aan, ieder met hun eigen dans en ritme. De lol spat er van af!
 
Ongeveer 2 jaar geleden is er een klein babybadje naast het grote zwembad aangelegd, zodat de kwetsbare kinderen, zoals Lisa, Theresa, Wumpini en Alice, daar rustig kunnen badderen. Vandaag is Theresa uit dat badje gekropen en zij zit nu heerlijk in het zonnetje te genieten. Nog mooier is het om te zien dat Emmanuelle dat kleine badje al lang vaarwel heeft gezegd. Zij is dapper genoeg om gewoon, tussen alle rennende en spetterende kinderen, in het grote bad te gaan liggen of tegen de wand te zitten. En ook de kleine Tettey voelt zich een kleine vis in het water, zijn gezicht staat dan ook op heerlijk genieten. Joyce gedraagt zich als de zorgende moeder van Tettey en ontfermt zich liefdevol over hem.
 
In het midden van het bad komen uit de daar gemetselde potten twee waterstromen naar beneden. Deze stromen zijn voor sommige kinderen bijzonder aantrekkelijk. Kijk eens naar Aisha, die het water lekker boven op haar hoofd laat kletteren, of naar Ntiamoah, die helemaal kan verstillen onder deze waterstromen. En Kwame Addai staat te vechten met zo’n waterstroom, hij probeert het neerkomende water een tik mee te geven. Hij geniet als hij raak slaat en dat lukt gelukkig regelmatig.
Voor anderen is het samen dobberen, spelen, duwen en trekken een groot plezier, bijv. voor M’Afia en Dede of John Papa en Jerry Ema.
 
Het water van het zwembad is voor Shalomina extra fijn, want zij kan zich in water veel gemakkelijker bewegen dan lopend en schiet dan ook van links naar rechts door het bad.
 
Het water van het zwembad wordt elke paar dagen ververst en dat is wel nodig ook, want sommige kinderen worden door water nu eenmaal gestimuleerd bij enkele basale lichaamsfuncties …. (maar dat is geloof ik niet typerend voor Hand in Hand!) en ook het zand van de voeten vertroebelt langzamerhand het water. Als het zwembad leegloopt, dan is er voor John Papa geen groter genot dan al dat hard stromende water tegen zijn hoofd en lichaam te laten spuiten, af en toe komt zijn verbaasde koppie even omhoog en schudt hij alle druppels van zich af om vervolgens snel opnieuw zijn hoofd in de stroom water te stoppen.
 
We hebben Koo Ema nog niet genoemd, die zittend op zijn eigen plekje in het zwembad stil zit te glimlachen. Of Peace, die blij staat te zwaaien naar de kijkers op het bankje. En kijk eens naar die mooie grijns op het gezicht van Pakor of Agagi of Yaw Hillal of Yaw Balloon of ………of..…!!
 
Voelt u de depressie al een beetje wegtrekken? Van zoveel puur plezier, van zoveel mooie, lachende en genietende kinderen gaat de zon toch vanzelf steeds meer schijnen en verdwijnen de donkere wolken een beetje achter de horizon?! Morgen om 4 uur weer zo’n injectie zwembadplezier.
Thank God for pool time! Amen.