Gastcolumn door Tara Early

Deze zomer reisden 9 medische studenten + 1 studente logotherapie van de UCL universiteit in Londen naar Ghana om te ervaren hoe het leven in Hand in Hand zou zijn en om een bijdrage te leveren aan deze unieke Community. De trip is georganiseerd door de Engelse organisatie SKIP = Students for Kids International Projects i.s.m. PCC.
 
Gedurende 4½ week verbleven wij in PCC en ik denk dat wij allemaal hebben ervaren dat PCC veel meer voor ons betekende dat wij vooraf verwacht hadden. Het is een rustige en zeer goed georganiseerde, veilige groene haven, vol liefde en steun die deze kinderen nodig hebben voor hun goede ontwikkeling. Het is een unieke omgeving, waar wij zeer waardevolle ervaring konden opdoen in het omgaan met kinderen en jong volwassenen met een beperking.
 

Dr. Albert, Jeannette, alle caregivers en de kinderen hebben ons heel hartelijk welkom geheten. Daarna ontving ieder van ons een stevig programma, waardoor we ons volwaardig deel van PCC voelden. Wij gaven veel Special Attention en daarnaast hadden wij de gelegenheid ons op een bepaald onderdeel van PCC te concentreren, zoals de autistm table, daycare, summer school of de beschutte werkplaats. Drie maal per dag hielpen wij ook bij het eten.
De caregivers waren voor ons een grote steun en wij vonden het daarom een voorrecht om hen elke dag lessen te geven over diverse onderwerpen, nl. epilepsie, maag-darm ontstekingen, PTSS, communicatie met kinderen met een beperking en tenslotte hygiënisch handen wassen en tanden poetsen. Die laatste lessen werden nog een stuk leuker door een reuzengebit en een enorme tandenborstel die PCC van een tandarts in Holland heeft gekregen.
Alle caregivers ontvangen binnenkort een SKIP-Certificaat als bewijs van deelname.
 
Enkele SKIP vrijwilligers hebben ook buiten PCC lessen gegeven in sommige kerken en scholen van Nkoranza. Dit vonden we erg nuttig, bijv. om zo het in Ghana nog overal aanwezige stigma van epilepsie te helpen verminderen. Ook hebben we het ziekenhuis kunnen bezoeken en zelfs bij een keizersnede kunnen meekijken!
In onze weekenden hebben we het maximum uit onze tijd in Ghana gehaald door allerlei mooie uitstapjes te maken, van Kumasi tot Molé.
 
Omdat we zo’n geweldige tijd in PCC hadden, wilden we graag iets moois achterlaten. Samen met 2 meewerkende gasten uit Nederland hebben we daarom de muren van de ruimte voor de autistische kinderen helemaal opnieuw geschilderd en van een mooi passend rustig design voorzien, een grote boom met vlinders, vogels en 2 olifanten.
 
In onze laatste week in PCC is een sportdag georganiseerd en het was geweldig om te zien hoe blij en opgewonden alle kinderen en jong volwassenen daarvan worden. Er zijn dan onderlinge wedstrijdjes van kinderen met een vergelijkbare handicap, geheel in de geest van de Paralympics. Die dag was er tevens een ontzettend leuke voetbalwedstrijd tussen de dames van PCC en SKIP, al was vooraf al duidelijk dat de caregivers zouden winnen, want die zijn gewoon heel erg goed in voetbal, maar wij waren ook best trots op onze prestatie!
 
Tenslotte brak onontkoombaar de laatste dag van ons verblijf in PCC aan, met ’s avonds een grootse party met hartverwarmende optredens van de PCC bewoners en veel muziek en dans. Wij droegen onze prachtige Ghana kleren en genoten van dit geweldige feest!
Vroeg op de volgende dag vertrokken wij van PCC, uitgezwaaid door Dr. Albert en een paar kinderen en caregivers die vroeg op waren en wij vonden het heel moeilijk om afscheid te nemen. We hebben hier allemaal veel dingen geleerd, die belangrijk zijn voor de rest van ons leven en wij hopen hier zeker nog eens terug te komen of het werk van PCC op de een of andere manier te ondersteunen.
 
Onze grote dank gaat uit naar Dr. Albert, Jeannette en alle kinderen en caregivers voor de wijze waarop zij ons in hun gemeenschap hebben geaccepteerd, wij hebben ons heel erg welkom gevoeld.
Veel dank, mag God jullie werk zegenen.
(namens alle SKIP vrijwilligers door Tara Early)