Gabriel is een engel!

Nog even en dan is het weer zover. Dan wordt overal ter wereld in alle Advent- en Kerstverhalen de naam Gabriel weer genoemd. Het is de engel Gabriel die aan Maria verschijnt bij de aankondiging van de geboorte van Jezus.

De aartsengel Gabriel is wellicht de bekendste boodschapper van God, zijn naam is zo bekend dat hij zelfs in drie religies voorkomt!
In PCC is Gabriel inmiddels ook een heel bekende en geliefde naam geworden, maar dat heeft eigenlijk alles te maken met onze jongste bewoner, die deze prachtige naam draagt. Onze Gabriel is in mei 2011 geboren, nu dus 1 ½ jaar oud en een lief jongentje met het syndroom van Down. In maart van dit jaar is hij bij ons gekomen en sindsdien heeft iedereen hem in het hart gesloten. Je kunt rustig zeggen dat hij momenteel de grootste knuffel van Hand in Hand is!
 
Van Gabriel weten wij dat zijn moeder voor langere tijd opgenomen is in het psychiatrisch ziekenhuis van Accra en dat de Ghanese autoriteiten hem daarom in 2011 hebben overgedragen aan het Osu Children’s Home, waar wij hem eind januari 2012 in een bedje zagen liggen.
Sinds hij vervolgens in maart naar PCC is gekomen, is er veel veranderd. Gabriel blijkt een vrolijk, spontaan en hartelijke peuter te zijn, die veel vertrouwen geeft aan de mensen in PCC en daarvoor op zijn beurt heel veel aandacht, warmte en liefde terugkrijgt. Toen hij ongeveer 1 jaar oud was leerde hij lopen en dat heeft zijn wereld nog mooier en groter gemaakt. Hij loopt nu heel gemakkelijk naar iedereen toe en velen zijn dan zeer bereid om hem alle aandacht te geven, met hem te spelen of hem op te tillen, want er is niemand die niet voor zijn guitige blik valt, daar kan ik van meepraten!
 
Angst voor water kent hij niet en hij geniet dan ook volop van het zwembad. Elke ochtend tussen 7 en 8 doet hij mee aan het uurtje wandelen, maar hij vertoont vergelijkbaar gedrag als zijn PCC “broertje” James: na een tijdje vindt hij het wel weer genoeg en dan zoekt hij iemand uit die bereid is hem op te tillen, dat vindt hij nog veel leuker dan lopen. Terwijl je denkt: eigenlijk zou ik hem natuurlijk verder moeten laten lopen, dat is veel beter voor hem, beloont hij je voor het welwillend optillen met een gulle lach en probeer die engelachtige blik maar eens te weerstaan…
 
Veel caregivers in PCC noemen Gabriel af en toe kleine Bright, dat is een liefdevolle verwijzing naar de in maart jl. plotseling overleden Bright, ook een kind met het syndroom van Down en een grote vriend van velen.
Het is wel heel bijzonder en opvallend: in maart overleed Bright en iets eerder in diezelfde maand kwam Gabriel, kleine Bright, naar PCC!?!
Gabriel is natuurlijk in de eerste plaats kleine Gabriel en hij laat d.m.v. zijn gedrag heel duidelijk zien hoe belangrijk het is dat kinderen met een beperking liefst al op heel jonge leeftijd naar PCC komen, dat geeft ons maximale mogelijkheden om hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling, ook in sociaal opzicht.
Momenteel zijn de voorbereidingen voor het Kerstspel van onze kinderen op de 2e kerstdag (het hoogtepunt van onze Kerstviering!) in volle gang en is de grote vraag: wie neemt dit jaar de rol van het kindje Jezus in de kribbe op zich, want zonder Jezus geen Kerstfeest! Er zijn 3 belangrijke kandidaten: Tettey, Gabriel en James. Gabriel maakt een grote kans op deze hoofdrol, maar we moeten nog even bezien of hij zijn rol wel goed begrijpt. Want een Jezus, die steeds uit de kribbe kruipt en al lachend wegloopt, waardoor de wijzen uit het Oosten voor een lege kribbe komen te staan, is natuurlijk niet helemaal in overeenstemming met het verhaal uit Mattheus…
 
Al jarenlang komt de engel Gabriel in het kerstspel van Hand in Hand voor en wordt dan steeds op onnavolgbare wijze door Yaw Balloon uitgebeeld. We zijn heel benieuwd of dit jaar ook onze kleine engel Gabriel zich in het kerstspel kan presenteren. Dat kan hij heel goed, zo weten we, want hij laat het elke dag in PCC zien: Gabriel is een engel!