Een nieuwe vriendin, nee, nog beter: een zusje voor Emmanuella

 
Een PCC-zusje voor Emmanuella

 
In Ghana hoef je niet dezelfde ouders te hebben om iemand toch zonder enige aarzeling je zus of je broer te kunnen noemen, zoiets past prima in het Ghanese “extended family” concept!
 
Dat geldt zeker ook voor PCC. Al onze bewoners hebben een zeer verschillende achtergrond, maar veel kinderen wonen sinds hun komst in PCC al jaren bij elkaar bij een bepaalde caregiver en gedragen zich als broers en zussen.
Kijk bijvoorbeeld naar Jerry Emma, een een zeer zorgzame oudere “broer” voor John Papa of naar Esther en Deborah. Deze twee jongedames gedragen zich al jarenlang als bijna onafscheidelijke “zussen”, die bij voorkeur dezelfde kleren dragen.
En zo zijn er hier nog wel meer voorbeelden te vinden als je goed rondkijkt.
 
Recent hebben wij twee nieuwe “zussen” in PCC en daar zijn zij (en wij met hen) ontzettend blij mee.
Eén van die zussen woont hier al bijna 16 jaar, dat is Emmanuella, een lieve en sterke jonge vrouw met een (u weet het ongetwijfeld) zeer opvallende beperking. Zij is geboren zonder armen en benen en kan dus niet rondlopen en gaan waar zij zelf wil, daarvoor is en blijft zij altijd van anderen afhankelijk.
 
En sinds kort lijkt het er heel erg op dat Emmanuella een nieuwe “zus” heeft en dat is Linda! In de recente 21e PCC Nieuwsbrief kunt u lezen dat Linda in oktober als nieuwe bewoner van PCC is toegelaten.
Zij is een paar jaar jonger dan Emmanuella en geboren met een open ruggetje (spina bifida). Linda’s onderlichaam is daardoor volledig verlamd en zij heeft daarnaast al jarenlang diverse grotere wonden op haar benen, die slechts met zeer goede zorg blijken te genezen.
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

Linda kan, net als Emmanuella, door haar aandoening nooit lopen of gaan waar zij zelf wil, ook zij is daarvoor altijd van anderen afhankelijk.
Wij leerden Linda door middel van ons Outreach programma kennen en hebben haar vervolgens 1½ jaar lang in haar dorp in Nkoranza District op diverse manieren geprobeerd te ondersteunen, maar uiteindelijk leverde dat onvoldoende succes op.
 
Daarom ons besluit om Linda als nieuwe bewoner van PCC toe te laten en sindsdien hebben Emmanuella en Linda elkaar heel snel gevonden of nee, eigenlijk moet ik dat iets anders formuleren: Emmanuella en Linda staan met hun (rol)stoel hier op de compound steeds vlak bij elkaar, zij eten gezamenlijk aan dezelfde tafel en kletsen dan honderduit, waarbij Emmanuella dan de rol heeft van de iets oudere en in PCC heel ervaren zus, die Linda veel kan vertellen en leren.
 
Zo gaan zij samen naar onze Summer school en spelen daar af en toe zelfs samen een spelletje, bijvoorbeeld “Vier op een rij” of “Memory”, zie de foto hierboven!
 
Ook zijn zij samen regelmatig actief tijdens de ochtend fitness om 07.00 uur onder leiding van Dominic of een van de andere caregivers, uiteraard ieder op een eigen manier gezien hun verschillende beperkingen.
 
Wat ons vooral opvalt is dat deze twee jongedames in elkaar blijkbaar echte “soulmates” zien. Door hun ernstige beperkingen en hun gang door het leven zijn zij nu in PCC bij elkaar gekomen als waren zij zussen en zo gedragen zij zich dan ook sinds de komst van Linda naar PCC.
De vriendschap en vreugde van Emmanuella en Linda leidt bij velen in PCC tot grote blijdschap, want wij hebben er weer twee nieuwe PCC-zussen bij, twee soulmates!