Een formidabele vrouw

PCC heeft veel goede caregivers en vandaag wil ik graag één van hen in het zonnetje zetten, nl. onze Janet.

Janet is al sinds februari 1998 aan PCC verbonden, d.w.z. nu al 18 jaar! Janet is niet alleen caregiver, zij is vooral ook degene die al 18 jaar lang de scepter zwaait in de keuken van PCC, waar zij elke dag met veel toewijding het eten voor alle bewoners van de Community bereidt.
In 1998 waren er 20-25 kinderen en ong. 6 caregivers in PCC werkzaam, nu zijn er 93 bewoners en ruim 30 caregivers + nog enkele andere medewerkers, dus er zijn nu 4 x zoveel mensen, in totaal ruim 130 en nog steeds maakt Janet elke dag voor ieder van hen alle maaltijden klaar. Een formidabele vrouw!
 
De leeftijd van Janet is een goed bewaard geheim, wel weten zij dat zij een dochter van 29 heeft en inmiddels ook 2 kleinkinderen, die haar regelmatig in PCC komen opzoeken. Voordat zij naar PCC kwam maakte zij elke dag fufu en verkocht dat aan haar klanten “in town”.
Na haar komst in 1998 werd zij de caregiver van Cynthia en Alice, later van Abena en John Adzo en tenslotte van Ayuba en ook van Bright, die helaas een paar jaar geleden plotseling overleden is.
 
Zij herinnert zich haar eerste jaren als “cook” van PCC nog goed, toen al het eten nog in kleine kookpotten kon worden klaargemaakt in haar oude huis. Door de rook werd dat huis in de loop van de jaren steeds zwarter en zij was dan ook ontzettend blij met een aparte keuken, gerealiseerd in 2004 en met haar nieuwe en ruime huis, gebouwd in 2012.
Nog veel blijer was zij met de nieuwe keuken, gebouwd in 2011, daar is zij ontzettend trots op. Zij begint daar ’s morgens vroeg al aan de voorbereidingen voor het dagelijkse ontbijt, meestal al zo rond 04.30 AM en het werk houdt pas op ruim na het avondeten en het schoonmaken, ergens tussen 19.00 en 20.00 PM, en dat dan 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Voorwaar een formidabele vrouw!
Previous Image
Next Image

info heading

info content

 
Sinds een jaar of wat hebben Janet en ik tijdens de dagelijkse ochtendwandeling om 7 uur, samen met een aantal van de kinderen, een eenvoudig ritueel ontwikkeld. Met de kinderen loop ik dan naar de keuken toe waar wij met elkaar Janet een uitgebreid en duidelijk “Goooooooooood morning” toeroepen, waarop Janet ons op haar beurt ook “Gooooooooooood morning” wenst. Daarna smeken wij Janet om ons toch vooral snel te vertellen welk ontbijt de kinderen die dag zullen krijgen. Dat vervolgens steevast met groot gejuich onthaald wordt, zo eenvoudig is blijdschap soms.
 
Janet is een stevige persoonlijkheid. Zij heeft zeker humor en kan hartelijk lachen, maar als zij het ergens niet mee eens is, dan kan zij je dat heel erg duidelijk maken…..! De andere caregivers en de oudere kinderen weten het wel: met Janet kun je beter geen ruzie maken en als zij je iets vraagt te doen, doe het dan ook maar, want Janet is……… een formidabele vrouw!
 
Janet is trots op alle verbeteringen bij het eten: meer vlees en vis, regelmatig een eitje, elke week fufu, T-set, meer groente, meer fruit en soms een oliebol-achtige bal van bonenmeel (“kose”) bij het ontbijt. De kinderen zijn er dol op en Janet is er trots op dat de kinderen er zo goed en gezond uitzien.
 
Al 18 jaar kookt Janet, tegenwoordig geassisteerd door Rose Fabea en ook door Zachariah, John Adzo en andere PCC bewoners, elke dag 2 of 3 keer voor een steeds groter wordende groep, dat zijn inmiddels dus al meer dan 15.000 maaltijden(!!), allemaal door haar klaargemaakt en met smaak door in totaal misschien wel 1.000.000 mensen gegeten. Dat moet bijna wel een wereldrecord zijn!
Jullie begrijpen nu waarom wij ontzettend trots op haar zijn: ……… Janet is echt een formidabele vrouw!!