De prachtige lach van Kwame Addai

Al 2½ jaar lang woont Kwame Addai bij ons en nog steeds is hij één van de jongste bewoners van Hand in Hand. Hij kwam nl. al op heel jonge leeftijd naar PCC, als 2 of 3 jarige, wie zal het zeggen?

Hij kwam vanuit Osu Children’s Home in Accra en vanaf het eerste moment was hij de lieveling van iedereen in onze Community en al snel ook van heel veel bezoekers. Dat is niet alleen omdat hij gewoon een lief klein jongentje was (en is), maar vooral ook doordat hij iedereen zonder aarzeling een zeer innemende glimlach toont. Ineke Bosman omschreef deze destijds als volgt: “Hoe iemand ter wereld een kind met zo’n engelachtige glimlach in de steek kan laten is voor ons echt onvoorstelbaar”!
In de steek gelaten was hij, maar dat is Kwame Addai al lang vergeten, want elke dag weer krijgt hij veel aandacht in Hand in Hand en hij geniet er volop van. Misschien soms zelfs iets teveel, want onze kleine Kwame houdt er helemaal niet van als hij zijn zin niet krijgt, hij kan dan heel sip kijken en als het nodig is zelfs hartverscheurend huilen.
 
Kwame heeft een verstandelijke beperking en hij spreekt niet, je moet dus uit zijn gebaren en zijn blik begrijpen wat hij wil of wat er aan de hand is. Maar maak je geen zorgen, hij heeft allang geleerd hoe hij dat het beste kan doen, met simpele handgebaren en een smekende blik in zijn ogen of met die prachtige glimlach maakt hij wel duidelijk wat hij wil. Voorbeeld: als hij zijn hand horizontaal heen en weer beweegt met een soort duwend gebaar, dan wil hij graag een autootje van je hebben, één van zijn grote liefdes! Helaas is hij niet zo goed in het in bezit houden van een autootje, dus de kans is groot dat hij al snel weer bij je terug komt, als hij eerder van jou een autootje gekregen heeft. Hij is namelijk zeker niet vergeten dat jij hem zulk mooi speelgoed kunt geven!
 
Kwame speelt niet alleen graag, hij onderzoekt ook alles nauwgezet, elk voorwerp dat hij tegenkomt van onder en boven en van links en rechts, hij duwt en trekt een beetje, hij voelt en probeert te doorgronden, een prachtig gezicht als deze jonge onderzoeker aan de gang is.
In de kerk van de Community is Kwame vorig jaar gedoopt, nu gaat hij daar af en toe stilzwijgend voor in gebed, maar wij zijn er van overtuigd dat dit gebed in de hemel gehoord wordt!
 
Kwame’s spieren zijn relatief slap en hij struikelt dan ook gemakkelijk. Hij heeft meestal een zeer typerende lichaamshouding met enigszins gebogen knieën, zijn billen naar achteren en het bovenlichaam iets naar voren. Gelukkig is zijn motoriek goed vooruitgegaan door alle fysiotherapeutische oefeningen, die in 2009 voor hem bedacht zijn door de Movendi mensen, oefeningen die nog steeds elke ochtend met hem worden gedaan.
Zeer opvallend is ook de houding van Kwame tijdens het eten, hij houdt zijn hoofd dan helemaal achterover, ongeveer zoals jonge vogeltjes doen wanneer zij te eten krijgen met de mond open en omhoog, dan kan het eten keurig naar binnen glijden. Paul Agyapong, de coördinator van de beschutte werkplaats, is vaak degene die hem helpt bij het eten, want voor Paul is Kwame ook een heel speciaal kind! Na het eten is op zijn shirt duidelijk te zien wat hij gegeten heeft, Kwam kwijlt namelijk een beetje, maar hij lijdt er niet onder.
 
Sinds ruim een jaar heeft Kwame Addai er een nieuwe passie bij: dansen tijdens een PCC party. Aanvankelijk deed hij zijn “dans” solo en op onnavolgbare wijze, springend, liggend, rennend, vallend, stilstaand en schuddend, zich steeds zeer bewust dat hij ieders aandacht had. Een deel van zijn dans is te zien op de Hand in Hand DVD, die alle sponsoren vorig jaar van ons ontvangen hebben.
Tegenwoordig danst hij op party’s samen met Kwame Ayim, eveneens een jongentje met slappe motoriek en een prachtige glimlach! Een schitterend duo. PCC party’s kennen veel hoogtepunten, maar Kwame & Kwame horen daar zeker bij!
 
Bij het spelletjes doen blijkt Kwame Addai een behoorlijk goed geheugen te hebben, dat kunnen we o.a. constateren bij het spelen van Memory. Daarnaast geniet hij van het hardlopen tegen elkaar en zelfs als hij verliest (en dat is meestal het geval) beloont hij alle toeschouwers met een prachtige lach! Kwame speelt, zoals bijna alle kinderen, heel graag met ballen en ballonnen, hij was en is dan ook een enthousiaste deelnemer aan junior voetbalmatches. Uiteraard geniet hij elke dag van het uurtje spelen in het zwembad, een waar genot voor hem!
 
Kwame Addai is een prachtig kind, weliswaar een kind met enkele beperkingen, maar vooral een heel mooi jong mens. Wat jammer dat zijn ouders en familie hem achtergelaten hebben en dus niet meer van hem kunnen genieten en wat heerlijk dat wij dat in Hand in Hand wel kunnen doen! Wat is het geweldig dat hij al jarenlang heerlijk kan genieten van het leven in PCC, elke dag weer en met zijn prachtige lach beloont hij ons daar dagelijks voor!